Kaczka nadziewana wątróbką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka nadziewana wątróbką

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

3

27 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

349 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

2

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

1 pęczek

2 łyżeczki

3 łyżki

0.5

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę umyj i przetnij wzdłuż piersi, wytnij najgrubsze kości pozostawiając skrzydełka i udka, uważaj żeby nie naciąć skóry. Wnętrze kaczki natrzyj przyprawą Knorr.

Krok 2

Wątróbkę i cebulę przepuść przez maszynkę. W misce wymieszaj mielone mięso, wątróbkę, posiekaną natkę, gałkę muszkatołową, rozpuszczone masło, bułkę tartą i Fix Knorr - masę wyrób dokładnie.

Krok 3

Kaczkę nadziej farszem i zszyj nicią. Oprósz przyprawą Knorr i skrop oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piecz ok 2 godzin.

Krok 4

Po godzinie odlej tłuszcz i wlej bulion Knorr. Piecz godzinę, co kilka minut polewając tłuszczem. Po upieczeniu usuń nici.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka nadziewana wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka nadziewana wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka nadziewana wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka nadziewana wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka nadziewana wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka nadziewana wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka nadziewana wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka nadziewana wątróbką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej