Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

154 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

512 osób wydrukowało

Pobierz pdf

559 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

200 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę osusz papierowym ręcznikiem a następnie natrzyj jej wewnętrzną i zewnętrzną stronę Przyprawą do kurczaka Knorr.

Krok 2

Cytryny sparz wrzącą wodą. Dwie z nich pokrój w cząstki i włóż do środka kaczki. Kaczkę ułóż w brytfance a ostatnią cytrynę pokrój w plastry i ułóż na wierzchu kaczki.

Krok 3

W rondelku zagotuj 300 ml wody, dodaj wino, imbir pokrojoną w cząstki cebulę oraz miód. Całość wlej do brytfanki.

Krok 4

Brytfankę przykryj i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez ok. 60 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160°C, odkryj naczynie i piecz jeszcze przez 15 minut.

Krok 5

Powstały podczas pieczenia sos zlej do rondelka, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie odpowiednio gęsty i idealnie doprawiony. Sos zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty. Gotową kaczkę podawaj z przygotowanym sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do środka kaczki możesz włożyć również cząstki pomarańczy lub jabłka.

2

Opinie o przepisie

  • Ela Babcia

    Ela Babcia

    z cytryną nie robiłam a z jabłkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danka Jania

    Danka Jania

    A ja upiecze dla mojego ukochanego i wspanialych przyjaciol czyli Bozenki i Marka kaczke,kluseczki i czerwona ka pustke i oczywiscie winko

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona kaczka z cytrynowym aromatemPieczona kaczka z cytrynowym aromatem

Pachnąca cytrusami, soczysta pieczona kaczka doskonale sprawdzi się jako główne danie na świątecznym stole lub przyjęciu. Wbrew pozorom, jej przygotowanie nie należy do najtrudniejszych – przekonaj się o tym dzięki temu przepisowi. Aby przyrządzić to danie, potrzebujesz całej kaczki, świeżej lub mrożonej. Osusz ją ręcznikiem papierowym i natrzyj odpowiednią przyprawą. Słodko-kwaśny cytrusowy sos, który podkreśli smak kaczki zrobisz na bazie białego, wytrawnego wina, białej cebuli i płynnego miodu. Do przyprawienia użyj startego, świeżego korzenia imbiru, który sprawi, że sos będzie miał lekko pikantny, cierpki posmak. Kluczowym składnikiem tej potrawy są cytryny – pamiętaj o sparzeniu ich gorącą wodą. Następnie pokrój je w cząstki i umieść wewnątrz kaczki. Kaczkę włóż do brytfanki, polej sosem, a na wierzchu ułóż plasterki cytryny. Upieczoną podziel na porcje i podawaj na gorąco z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków. Koniecznie sprawdź ten przepis i podziel się swoją opinią.