Szynka na chrupko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka na chrupko

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

3 łyżki

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, dobrze wysusz i dokładnie natrzyj majerankiem i Przyprawą do wieprzowiny Knorr. Następnie odstaw na kilka godzin, aby nabrało aromatu.

Krok 2

W brytfannie rozpuść smalec, obsmaż na nim zamarynowane mięso. Piecz w piekarniku do momentu, kiedy skórka zrobi się chrupka (200 stopni C).

Krok 3

Boczek pokrój w kostkę i namocz w piwie. Smaruj nim skórę szynki w czasie pieczenia, by nabrała specyficznego aromatu i błyszczącego koloru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka na chrupko  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka na chrupko  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka na chrupko  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka na chrupko  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka na chrupko  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka na chrupko  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka na chrupko  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka na chrupko  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej