Kaczka pieczona w pomarańczach

- Krok 1Pomarańcze otrzyj ze skóry, wyfiletuj, powstały sok i filety odłóż na bok, będą potrzebne do przygotowania sosu.
- Krok 2Cynamon mielone goździki, połowę imbiru i połowę otartej skórki z pomarańczy połącz z olejem i przyprawą do mięs. Marynatą natrzyj kaczkę od zewnątrz i wewnątrz. Odstaw na około 12 godzin w chłodne miejsce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.
- Krok 3Kaczkę umieść w żaroodpornym naczyniu, wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejsz do 180°C. Kaczkę piecz jeszcze przez co najmniej 1,5 godziny podlewając cały czas mięso wytapiającym się tłuszczem. Upieczona klaczkę przetnij na pół, usuń wszystkie kości, mięso podziel na mniejsze kawałki.
- Krok 4Przygotuj sos. Na pozostałych kościach przygotuj sos zalewając je około litrem wody. Dodaj cynamon, dwa goździki, pozostały imbir, miód, połowę skórki pomarańczy i gotuj około 40 minut, aż płyn odparuje o ¾, przecedź go.
- Krok 5Do powstałego wywaru dodaj Esencję do sosu i dokładnie wymieszaj. Sos gotuj około 5 minut, aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj filety z pomarańczy wraz z sokiem. Wymieszaj razem.

Drzewa cynamonu lubią dużą wilgotność powietrza i wysoką temperaturę, dlatego uprawiane są w Wietnamie, gdzie panuje odpowiedni klimat. Cynamon charakteryzuje lekko słodki smak i aromat. Stanowi doskonałe uzupełnienie deserów, ciast oraz dań z owoców.

Kaczka pieczona w pomarańczach to świetny przykład na to, jak dobrze może smakować mięso w połączeniu z owocami. Pomarańcze wykorzystasz w tym daniu zarówno do przyrządzenia marynaty, jak i do zrobienia sosu, którym polejesz mięso przed podaniem. Zacznij od marynaty – wymieszaj w niej przyprawy korzenne, które doskonale skomponują się ze smakiem i aromatem pomarańczy, z otartą z owoców skórką. Żeby smak był wyrazisty, użyj świeżego imbiru oraz mielonych goździków. Natrzyj dokładnie kaczkę i odstaw na kilkanaście godzin, by mięso nabrało smaku. Następnie upiecz, podlewając je co jakiś czas sokami, które powstaną w tym czasie. Kiedy mięso będzie gotowe, oddziel je od kości. Przygotuj z nich wywar, na bazie którego powstanie pyszny ciemny sos, o wyraźnie korzenno-pomarańczowym smaku. Posłodź go miodem, a pod koniec gotowania dodaj cząstki pomarańczy, wcześniej obrane z błonek i pozbawione ewentualnych pestek. Kaczka pieczona w pomarańczach będzie doskonale smakowała podana z kluskami i czerwoną kapustą.