Przepisy na Dania z kaczką
49 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Dania z kaczką
Mięso z kaczki może i ustępuje mięsu z kurczaka w rankingu na najpopularniejszy rodzaj drobiu w Polsce, ale na pewno nie w kategorii na drób najsmaczniejszy. Wiele osób uważa, że dania z kaczką w roli głównej są nieco bardziej wykwintne, finezyjne, a co więcej powinny być przez to przygotowywane na okoliczność świąt czy eleganckich domowych uczt. Istnieje jednak wiele sposobów serwowania tego mięsa i nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować kilka z nich przy okazji niedzielnego obiadu czy szykownej kolacji. Kaczka idealnie komponuje się z owocami, więc bardzo często podaje się ją z cytrusami (głównie pomarańczami), śliwkami, gruszkami, czy w wersji klasycznej – z jabłkami, pasuje ponadto do grzybów, serów i sezonowych warzyw. W wielu przepisach przed obróbką termiczną poleca się namaczać kaczkę w owocowych zalewach bądź w marynatach z aromatycznych ziół. Następnie możesz ją piec, smażyć, gotować lub dusić. Do przygotowania potrawy wykorzystaj kaczkę w całości albo jej część: na przykład uda czy filet. W pierwszym przypadku dobrym rozwiązaniem jest zrobienia ulubionego nadzienia i nafaszerowanie nim drobiu. Użyj do tego owoców, warzyw, kaszy gryczanej czy nawet wątróbki. Pierś z kaczki będzie z kolei idealnym dopełnieniem wyszukanych w smaku, a łatwych w przygotowaniu orzeźwiających sałatek. Jeśli zaś chcesz przyrządzić posiłek z kaczych ud, wystarczy podsmażyć lub zapiec uprzednio zamarynowane kawałki mięsa, a następnie przygotować któryś z proponowanych w przepisach sosów. Do tego ziemniaki lub frytki oraz surówka i wyśmienity obiad masz gotowy. Kaczka jest również składnikiem wielu potraw kuchni chińskiej, w tym popularnej zupy ramen, która jest azjatycką wersją rosołu. Już po ugotowaniu pierwszej potrawy z kaczką w roli głównej, przekonasz się, że nie jest to wcale mięso trudne w przygotowaniu. Za to jego kruchość i intensywny smak warte są, by dania z kaczki wpisać do swojego menu na stałe. Niekoniecznie tylko od święta. Ciesz się jej smakiem przy wielu okazjach!