Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

371 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

401 osób wydrukowało

Pobierz pdf

531 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

300 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę umyj, natrzyj przyprawą do kurczaka Knorr. W środku umieść pokrojone na ćwiartki jabłka. Kaczkę piecz w 180 stopniach przez około 120 minut.

Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - Krok 1

Krok 2

W garnuszku podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj starty imbir, skórkę z pomarańczy, pokrojone kawałki moreli, cynamon i goździki.

Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - Krok 2

Krok 3

Całość zalej sokiem pomarańczowym pomieszanym z sosem Knorr i gotuj około 4 minut. Kaczkę oddziel od kości, pokrój na mniejsze porcje, podawaj polaną sosem.

Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Duszona kaczka z jabłkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie

Ciemne i kruche kacze mięso to idealny wybór na wykwintne, eleganckie danie. Dzięki przepisowi na pieczoną kaczkę w pomarańczowym sosie dowiesz się, jak wydobyć z niego pełnię smaku. Będziesz potrzebować około dwukilogramowej kaczki, którą należy dokładnie umyć przed dalszą obróbką. Jej wnętrze nadziewa się pokrojonymi w ćwiartki jabłkami – najlepiej użyj słodko-kwaśnej odmiany stołowej gloster. Tak przygotowana powinna piec się przez dwie godziny. W międzyczasie przygotuj gęsty, słodko-pikantny sos pomarańczowy. Znajdzie się w nim świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, cebula, suszone morele oraz przyprawy korzenne: cynamon, świeży imbir i goździki. Cebulę drobno posiekaj i podsmażaj na oleju roślinnym. Imbir oraz skórkę pomarańczową zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do cebuli. Jako ostatnie do rondelka trafią posiekane morele oraz cynamon i goździki. Upieczoną kaczkę podziel na porcje i podawaj na gorąco, polaną sosem pomarańczowym. Dobrym dodatkiem do niej będą pieczone ziemniaki z rozmarynem. Skorzystaj z tego przepisu na wyśmienitą pieczoną kaczkę.