Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

160 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

517 osób wydrukowało

Pobierz pdf

563 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

200 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę osusz papierowym ręcznikiem a następnie natrzyj jej wewnętrzną i zewnętrzną stronę Przyprawą do kurczaka Knorr.

Krok 2

Cytryny sparz wrzącą wodą. Dwie z nich pokrój w cząstki i włóż do środka kaczki. Kaczkę ułóż w brytfance a ostatnią cytrynę pokrój w plastry i ułóż na wierzchu kaczki.

Krok 3

W rondelku zagotuj 300 ml wody, dodaj wino, imbir pokrojoną w cząstki cebulę oraz miód. Całość wlej do brytfanki.

Krok 4

Brytfankę przykryj i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez ok. 60 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160°C, odkryj naczynie i piecz jeszcze przez 15 minut.

Krok 5

Powstały podczas pieczenia sos zlej do rondelka, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie odpowiednio gęsty i idealnie doprawiony. Sos zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty. Gotową kaczkę podawaj z przygotowanym sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do środka kaczki możesz włożyć również cząstki pomarańczy lub jabłka.

2

Opinie o przepisie

  • Ela Babcia

    Ela Babcia , 27.03.2018

    z cytryną nie robiłam a z jabłkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danka Jania

    Danka Jania , 20.04.2016

    A ja upiecze dla mojego ukochanego i wspanialych przyjaciol czyli Bozenki i Marka kaczke,kluseczki i czerwona ka pustke i oczywiscie winko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona kaczka z cytrynowym aromatemPieczona kaczka z cytrynowym aromatem

Pachnąca cytrusami, soczysta pieczona kaczka doskonale sprawdzi się jako główne danie na świątecznym stole lub przyjęciu. Wbrew pozorom, jej przygotowanie nie należy do najtrudniejszych – przekonaj się o tym dzięki temu przepisowi. Aby przyrządzić to danie, potrzebujesz całej kaczki, świeżej lub mrożonej. Osusz ją ręcznikiem papierowym i natrzyj odpowiednią przyprawą. Słodko-kwaśny cytrusowy sos, który podkreśli smak kaczki zrobisz na bazie białego, wytrawnego wina, białej cebuli i płynnego miodu. Do przyprawienia użyj startego, świeżego korzenia imbiru, który sprawi, że sos będzie miał lekko pikantny, cierpki posmak. Kluczowym składnikiem tej potrawy są cytryny – pamiętaj o sparzeniu ich gorącą wodą. Następnie pokrój je w cząstki i umieść wewnątrz kaczki. Kaczkę włóż do brytfanki, polej sosem, a na wierzchu ułóż plasterki cytryny. Upieczoną podziel na porcje i podawaj na gorąco z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków. Koniecznie sprawdź ten przepis i podziel się swoją opinią.