Składniki
2 kilogramy
3 sztuki
15 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
3 łyżki
50 mililitrów
1 sztuka
sos:
50 mililitrów
2 sztuki
10 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańcze otrzyj ze skóry, wyfiletuj, powstały sok i filety odłóż na bok, będą potrzebne do przygotowania sosu.
Krok 2
Cynamon mielone goździki, połowę imbiru i połowę otartej skórki z pomarańczy połącz z olejem i przyprawą do mięs. Marynatą natrzyj kaczkę od zewnątrz i wewnątrz. Odstaw na około 12 godzin w chłodne miejsce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.
Krok 3
Kaczkę umieść w żaroodpornym naczyniu, wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejsz do 180°C. Kaczkę piecz jeszcze przez co najmniej 1,5 godziny podlewając cały czas mięso wytapiającym się tłuszczem. Upieczona klaczkę przetnij na pół, usuń wszystkie kości, mięso podziel na mniejsze kawałki.
Krok 4
Przygotuj sos. Na pozostałych kościach przygotuj sos zalewając je około litrem wody. Dodaj cynamon, dwa goździki, pozostały imbir, miód, połowę skórki pomarańczy i gotuj około 40 minut, aż płyn odparuje o ¾, przecedź go.
Krok 5
Do powstałego wywaru dodaj Esencję do sosu i dokładnie wymieszaj. Sos gotuj około 5 minut, aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj filety z pomarańczy wraz z sokiem. Wymieszaj razem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaczka pieczona w pomarańczach
Kaczka pieczona w pomarańczach to świetny przykład na to, jak dobrze może smakować mięso w połączeniu z owocami. Pomarańcze wykorzystasz w tym daniu zarówno do przyrządzenia marynaty, jak i do zrobienia sosu, którym polejesz mięso przed podaniem. Zacznij od marynaty – wymieszaj w niej przyprawy korzenne, które doskonale skomponują się ze smakiem i aromatem pomarańczy, z otartą z owoców skórką. Żeby smak był wyrazisty, użyj świeżego imbiru oraz mielonych goździków. Natrzyj dokładnie kaczkę i odstaw na kilkanaście godzin, by mięso nabrało smaku. Następnie upiecz, podlewając je co jakiś czas sokami, które powstaną w tym czasie. Kiedy mięso będzie gotowe, oddziel je od kości. Przygotuj z nich wywar, na bazie którego powstanie pyszny ciemny sos, o wyraźnie korzenno-pomarańczowym smaku. Posłodź go miodem, a pod koniec gotowania dodaj cząstki pomarańczy, wcześniej obrane z błonek i pozbawione ewentualnych pestek. Kaczka pieczona w pomarańczach będzie doskonale smakowała podana z kluskami i czerwoną kapustą.