
Składniki
4 sztuki
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
8 ziaren
0.5 łyżeczki
1 łyżka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozkrusz goździki i cynamon, a następnie wymieszaj z przyprawą do mięs i łyżeczką cukru.

Krok 2
Powstałą marynatę nałóż na każdą z piersi kaczki od strony mięsa. Piersi złóż układając je jedna na drugiej skórą do góry. Mięso ponacinaj nożem w kratkę, ściśle zafoliuj i wstaw do lodówki – najlepiej na 6 godzin.

Krok 3
Po tym czasie smaż mięso od strony skóry na bardzo wolnym ogniu ok. 10 minut, aż tłuszcz zupełnie się wytopi. Następnie odwróć kaczkę i smaż jeszcze ok. 5 minut od strony mięsa. Usmażoną kaczkę przełóż na talerz.

Krok 4
Przygotuj sos. Na patelni pozostaw 1 – 2 łyżki tłuszczu z pokruszonymi przyprawami (cynamonem i goździkami), resztę tłuszczu usuń. Na gorącym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę szalotkę, dodaj pokrojone w cienkie paseczki śliwki, a następnie dodaj szklankę wody i Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos gotuj 2- 3 minut aż zgęstnieje. Kaczkę podawaj pokrojoną w plastry, na czerwonej kapuście z sosem śliwkowym i kluskami śląskimi.


Dobra rada:
Kaczkę podawaj z ugotowaną kapustą oraz kluskami śląskimi.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Kaczka z sosem śliwkowym
Pierś z kaczki w sosie śliwkowym brzmi naprawdę dobrze i przywodzi na myśl potrawy serwowane w renomowanych restauracjach. Przyjrzyj się naszemu przepisowi i przestudiuj wszystkie etapy przygotowania tego wyśmienitego dania. Szybko przekonasz się, że nie jest skomplikowane, a niezrównane rezultaty smakowe będziesz w stanie osiągnąć we własnej kuchni. Tytuł domowego mistrza gotowania jest na wyciągnięcie widelca! Kaczka w sosie śliwkowym – tego nie może zabraknąć podczas uroczystego posiłku.
Dla kogo?
Po recepturę na kaczkę z sosem śliwkowym powinny sięgnąć osoby, które lubią rozpieszczać swoje podniebienie. Szlachetne mięso i wykwintny sos śliwkowy do kaczki to danie, które pamięta się jeszcze długo po degustacji. Uwierz w swoje możliwości i pozwól sobie na porcję doskonałego mięsa na talerzu. Dzięki tego typu przepisom poczujesz się w kuchni wyjątkowo.
Na jaką okazję?
W przepisie znajdziesz instrukcje krok po kroku związane z tym, jak zrobić prosty sos śliwkowy do kaczki oraz jak postępować z mięsem. Jeśli będziesz trzymać się naszych wskazówek – sukces gwarantowany! Kaczkę w sosie śliwkowym możesz bez żadnych wątpliwości zaproponować gościom podczas świątecznego obiadu albo uroczystej kolacji.
Czy wiesz, że?
W przygotowaniu sosu śliwkowego do kaczki ważne są detale. Nie bez powodu rekomendujemy szalotkę. Jej smak i aromat są łagodniejsze w porównaniu z popularną żółtą cebulą. To ważne, ponieważ szalotka nie zdominuje reszty składników. W kaczce z sosem śliwkowym chodzi o idealnie zrównoważenie wszystkich składników. Dzięki naszej recepturze pójdzie jak z płatka.
Dla urozmaicenia:
Kaczkę w sosie śliwkowym podawaj z kluskami śląskimi lub kopytkami. Mączne dodatki świetnie do niej pasują. Jeśli masz ochotę, możesz zastąpić je cudownie kremowym i aksamitnym purée ziemniaczanym. Dodatki do piersi z kaczki w sosie śliwkowym powinny podkreślać wykwintny charakter posiłku.