Purée z karmelizowaną cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Purée z karmelizowaną cebulką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

40 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 sztuka

100 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

15 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w plastry szalotki, gdy zaczną się rumienić dodaj cukier i ocet balsamiczny. Smaż aż cukier się skarmelizuje a cebulki staną się złote.

Purée z karmelizowaną cebulką - Krok 1

Krok 2

Przeciśnięte przez sito ziemniaki połącz z masłem i śmietana, dopraw do smaku otartą gałka muszkatową, posiekaną szałwią i kotką rosołową. Wymieszaj.

Purée z karmelizowaną cebulką - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej