Tatar z selera z marynowaną kaczką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tatar z selera z marynowaną kaczką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

145 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 plaster

1 łyżka

1 sztuka

30 mililitrów

60 mililitrów

500 mililitrów

500 mililitrów

40 mililitrów

8 ziaren

1 łyżka

2 sztuki

5 gramów

4 ziarna

50 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj mleko ze śmietaną, masłem, oliwą orzechową i plastrem boczku. Dopraw płyn odrobiną soli. Seler obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry i natychmiast wrzuć do gorącego płynu. Gotuj powoli przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij plastry selera, powinny być miękkie. Jeszcze ciepłe, szczelnie zafoliuj i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Krok 2

Wystudzony seler bardzo drobno posiekaj.

Krok 3

Pierś z kaczki oczyść, delikatnie natnij skórkę, zamarynuj w cukrze, Przyprawie do kurczaka Knorr, zmiażdżonym czosnku i pieprzu. Dodaj sos teriyaki. W takiej marynacie trzymaj przez 12 godzin. Następnie obsmaż z obu stron tak, aby skórka była rumiana i piecz w piekarniku przez 10 minut w 160 stopniach. Wyjmij z pieca, odstaw na kolejne 10 minut, aby mięso odpoczęło, zalej brandy i odstaw do ostygnięcia. Zimną pokrój w cienkie plasterki.

Krok 4

Przygotuj dressing. Ziarna gorczycy upraż na suchej patelni, a następnie przełóż do miski. Dodaj oliwę i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Oddziel żółtka od białek. W rondlu zagotuj wodę z octem i odrobiną soli. Po zagotowaniu wody, odstaw garnek na bok i delikatnie dodaj żółtka jaj. Trzymaj w wodzie przez 8 minut. Odcedź.

Krok 6

Na talerzu układaj plastry kaczki, nałóż tatar z selera, dodaj żółtko. Udekoruj listkami sałaty freeze i polej dressingiem.

1

Opinie o przepisie

  • Aleksandra Brzezińska

    Aleksandra Brzezińska , 06.12.2020

    śmietana będzie jeszcze do czegoś potrzebna?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tatar z selera z marynowaną kaczkąTatar z selera z marynowaną kaczką

Masz ochotę na wykwintną mięsną przystawkę? Ten przepis będzie dobrym rozwiązaniem. Tatar z selera z marynowaną kaczką to potrawa, która łączy w sobie wyraziste smaki i aromaty. Jego przygotowanie zacznij od przyrządzenia selera: pokrój go w cienkie plastry i gotuj w proponowanej w przepisie mieszance przez kilkadziesiąt minut, po czym wyjmij i odłóż do lodówki na kilka godzin. Teraz czas na mięso – kaczkę oczyść i zamarynuj w aromatycznych przyprawach i cukrze. Dla jeszcze bardziej wyrazistego smaku wlej sos teriyaki i dosyp odrobinę chili. W tak przygotowanej marynacie trzymaj kaczkę kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjmij ją z lodówki i podsmaż na patelni z dwóch stron, a następnie włóż do piekarnika. Po upieczeniu wyjmij i zalej brandy, a po ostygnięciu – pokrój w cienkie plastry. Danie jest już prawie gotowe – wystarczy przygotować dressing. Ziarna gorczycy upraż na patelni, przełóż do miski, dodaj oliwę i sos sojowy. Żółtka jajek przepiórczych włóż do zagotowanej wody. Tatar gotowy! Podawaj go z listkami sałaty freeze.