Kaczka nadziewana wątróbką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka nadziewana wątróbką

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

3

heart
27 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

363 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

2

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

1 pęczek

2 łyżeczki

3 łyżki

0.5

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę umyj i przetnij wzdłuż piersi, wytnij najgrubsze kości pozostawiając skrzydełka i udka, uważaj żeby nie naciąć skóry. Wnętrze kaczki natrzyj przyprawą Knorr.

Krok 2

Wątróbkę i cebulę przepuść przez maszynkę. W misce wymieszaj mielone mięso, wątróbkę, posiekaną natkę, gałkę muszkatołową, rozpuszczone masło, bułkę tartą i Fix Knorr - masę wyrób dokładnie.

Krok 3

Kaczkę nadziej farszem i zszyj nicią. Oprósz przyprawą Knorr i skrop oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piecz ok 2 godzin.

Krok 4

Po godzinie odlej tłuszcz i wlej bulion Knorr. Piecz godzinę, co kilka minut polewając tłuszczem. Po upieczeniu usuń nici.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka nadziewana wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka nadziewana wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka nadziewana wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka nadziewana wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka nadziewana wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka nadziewana wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka nadziewana wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka nadziewana wątróbką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej