Kaczka pieczona w pomarańczach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka pieczona w pomarańczach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

51

668 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1253 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

3 sztuki

15 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

3 łyżki

50 mililitrów

1 sztuka

sos:

50 mililitrów

2 sztuki

10 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańcze otrzyj ze skóry, wyfiletuj, powstały sok i filety odłóż na bok, będą potrzebne do przygotowania sosu.

Kaczka pieczona w pomarańczach  - Krok 1

Krok 2

Cynamon mielone goździki, połowę imbiru i połowę otartej skórki z pomarańczy połącz z olejem i przyprawą do mięs. Marynatą natrzyj kaczkę od zewnątrz i wewnątrz. Odstaw na około 12 godzin w chłodne miejsce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.

Kaczka pieczona w pomarańczach  - Krok 2

Krok 3

Kaczkę umieść w żaroodpornym naczyniu, wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejsz do 180°C. Kaczkę piecz jeszcze przez co najmniej 1,5 godziny podlewając cały czas mięso wytapiającym się tłuszczem. Upieczona klaczkę przetnij na pół, usuń wszystkie kości, mięso podziel na mniejsze kawałki.

Kaczka pieczona w pomarańczach  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos. Na pozostałych kościach przygotuj sos zalewając je około litrem wody. Dodaj cynamon, dwa goździki, pozostały imbir, miód, połowę skórki pomarańczy i gotuj około 40 minut, aż płyn odparuje o ¾, przecedź go.

Kaczka pieczona w pomarańczach  - Krok 4

Krok 5

Do powstałego wywaru dodaj Esencję do sosu i dokładnie wymieszaj. Sos gotuj około 5 minut, aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj filety z pomarańczy wraz z sokiem. Wymieszaj razem.

Kaczka pieczona w pomarańczach  - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Patrycja

    Patrycja , 14.12.2020

    *Tak Niebanalne połączenie, które rozpieszcza podniebienie. Klasyk polskich mięs, jakim jest kaczka z połączeniu z egzotyczną pomarańczą daje nieziemski efekt. Smak i aromat niebiański a wizualnie cud. Proste do przyrządzenia danie nie z tej ziemi. Polecam z całego serca, szczególnie na święta, kiedy to zajadamy się pomarańczami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anka Jakubowska

    Anka Jakubowska , 03.12.2020

    TAK. Wygląda przepysznie! Muszę wypróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Dziedziuch

    Wiesław Dziedziuch , 17.04.2016

    Duck a l'Orange ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ireneusz lewicki

    ireneusz lewicki , 23.12.2015

    smakowało mniam polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka pieczona w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka pieczona w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka pieczona w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka pieczona w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka pieczona w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka pieczona w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka pieczona w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka pieczona w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka pieczona w pomarańczach Kaczka pieczona w pomarańczach

Kaczka pieczona w pomarańczach to świetny przykład na to, jak dobrze może smakować mięso w połączeniu z owocami. Pomarańcze wykorzystasz w tym daniu zarówno do przyrządzenia marynaty, jak i do zrobienia sosu, którym polejesz mięso przed podaniem. Zacznij od marynaty – wymieszaj w niej przyprawy korzenne, które doskonale skomponują się ze smakiem i aromatem pomarańczy, z otartą z owoców skórką. Żeby smak był wyrazisty, użyj świeżego imbiru oraz mielonych goździków. Natrzyj dokładnie kaczkę i odstaw na kilkanaście godzin, by mięso nabrało smaku. Następnie upiecz, podlewając je co jakiś czas sokami, które powstaną w tym czasie. Kiedy mięso będzie gotowe, oddziel je od kości. Przygotuj z nich wywar, na bazie którego powstanie pyszny ciemny sos, o wyraźnie korzenno-pomarańczowym smaku. Posłodź go miodem, a pod koniec gotowania dodaj cząstki pomarańczy, wcześniej obrane z błonek i pozbawione ewentualnych pestek. Kaczka pieczona w pomarańczach będzie doskonale smakowała podana z kluskami i czerwoną kapustą.