Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
402 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

442 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

600 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

300 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę umyj, natrzyj przyprawą do kurczaka Knorr. W środku umieść pokrojone na ćwiartki jabłka. Kaczkę piecz w 180 stopniach przez około 120 minut.

Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - Krok 1

Krok 2

W garnuszku podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj starty imbir, skórkę z pomarańczy, pokrojone kawałki moreli, cynamon i goździki.

Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - Krok 2

Krok 3

Całość zalej sokiem pomarańczowym pomieszanym z sosem Knorr i gotuj około 4 minut. Kaczkę oddziel od kości, pokrój na mniejsze porcje, podawaj polaną sosem.

Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie

Ciemne i kruche kacze mięso to idealny wybór na wykwintne, eleganckie danie. Dzięki przepisowi na pieczoną kaczkę w pomarańczowym sosie dowiesz się, jak wydobyć z niego pełnię smaku. Będziesz potrzebować około dwukilogramowej kaczki, którą należy dokładnie umyć przed dalszą obróbką. Jej wnętrze nadziewa się pokrojonymi w ćwiartki jabłkami – najlepiej użyj słodko-kwaśnej odmiany stołowej gloster. Tak przygotowana powinna piec się przez dwie godziny. W międzyczasie przygotuj gęsty, słodko-pikantny sos pomarańczowy. Znajdzie się w nim świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, cebula, suszone morele oraz przyprawy korzenne: cynamon, świeży imbir i goździki. Cebulę drobno posiekaj i podsmażaj na oleju roślinnym. Imbir oraz skórkę pomarańczową zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do cebuli. Jako ostatnie do rondelka trafią posiekane morele oraz cynamon i goździki. Upieczoną kaczkę podziel na porcje i podawaj na gorąco, polaną sosem pomarańczowym. Dobrym dodatkiem do niej będą pieczone ziemniaki z rozmarynem. Skorzystaj z tego przepisu na wyśmienitą pieczoną kaczkę.