
Składniki
2 kilogramy
3 sztuki
15 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
3 łyżki
50 mililitrów
1 sztuka
sos:
50 mililitrów
2 sztuki
10 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańcze otrzyj ze skóry, wyfiletuj, powstały sok i filety odłóż na bok, będą potrzebne do przygotowania sosu.

Krok 2
Cynamon mielone goździki, połowę imbiru i połowę otartej skórki z pomarańczy połącz z olejem i przyprawą do mięs. Marynatą natrzyj kaczkę od zewnątrz i wewnątrz. Odstaw na około 12 godzin w chłodne miejsce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.

Krok 3
Kaczkę umieść w żaroodpornym naczyniu, wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejsz do 180°C. Kaczkę piecz jeszcze przez co najmniej 1,5 godziny podlewając cały czas mięso wytapiającym się tłuszczem. Upieczona klaczkę przetnij na pół, usuń wszystkie kości, mięso podziel na mniejsze kawałki.

Krok 4
Przygotuj sos. Na pozostałych kościach przygotuj sos zalewając je około litrem wody. Dodaj cynamon, dwa goździki, pozostały imbir, miód, połowę skórki pomarańczy i gotuj około 40 minut, aż płyn odparuje o ¾, przecedź go.

Krok 5
Do powstałego wywaru dodaj Esencję do sosu i dokładnie wymieszaj. Sos gotuj około 5 minut, aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj filety z pomarańczy wraz z sokiem. Wymieszaj razem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaczka pieczona w pomarańczach
Kaczka pieczona w pomarańczach to świetny przykład na to, jak dobrze może smakować mięso w połączeniu z owocami. Pomarańcze wykorzystasz w tej propozycji zarówno do przyrządzenia marynaty, jak i do zrobienia sosu, którym polejesz mięso przed podaniem. Całość stanie się twoim popisowym daniem, a do przepisu na kaczkę w pomarańczach będziesz wracać za każdym razem, gdy zechcesz zaimponować swoim gościom.
Dla kogo?
Wbrew pozorom, kaczka pieczona z pomarańczami nie jest trudną w przygotowaniu potrawą. Dzięki naszym wytycznym z jej przyrządzeniem poradzi sobie każdy. Zacznij od marynaty do kaczki z pomarańczami – wymieszaj w niej przyprawy korzenne, które doskonale skomponują się ze smakiem i aromatem pomarańczy, z otartą z owoców skórką. Żeby smak był wyrazisty, użyj świeżego imbiru oraz mielonych goździków.
Na jaką okazję?
Zanim kaczka w pomarańczach wyląduje w piekarniku, dokładnie natrzyj mięso marynatą i odstaw na kilkanaście godzin, by nabrało smaku. Następnie upiecz, podlewając je co jakiś czas sokami, które powstaną w tym czasie. Nie pomijaj żadnego kroku, a kaczka z pomarańczami będzie rozpływać się w ustach i uświetni każdy świąteczny obiad.
Czy wiesz, że?
Kiedy mięso będzie gotowe, oddziel je od kości. Przygotuj z nich wywar, na bazie którego powstanie pyszny ciemny sos do kaczki pieczonej z pomarańczami, o wyraźnie korzenno-pomarańczowym smaku. Posłodź go miodem, a pod koniec gotowania dodaj cząstki pomarańczy, wcześniej obrane z błonek i pozbawione ewentualnych pestek. Wyborna kaczka w pomarańczach już prawie gotowa!
Dla urozmaicenia:
Co zrobić, by przepis był kompletny? Kaczka pieczona w pomarańczach doskonale smakuje podana z kluskami i czerwoną kapustą.