Składniki
8 sztuk
1 sztuka
4 sztuki
1 opakowanie
1 pęczek
50 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
3 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte i osuszone udka z kaczki skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawą Knorr oraz otartą skórką z 2 pomarańczy, odstaw na bok przynajmniej na jedną godzinę.
Krok 2
Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój, podsmaż na rozgrzanym oleju, po czym włóż do żaroodpornego naczynia. Na warzywach ułóż udka z kaczki.
Krok 3
Całość zalej szklanką wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i żeby danie miało pełny smak - bulionetkę. Kaczkę duś w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 90 minut do momentu aż będzie zupełnie miękka. Jeśli woda odparuje uzupełnij ją na powrót. Udka przełóż do oddzielnego naczynia, przecedzając jednocześnie do odpowiedniego garnuszka wywar z pieczenia.
Krok 4
Z obranych pomarańczy wykrój segmenty, zbierając jednocześnie powstały sok. Sok, wywar z duszenia połącz z likierem pomarańczowym i zagotuj.
Krok 5
Z masła i mąki zrób zasmażkę i całość zagęść dodając ją do sosu. W ostatniej chwili do gotowego już sosu dodaj segmenty z pomarańczy. Upieczone udka podawaj polane sosem.
Dobra rada:
Do pieczenia kaczki można dodać dodatkowo laskę cynamonu oraz kawałek świeżego imbiru. Przyprawy te idealnie komponują się z aromatem pomarańczy.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcej