Udka z kaczki

po gdańsku w pomarańczach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

51 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

219 osób wydrukowało

Pobierz pdf

278 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

4 sztuki

1 pęczek

50 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i osuszone udka z kaczki skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawą Knorr oraz otartą skórką z 2 pomarańczy, odstaw na bok przynajmniej na jedną godzinę.

Udka z kaczki - Krok 1

Krok 2

Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój, podsmaż na rozgrzanym oleju, po czym włóż do żaroodpornego naczynia. Na warzywach ułóż udka z kaczki.

Udka z kaczki - Krok 2

Krok 3

Całość zalej szklanką wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i żeby danie miało pełny smak - bulionetkę. Kaczkę duś w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 90 minut do momentu aż będzie zupełnie miękka. Jeśli woda odparuje uzupełnij ją na powrót. Udka przełóż do oddzielnego naczynia, przecedzając jednocześnie do odpowiedniego garnuszka wywar z pieczenia.

Udka z kaczki - Krok 3

Krok 4

Z obranych pomarańczy wykrój segmenty, zbierając jednocześnie powstały sok. Sok, wywar z duszenia połącz z likierem pomarańczowym i zagotuj.

Udka z kaczki - Krok 4

Krok 5

Z masła i mąki zrób zasmażkę i całość zagęść dodając ją do sosu. W ostatniej chwili do gotowego już sosu dodaj segmenty z pomarańczy. Upieczone udka podawaj polane sosem.

Udka z kaczki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pieczenia kaczki można dodać dodatkowo laskę cynamonu oraz kawałek świeżego imbiru. Przyprawy te idealnie komponują się z aromatem pomarańczy.

1

Opinie o przepisie

  • Edyta Tarabula

    Edyta Tarabula

    bardzo fajne przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Ziele angielskie z Meksyku Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej