Potrawy z Kaczki | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Dania z kaczką

49 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z kaczkąDania z kaczką

Mięso z kaczki może i ustępuje mięsu z kurczaka w rankingu na najpopularniejszy rodzaj drobiu w Polsce, ale na pewno nie w kategorii na drób najsmaczniejszy. Wiele osób uważa, że dania z kaczką w roli głównej są nieco bardziej wykwintne, finezyjne, a co więcej powinny być przez to przygotowywane na okoliczność świąt czy eleganckich domowych uczt. Istnieje jednak wiele sposobów serwowania tego mięsa i nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować kilka z nich przy okazji niedzielnego obiadu czy szykownej kolacji. Kaczka idealnie komponuje się z owocami, więc bardzo często podaje się ją z cytrusami (głównie pomarańczami), śliwkami, gruszkami, czy w wersji klasycznej – z jabłkami, pasuje ponadto do grzybów, serów i sezonowych warzyw. W wielu przepisach przed obróbką termiczną poleca się namaczać kaczkę w owocowych zalewach bądź w marynatach z aromatycznych ziół. Następnie możesz ją piec, smażyć, gotować lub dusić. Do przygotowania potrawy wykorzystaj kaczkę w całości albo jej część: na przykład uda czy filet. W pierwszym przypadku dobrym rozwiązaniem jest zrobienia ulubionego nadzienia i nafaszerowanie nim drobiu. Użyj do tego owoców, warzyw, kaszy gryczanej czy nawet wątróbki. Pierś z kaczki będzie z kolei idealnym dopełnieniem wyszukanych w smaku, a łatwych w przygotowaniu orzeźwiających sałatek. Jeśli zaś chcesz przyrządzić posiłek z kaczych ud, wystarczy podsmażyć lub zapiec uprzednio zamarynowane kawałki mięsa, a następnie przygotować któryś z proponowanych w przepisach sosów. Do tego ziemniaki lub frytki oraz surówka i wyśmienity obiad masz gotowy. Kaczka jest również składnikiem wielu potraw kuchni chińskiej, w tym popularnej zupy ramen, która jest azjatycką wersją rosołu. Już po ugotowaniu pierwszej potrawy z kaczką w roli głównej, przekonasz się, że nie jest to wcale mięso trudne w przygotowaniu. Za to jego kruchość i intensywny smak warte są, by dania z kaczki wpisać do swojego menu na stałe. Niekoniecznie tylko od święta. Ciesz się jej smakiem przy wielu okazjach!