Puree z cebulką - ziemniaczane: z karmelizowaną | Przepisy.pl pixel

Purée z karmelizowaną cebulką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 sztuka

100 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

15 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w plastry szalotki, gdy zaczną się rumienić dodaj cukier i ocet balsamiczny. Smaż aż cukier się skarmelizuje a cebulki staną się złote.

Purée z karmelizowaną cebulką - Krok 1

Krok 2

Przeciśnięte przez sito ziemniaki połącz z masłem i śmietana, dopraw do smaku otartą gałka muszkatową, posiekaną szałwią i kotką rosołową. Wymieszaj.

Purée z karmelizowaną cebulką - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Purée z karmelizowaną cebulkąPurée z karmelizowaną cebulką

Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w plastry szalotki, gdy zaczną się rumienić dodaj cukier i ocet balsamiczny. Smaż aż cukier się skarmelizuje a cebulki staną się złote.