Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
169 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

582 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

665 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

200 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę osusz papierowym ręcznikiem a następnie natrzyj jej wewnętrzną i zewnętrzną stronę Przyprawą do kurczaka Knorr.

Krok 2

Cytryny sparz wrzącą wodą. Dwie z nich pokrój w cząstki i włóż do środka kaczki. Kaczkę ułóż w brytfance a ostatnią cytrynę pokrój w plastry i ułóż na wierzchu kaczki.

Krok 3

W rondelku zagotuj 300 ml wody, dodaj wino, imbir pokrojoną w cząstki cebulę oraz miód. Całość wlej do brytfanki.

Krok 4

Brytfankę przykryj i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez ok. 60 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160°C, odkryj naczynie i piecz jeszcze przez 15 minut.

Krok 5

Powstały podczas pieczenia sos zlej do rondelka, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie odpowiednio gęsty i idealnie doprawiony. Sos zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty. Gotową kaczkę podawaj z przygotowanym sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do środka kaczki możesz włożyć również cząstki pomarańczy lub jabłka.

2

Opinie o przepisie

  • Ela Babcia

    Ela Babcia , 27.03.2018

    z cytryną nie robiłam a z jabłkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danka Jania

    Danka Jania , 20.04.2016

    A ja upiecze dla mojego ukochanego i wspanialych przyjaciol czyli Bozenki i Marka kaczke,kluseczki i czerwona ka pustke i oczywiscie winko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona kaczka z cytrynowym aromatemPieczona kaczka z cytrynowym aromatem

Pachnąca cytrusami, soczysta pieczona kaczka doskonale sprawdzi się jako główne danie na świątecznym stole lub przyjęciu. Wbrew pozorom, jej przygotowanie nie należy do najtrudniejszych – przekonaj się o tym dzięki temu przepisowi. Aby przyrządzić to danie, potrzebujesz całej kaczki, świeżej lub mrożonej. Osusz ją ręcznikiem papierowym i natrzyj odpowiednią przyprawą. Słodko-kwaśny cytrusowy sos, który podkreśli smak kaczki zrobisz na bazie białego, wytrawnego wina, białej cebuli i płynnego miodu. Do przyprawienia użyj startego, świeżego korzenia imbiru, który sprawi, że sos będzie miał lekko pikantny, cierpki posmak. Kluczowym składnikiem tej potrawy są cytryny – pamiętaj o sparzeniu ich gorącą wodą. Następnie pokrój je w cząstki i umieść wewnątrz kaczki. Kaczkę włóż do brytfanki, polej sosem, a na wierzchu ułóż plasterki cytryny. Upieczoną podziel na porcje i podawaj na gorąco z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków. Koniecznie sprawdź ten przepis i podziel się swoją opinią.