Pieczona piers kaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona piers kaczki

Autor: AngelikaCarmine

ratingratingratingratingrating

16

heart
60 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

185 osób wydrukowało

Pobierz pdf

224 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepis na pieczona kaczkę nadaje się na każda okazje. Potrzeba tak nie wiele a smakuje wyśmienicie. Prezentuje się wyśmienicie na wystawnej kolacji ale i również jest bohaterem okazji, urodzin i świat. Przygotowujemy kaczkę myjąc ją najpierw w zimnej wodzie a następnie wkładamy do brytfanki i zalewamy wrzątkiem. Smarujemy cala kaczkę olejem i doprawiamy sola i dużą ilością majeranku. Następnie wkładamy kaczkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1.5 h w zależności od rodzaju piekarnika.

Krok 2

Po upieczeniu kaczka powinna mieć chrupiącą skórkę i być mięciutka w środku. Po wyjęciu z piekarnika kroimy pierś kurczaka na plasterki układamy na talerzu i dekorujemy żurawiną ze słoika, ogórkami pokrojonymi w piórka i brzoskwiniami pokrojonymi w ćwiartki. Tak o to podana kaczka smakuje wyśmienicie wraz z połączeniem rożnych smaków. Życzę wam smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej