Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie
łatwe
600 osób zapisało

Składniki
2 kilogramy
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
3 sztuki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
6 sztuk
300 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaczkę umyj, natrzyj przyprawą do kurczaka Knorr. W środku umieść pokrojone na ćwiartki jabłka. Kaczkę piecz w 180 stopniach przez około 120 minut.

Krok 2
W garnuszku podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj starty imbir, skórkę z pomarańczy, pokrojone kawałki moreli, cynamon i goździki.

Krok 3
Całość zalej sokiem pomarańczowym pomieszanym z sosem Knorr i gotuj około 4 minut. Kaczkę oddziel od kości, pokrój na mniejsze porcje, podawaj polaną sosem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie
Ciemne i kruche kacze mięso to idealny wybór na wykwintne, eleganckie danie. Dzięki przepisowi na pieczoną kaczkę w pomarańczowym sosie dowiesz się, jak wydobyć z niego pełnię smaku. Będziesz potrzebować około dwukilogramowej kaczki, którą należy dokładnie umyć przed dalszą obróbką. Jej wnętrze nadziewa się pokrojonymi w ćwiartki jabłkami – najlepiej użyj słodko-kwaśnej odmiany stołowej gloster. Tak przygotowana powinna piec się przez dwie godziny. W międzyczasie przygotuj gęsty, słodko-pikantny sos pomarańczowy. Znajdzie się w nim świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, cebula, suszone morele oraz przyprawy korzenne: cynamon, świeży imbir i goździki. Cebulę drobno posiekaj i podsmażaj na oleju roślinnym. Imbir oraz skórkę pomarańczową zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do cebuli. Jako ostatnie do rondelka trafią posiekane morele oraz cynamon i goździki. Upieczoną kaczkę podziel na porcje i podawaj na gorąco, polaną sosem pomarańczowym. Dobrym dodatkiem do niej będą pieczone ziemniaki z rozmarynem. Skorzystaj z tego przepisu na wyśmienitą pieczoną kaczkę.