Udka z kaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z kaczki

po gdańsku w pomarańczach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
66 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

267 osób wydrukowało

Pobierz pdf

406 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

4 sztuki

1 opakowanie

1 pęczek

50 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

3 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i osuszone udka z kaczki skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawą Knorr oraz otartą skórką z 2 pomarańczy, odstaw na bok przynajmniej na jedną godzinę.

Udka z kaczki - Krok 1

Krok 2

Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój, podsmaż na rozgrzanym oleju, po czym włóż do żaroodpornego naczynia. Na warzywach ułóż udka z kaczki.

Udka z kaczki - Krok 2

Krok 3

Całość zalej szklanką wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i żeby danie miało pełny smak - bulionetkę. Kaczkę duś w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 90 minut do momentu aż będzie zupełnie miękka. Jeśli woda odparuje uzupełnij ją na powrót. Udka przełóż do oddzielnego naczynia, przecedzając jednocześnie do odpowiedniego garnuszka wywar z pieczenia.

Udka z kaczki - Krok 3

Krok 4

Z obranych pomarańczy wykrój segmenty, zbierając jednocześnie powstały sok. Sok, wywar z duszenia połącz z likierem pomarańczowym i zagotuj.

Udka z kaczki - Krok 4

Krok 5

Z masła i mąki zrób zasmażkę i całość zagęść dodając ją do sosu. W ostatniej chwili do gotowego już sosu dodaj segmenty z pomarańczy. Upieczone udka podawaj polane sosem.

Udka z kaczki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pieczenia kaczki można dodać dodatkowo laskę cynamonu oraz kawałek świeżego imbiru. Przyprawy te idealnie komponują się z aromatem pomarańczy.

1

Opinie o przepisie

  • Edyta Tarabula

    Edyta Tarabula , 26.03.2018

    bardzo fajne przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kaczkiUdka z kaczki

Umyte i osuszone udka z kaczki skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawą Knorr oraz otartą skórką z 2 pomarańczy, odstaw na bok przynajmniej na jedną godzinę.