Tatar z selera z marynowaną kaczką przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tatar z selera z marynowaną kaczką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

135 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

185 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 plaster

1 łyżka

1 sztuka

30 mililitrów

60 mililitrów

500 mililitrów

500 mililitrów

40 mililitrów

8 ziaren

1 łyżka

2 sztuki

5 gramów

4 ziarna

50 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj mleko ze śmietaną, masłem, oliwą orzechową i plastrem boczku. Dopraw płyn odrobiną soli. Seler obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry i natychmiast wrzuć do gorącego płynu. Gotuj powoli przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij plastry selera, powinny być miękkie. Jeszcze ciepłe, szczelnie zafoliuj i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Krok 2

Wystudzony seler bardzo drobno posiekaj.

Krok 3

Pierś z kaczki oczyść, delikatnie natnij skórkę, zamarynuj w cukrze, Przyprawie do kurczaka Knorr, zmiażdżonym czosnku i pieprzu. Dodaj sos teriyaki. W takiej marynacie trzymaj przez 12 godzin. Następnie obsmaż z obu stron tak, aby skórka była rumiana i piecz w piekarniku przez 10 minut w 160 stopniach. Wyjmij z pieca, odstaw na kolejne 10 minut, aby mięso odpoczęło, zalej brandy i odstaw do ostygnięcia. Zimną pokrój w cienkie plasterki.

Krok 4

Przygotuj dressing. Ziarna gorczycy upraż na suchej patelni, a następnie przełóż do miski. Dodaj oliwę i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Oddziel żółtka od białek. W rondlu zagotuj wodę z octem i odrobiną soli. Po zagotowaniu wody, odstaw garnek na bok i delikatnie dodaj żółtka jaj. Trzymaj w wodzie przez 8 minut. Odcedź.

Krok 6

Na talerzu układaj plastry kaczki, nałóż tatar z selera, dodaj żółtko. Udekoruj listkami sałaty freeze i polej dressingiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tatar z selera z marynowaną kaczkąTatar z selera z marynowaną kaczką

Masz ochotę na wykwintną mięsną przystawkę? Ten przepis będzie dobrym rozwiązaniem. Tatar z selera z marynowaną kaczką to potrawa, która łączy w sobie wyraziste smaki i aromaty. Jego przygotowanie zacznij od przyrządzenia selera: pokrój go w cienkie plastry i gotuj w proponowanej w przepisie mieszance przez kilkadziesiąt minut, po czym wyjmij i odłóż do lodówki na kilka godzin. Teraz czas na mięso – kaczkę oczyść i zamarynuj w aromatycznych przyprawach i cukrze. Dla jeszcze bardziej wyrazistego smaku wlej sos teriyaki i dosyp odrobinę chili. W tak przygotowanej marynacie trzymaj kaczkę kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjmij ją z lodówki i podsmaż na patelni z dwóch stron, a następnie włóż do piekarnika. Po upieczeniu wyjmij i zalej brandy, a po ostygnięciu – pokrój w cienkie plastry. Danie jest już prawie gotowe – wystarczy przygotować dressing. Ziarna gorczycy upraż na patelni, przełóż do miski, dodaj oliwę i sos sojowy. Żółtka jajek przepiórczych włóż do zagotowanej wody. Tatar gotowy! Podawaj go z listkami sałaty freeze.