Pieczona piers kaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona piers kaczki

Autor: AngelikaCarmine

ratingratingratingratingrating

16

heart
60 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

229 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepis na pieczona kaczkę nadaje się na każda okazje. Potrzeba tak nie wiele a smakuje wyśmienicie. Prezentuje się wyśmienicie na wystawnej kolacji ale i również jest bohaterem okazji, urodzin i świat. Przygotowujemy kaczkę myjąc ją najpierw w zimnej wodzie a następnie wkładamy do brytfanki i zalewamy wrzątkiem. Smarujemy cala kaczkę olejem i doprawiamy sola i dużą ilością majeranku. Następnie wkładamy kaczkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1.5 h w zależności od rodzaju piekarnika.

Krok 2

Po upieczeniu kaczka powinna mieć chrupiącą skórkę i być mięciutka w środku. Po wyjęciu z piekarnika kroimy pierś kurczaka na plasterki układamy na talerzu i dekorujemy żurawiną ze słoika, ogórkami pokrojonymi w piórka i brzoskwiniami pokrojonymi w ćwiartki. Tak o to podana kaczka smakuje wyśmienicie wraz z połączeniem rożnych smaków. Życzę wam smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej