Kaczka z ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka z ananasem

Autor: zloty77 zloty77

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

5 sztuk

400 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku w woku rozgrzewamy jedną łyżkę oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 400g piersi z kaczki, pokrojonej w paseczki. Całość smażymy do momentu, aż mięso się zarumieni, po czym odkładamy je na osobny talerz.

Krok 2

Ponownie w woku rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy jeden zmiażdżony żabek czosnku oraz jedną łyżeczkę świeżego startego imbiru. Całość chwilę smażymy mieszając.

Krok 3

Do podsmażonego czosnku oraz imbiru, dodajemy pięć plastrów ananasa, pokrojonych w kostkę, 250ml mleka kokosowego, jedną łyżkę sosu słodko kwaśnego, jedną łyżeczkę przyprawy sambal oelek oraz jedną łyżeczkę przyprawy curry. Całość doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.

Krok 4

Następnie do całości dodajemy wcześniej podsmażoną kaczkę. Przyprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez 4-5 minut, po czym potrawa będzie gotowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sataye z piersi kaczki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej