PRZEPISY.PL
Pieczona piers kaczki - autor: AngelikaCarmine

Pieczona piers kaczki

  • 90
  • 2
  • Łatwe
  • 0
60
osób dodało do Mniamlisty
60
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • Piersi z kaczki1 szt
  • majeranek1 szczypta
  • sól morska1 szczypta
  • olej1 łyżka
  • żurawina w słoiku1 szt
  • ogórki konserwowe4 szt
  • Krok 1

    Przepis na pieczona kaczkę nadaje się na każda okazje. Potrzeba tak nie wiele a smakuje wyśmienicie. Prezentuje się wyśmienicie na wystawnej kolacji ale i również jest bohaterem okazji, urodzin i świat. Przygotowujemy kaczkę myjąc ją najpierw w zimnej wodzie a następnie wkładamy do brytfanki i zalewamy wrzątkiem. Smarujemy cala kaczkę olejem i doprawiamy sola i dużą ilością majeranku. Następnie wkładamy kaczkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1.5 h w zależności od rodzaju piekarnika.
  • Krok 2

    Po upieczeniu kaczka powinna mieć chrupiącą skórkę i być mięciutka w środku. Po wyjęciu z piekarnika kroimy pierś kurczaka na plasterki układamy na talerzu i dekorujemy żurawiną ze słoika, ogórkami pokrojonymi w piórka i brzoskwiniami pokrojonymi w ćwiartki. Tak o to podana kaczka smakuje wyśmienicie wraz z połączeniem rożnych smaków. Życzę wam smacznego!

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

6
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
37
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
4
osoby dodały do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
13
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe