Przepisy na Dania z kaczką
48 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (48) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
trudne
łatwe
trudne
Ciekawostki i porady
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Dania z kaczką
Mięso z kaczki może i ustępuje mięsu z kurczaka w rankingu na najpopularniejszy rodzaj drobiu w Polsce, ale na pewno nie w kategorii na drób najsmaczniejszy. Wiele osób uważa, że dania z kaczką w roli głównej są nieco bardziej wykwintne, finezyjne, a co więcej powinny być przez to przygotowywane na okoliczność świąt czy eleganckich domowych uczt. Istnieje jednak wiele sposobów serwowania tego mięsa i nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować kilka z nich przy okazji niedzielnego obiadu czy szykownej kolacji. Kaczka idealnie komponuje się z owocami, więc bardzo często podaje się ją z cytrusami (głównie pomarańczami), śliwkami, gruszkami, czy w wersji klasycznej – z jabłkami, pasuje ponadto do grzybów, serów i sezonowych warzyw. W wielu przepisach przed obróbką termiczną poleca się namaczać kaczkę w owocowych zalewach bądź w marynatach z aromatycznych ziół. Następnie możesz ją piec, smażyć, gotować lub dusić. Do przygotowania potrawy wykorzystaj kaczkę w całości albo jej część: na przykład uda czy filet. W pierwszym przypadku dobrym rozwiązaniem jest zrobienia ulubionego nadzienia i nafaszerowanie nim drobiu. Użyj do tego owoców, warzyw, kaszy gryczanej czy nawet wątróbki. Pierś z kaczki będzie z kolei idealnym dopełnieniem wyszukanych w smaku, a łatwych w przygotowaniu orzeźwiających sałatek. Jeśli zaś chcesz przyrządzić posiłek z kaczych ud, wystarczy podsmażyć lub zapiec uprzednio zamarynowane kawałki mięsa, a następnie przygotować któryś z proponowanych w przepisach sosów. Do tego ziemniaki lub frytki oraz surówka i wyśmienity obiad masz gotowy. Kaczka jest również składnikiem wielu potraw kuchni chińskiej, w tym popularnej zupy ramen, która jest azjatycką wersją rosołu. Już po ugotowaniu pierwszej potrawy z kaczką w roli głównej, przekonasz się, że nie jest to wcale mięso trudne w przygotowaniu. Za to jego kruchość i intensywny smak warte są, by dania z kaczki wpisać do swojego menu na stałe. Niekoniecznie tylko od święta. Ciesz się jej smakiem przy wielu okazjach!