Puree z cebulką - ziemniaczane: z karmelizowaną | Przepisy.pl pixel

Purée z karmelizowaną cebulką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 sztuka

100 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

15 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w plastry szalotki, gdy zaczną się rumienić dodaj cukier i ocet balsamiczny. Smaż aż cukier się skarmelizuje a cebulki staną się złote.

Purée z karmelizowaną cebulką - Krok 1

Krok 2

Przeciśnięte przez sito ziemniaki połącz z masłem i śmietana, dopraw do smaku otartą gałka muszkatową, posiekaną szałwią i kotką rosołową. Wymieszaj.

Purée z karmelizowaną cebulką - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placki owsiane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Purée z karmelizowaną cebulkąPurée z karmelizowaną cebulką

Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w plastry szalotki, gdy zaczną się rumienić dodaj cukier i ocet balsamiczny. Smaż aż cukier się skarmelizuje a cebulki staną się złote.