Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
402 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

438 osób wydrukowało

Pobierz pdf

589 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

300 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę umyj, natrzyj przyprawą do kurczaka Knorr. W środku umieść pokrojone na ćwiartki jabłka. Kaczkę piecz w 180 stopniach przez około 120 minut.

Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - Krok 1

Krok 2

W garnuszku podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj starty imbir, skórkę z pomarańczy, pokrojone kawałki moreli, cynamon i goździki.

Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - Krok 2

Krok 3

Całość zalej sokiem pomarańczowym pomieszanym z sosem Knorr i gotuj około 4 minut. Kaczkę oddziel od kości, pokrój na mniejsze porcje, podawaj polaną sosem.

Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie

Ciemne i kruche kacze mięso to idealny wybór na wykwintne, eleganckie danie. Dzięki przepisowi na pieczoną kaczkę w pomarańczowym sosie dowiesz się, jak wydobyć z niego pełnię smaku. Będziesz potrzebować około dwukilogramowej kaczki, którą należy dokładnie umyć przed dalszą obróbką. Jej wnętrze nadziewa się pokrojonymi w ćwiartki jabłkami – najlepiej użyj słodko-kwaśnej odmiany stołowej gloster. Tak przygotowana powinna piec się przez dwie godziny. W międzyczasie przygotuj gęsty, słodko-pikantny sos pomarańczowy. Znajdzie się w nim świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, cebula, suszone morele oraz przyprawy korzenne: cynamon, świeży imbir i goździki. Cebulę drobno posiekaj i podsmażaj na oleju roślinnym. Imbir oraz skórkę pomarańczową zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do cebuli. Jako ostatnie do rondelka trafią posiekane morele oraz cynamon i goździki. Upieczoną kaczkę podziel na porcje i podawaj na gorąco, polaną sosem pomarańczowym. Dobrym dodatkiem do niej będą pieczone ziemniaki z rozmarynem. Skorzystaj z tego przepisu na wyśmienitą pieczoną kaczkę.