Kaczka z ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka z ananasem

Autor: zloty77 zloty77

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

5 sztuk

400 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku w woku rozgrzewamy jedną łyżkę oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 400g piersi z kaczki, pokrojonej w paseczki. Całość smażymy do momentu, aż mięso się zarumieni, po czym odkładamy je na osobny talerz.

Krok 2

Ponownie w woku rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy jeden zmiażdżony żabek czosnku oraz jedną łyżeczkę świeżego startego imbiru. Całość chwilę smażymy mieszając.

Krok 3

Do podsmażonego czosnku oraz imbiru, dodajemy pięć plastrów ananasa, pokrojonych w kostkę, 250ml mleka kokosowego, jedną łyżkę sosu słodko kwaśnego, jedną łyżeczkę przyprawy sambal oelek oraz jedną łyżeczkę przyprawy curry. Całość doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.

Krok 4

Następnie do całości dodajemy wcześniej podsmażoną kaczkę. Przyprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez 4-5 minut, po czym potrawa będzie gotowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej