Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie
łatwe
588 osób zapisało
Składniki
2 kilogramy
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
3 sztuki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
6 sztuk
300 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaczkę umyj, natrzyj przyprawą do kurczaka Knorr. W środku umieść pokrojone na ćwiartki jabłka. Kaczkę piecz w 180 stopniach przez około 120 minut.
Krok 2
W garnuszku podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj starty imbir, skórkę z pomarańczy, pokrojone kawałki moreli, cynamon i goździki.
Krok 3
Całość zalej sokiem pomarańczowym pomieszanym z sosem Knorr i gotuj około 4 minut. Kaczkę oddziel od kości, pokrój na mniejsze porcje, podawaj polaną sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie
Ciemne i kruche kacze mięso to idealny wybór na wykwintne, eleganckie danie. Dzięki przepisowi na pieczoną kaczkę w pomarańczowym sosie dowiesz się, jak wydobyć z niego pełnię smaku. Będziesz potrzebować około dwukilogramowej kaczki, którą należy dokładnie umyć przed dalszą obróbką. Jej wnętrze nadziewa się pokrojonymi w ćwiartki jabłkami – najlepiej użyj słodko-kwaśnej odmiany stołowej gloster. Tak przygotowana powinna piec się przez dwie godziny. W międzyczasie przygotuj gęsty, słodko-pikantny sos pomarańczowy. Znajdzie się w nim świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, cebula, suszone morele oraz przyprawy korzenne: cynamon, świeży imbir i goździki. Cebulę drobno posiekaj i podsmażaj na oleju roślinnym. Imbir oraz skórkę pomarańczową zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do cebuli. Jako ostatnie do rondelka trafią posiekane morele oraz cynamon i goździki. Upieczoną kaczkę podziel na porcje i podawaj na gorąco, polaną sosem pomarańczowym. Dobrym dodatkiem do niej będą pieczone ziemniaki z rozmarynem. Skorzystaj z tego przepisu na wyśmienitą pieczoną kaczkę.