Składniki
8 sztuk
1 sztuka
4 sztuki
1 opakowanie
1 pęczek
50 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
3 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte i osuszone udka z kaczki skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawą Knorr oraz otartą skórką z 2 pomarańczy, odstaw na bok przynajmniej na jedną godzinę.
Krok 2
Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój, podsmaż na rozgrzanym oleju, po czym włóż do żaroodpornego naczynia. Na warzywach ułóż udka z kaczki.
Krok 3
Całość zalej szklanką wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i żeby danie miało pełny smak - bulionetkę. Kaczkę duś w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 90 minut do momentu aż będzie zupełnie miękka. Jeśli woda odparuje uzupełnij ją na powrót. Udka przełóż do oddzielnego naczynia, przecedzając jednocześnie do odpowiedniego garnuszka wywar z pieczenia.
Krok 4
Z obranych pomarańczy wykrój segmenty, zbierając jednocześnie powstały sok. Sok, wywar z duszenia połącz z likierem pomarańczowym i zagotuj.
Krok 5
Z masła i mąki zrób zasmażkę i całość zagęść dodając ją do sosu. W ostatniej chwili do gotowego już sosu dodaj segmenty z pomarańczy. Upieczone udka podawaj polane sosem.
Dobra rada:
Do pieczenia kaczki można dodać dodatkowo laskę cynamonu oraz kawałek świeżego imbiru. Przyprawy te idealnie komponują się z aromatem pomarańczy.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej