Kaczka z sosem śliwkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka z sosem śliwkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

138

1100 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1902 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2673 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

8 ziaren

0.5 łyżeczki

1 łyżka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozkrusz goździki i cynamon, a następnie wymieszaj z przyprawą do mięs i łyżeczką cukru.

Kaczka z sosem śliwkowym - Krok 1

Krok 2

Powstałą marynatę nałóż na każdą z piersi kaczki od strony mięsa. Piersi złóż układając je jedna na drugiej skórą do góry. Mięso ponacinaj nożem w kratkę, ściśle zafoliuj i wstaw do lodówki – najlepiej na 6 godzin.

Kaczka z sosem śliwkowym - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie smaż mięso od strony skóry na bardzo wolnym ogniu ok. 10 minut, aż tłuszcz zupełnie się wytopi. Następnie odwróć kaczkę i smaż jeszcze ok. 5 minut od strony mięsa. Usmażoną kaczkę przełóż na talerz.

Kaczka z sosem śliwkowym - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos. Na patelni pozostaw 1 – 2 łyżki tłuszczu z pokruszonymi przyprawami (cynamonem i goździkami), resztę tłuszczu usuń. Na gorącym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę szalotkę, dodaj pokrojone w cienkie paseczki śliwki, a następnie dodaj szklankę wody i Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos gotuj 2- 3 minut aż zgęstnieje. Kaczkę podawaj pokrojoną w plastry, na czerwonej kapuście z sosem śliwkowym i kluskami śląskimi.

Kaczka z sosem śliwkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Kaczkę podawaj z ugotowaną kapustą oraz kluskami śląskimi.

89

Opinie o przepisie

  • Justyna Justyna

    Justyna Justyna , 14.10.2020

    pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Myślicka

    Elżbieta Myślicka , 08.10.2017

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rndbd Djdbnf

    Rndbd Djdbnf , 13.02.2017

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 21.06.2016

    Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ursula Glogowiec

    Ursula Glogowiec , 19.04.2016

    Ohm....palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Szymiczek

    Kazimierz Szymiczek , 16.12.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Sorys

    Halina Sorys , 22.11.2015

    Ma Pani rację, niedopatrzenie autora. A przecież to takie jasne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Nicz-wypchlak

    Jolanta Nicz-wypchlak , 16.11.2015

    MNIAM , MNIAM :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Szeluga

    Jacek Szeluga , 15.11.2015

    idioto! nie obrażaj milionów Polaków!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Stacherski

    Jerzy Stacherski , 15.11.2015

    Najlepsza z gwozdzikami wbitymi w dupe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Mularczyk

    Włodzimierz Mularczyk , 15.11.2015

    Pięknie wygląda... Smakuje pewnie jak wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Waligóra

    Teresa Waligóra , 15.11.2015

    Zawsze robiłam z jabłkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marco Tomala

    Marco Tomala , 15.11.2015

    Uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Umiński

    Andrzej Umiński , 15.11.2015

    jakos ostatnio nie mam ochoty na kaczkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Borkowska

    Halina Borkowska , 15.11.2015

    pycha...mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Latajka

    Mirosława Latajka , 15.11.2015

    Na cholerę ta chemia z knora ? cała reszta ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Gorzynska

    Beata Gorzynska , 15.11.2015

    smaczne a pamieta mie pani z pracy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Sek

    Janusz Sek , 15.11.2015

    Justyna kiedy zaprosisz mnie na kaczke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Świsłowska

    Kazimiera Świsłowska , 15.11.2015

    Kaczka ze śliwkami_ ja dziś jadłam ,śliwki bez kaczki ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Zygmunt

    Iwona Zygmunt , 15.11.2015

    A moja zawsze sucha jak wiór.myslicie ze jest roznica w przyrządzeniu kaczki domowego chowu a takiej z fermy na paszach?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Czarnecka

    Barbara Czarnecka , 15.11.2015

    Coś dla mnie lubię miesa na słodko pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kucharski

    Krzysztof Kucharski , 15.11.2015

    Po co ta. Esencja knorr ... Świętokractwo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marika Srodek

    Marika Srodek , 15.11.2015

    Wołowina a ha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Dudziak

    Roman Dudziak , 15.11.2015

    Najlepsza kaczka po Smoleńsku i z lodówki Lech.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Socha

    Roman Socha , 15.11.2015

    może byyyć , przygotuj i udostępnij

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Kwiek

    Nina Kwiek , 15.11.2015

    O takie cudo bym zjadla

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Bąk

    Mirosław Bąk , 15.11.2015

    Na rożen z nią . Będzie nadziana i przypieczona jak Azja Tuchaibejowicz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Świderska

    Anna Świderska , 15.11.2015

    Kaczka jest obrzydliwa ! Nie wiem jak można to jeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wacław Kubacki

    Wacław Kubacki , 15.11.2015

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Getler

    Bożena Getler , 15.11.2015

    Uwielbiam kaczuszkę , pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka z sosem śliwkowymKaczka z sosem śliwkowym

Pierś z kaczki w sosie śliwkowym brzmi naprawdę dobrze i przywodzi na myśl potrawy serwowane w renomowanych restauracjach. Przyjrzyj się naszemu przepisowi i przestudiuj wszystkie etapy przygotowania tego wyśmienitego dania. Szybko przekonasz się, że nie jest skomplikowane, a niezrównane rezultaty smakowe będziesz w stanie osiągnąć we własnej kuchni. Tytuł domowego mistrza gotowania jest na wyciągnięcie widelca! Kaczka w sosie śliwkowym – tego nie może zabraknąć podczas uroczystego posiłku.

Dla kogo?

Po recepturę na kaczkę z sosem śliwkowym powinny sięgnąć osoby, które lubią rozpieszczać swoje podniebienie. Szlachetne mięso i wykwintny sos śliwkowy do kaczki to danie, które pamięta się jeszcze długo po degustacji. Uwierz w swoje możliwości i pozwól sobie na porcję doskonałego mięsa na talerzu. Dzięki tego typu przepisom poczujesz się w kuchni wyjątkowo.

Na jaką okazję?

W przepisie znajdziesz instrukcje krok po kroku związane z tym, jak zrobić prosty sos śliwkowy do kaczki oraz jak postępować z mięsem. Jeśli będziesz trzymać się naszych wskazówek – sukces gwarantowany! Kaczkę w sosie śliwkowym możesz bez żadnych wątpliwości zaproponować gościom podczas świątecznego obiadu albo uroczystej kolacji.

Czy wiesz, że?

W przygotowaniu sosu śliwkowego do kaczki ważne są detale. Nie bez powodu rekomendujemy szalotkę. Jej smak i aromat są łagodniejsze w porównaniu z popularną żółtą cebulą. To ważne, ponieważ szalotka nie zdominuje reszty składników. W kaczce z sosem śliwkowym chodzi o idealnie zrównoważenie wszystkich składników. Dzięki naszej recepturze pójdzie jak z płatka.

Dla urozmaicenia:

Kaczkę w sosie śliwkowym podawaj z kluskami śląskimi lub kopytkami. Mączne dodatki świetnie do niej pasują. Jeśli masz ochotę, możesz zastąpić je cudownie kremowym i aksamitnym purée ziemniaczanym. Dodatki do piersi z kaczki w sosie śliwkowym powinny podkreślać wykwintny charakter posiłku.