Przepisy na Dania z kaczką
49 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejDania z kaczką
Mięso z kaczki może i ustępuje mięsu z kurczaka w rankingu na najpopularniejszy rodzaj drobiu w Polsce, ale na pewno nie w kategorii na drób najsmaczniejszy. Wiele osób uważa, że dania z kaczką w roli głównej są nieco bardziej wykwintne, finezyjne, a co więcej powinny być przez to przygotowywane na okoliczność świąt czy eleganckich domowych uczt. Istnieje jednak wiele sposobów serwowania tego mięsa i nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować kilka z nich przy okazji niedzielnego obiadu czy szykownej kolacji. Kaczka idealnie komponuje się z owocami, więc bardzo często podaje się ją z cytrusami (głównie pomarańczami), śliwkami, gruszkami, czy w wersji klasycznej – z jabłkami, pasuje ponadto do grzybów, serów i sezonowych warzyw. W wielu przepisach przed obróbką termiczną poleca się namaczać kaczkę w owocowych zalewach bądź w marynatach z aromatycznych ziół. Następnie możesz ją piec, smażyć, gotować lub dusić. Do przygotowania potrawy wykorzystaj kaczkę w całości albo jej część: na przykład uda czy filet. W pierwszym przypadku dobrym rozwiązaniem jest zrobienia ulubionego nadzienia i nafaszerowanie nim drobiu. Użyj do tego owoców, warzyw, kaszy gryczanej czy nawet wątróbki. Pierś z kaczki będzie z kolei idealnym dopełnieniem wyszukanych w smaku, a łatwych w przygotowaniu orzeźwiających sałatek. Jeśli zaś chcesz przyrządzić posiłek z kaczych ud, wystarczy podsmażyć lub zapiec uprzednio zamarynowane kawałki mięsa, a następnie przygotować któryś z proponowanych w przepisach sosów. Do tego ziemniaki lub frytki oraz surówka i wyśmienity obiad masz gotowy. Kaczka jest również składnikiem wielu potraw kuchni chińskiej, w tym popularnej zupy ramen, która jest azjatycką wersją rosołu. Już po ugotowaniu pierwszej potrawy z kaczką w roli głównej, przekonasz się, że nie jest to wcale mięso trudne w przygotowaniu. Za to jego kruchość i intensywny smak warte są, by dania z kaczki wpisać do swojego menu na stałe. Niekoniecznie tylko od święta. Ciesz się jej smakiem przy wielu okazjach!