Puree z cebulką - ziemniaczane: z karmelizowaną | Przepisy.pl pixel

Purée z karmelizowaną cebulką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 sztuka

100 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

15 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w plastry szalotki, gdy zaczną się rumienić dodaj cukier i ocet balsamiczny. Smaż aż cukier się skarmelizuje a cebulki staną się złote.

Purée z karmelizowaną cebulką - Krok 1

Krok 2

Przeciśnięte przez sito ziemniaki połącz z masłem i śmietana, dopraw do smaku otartą gałka muszkatową, posiekaną szałwią i kotką rosołową. Wymieszaj.

Purée z karmelizowaną cebulką - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Purée z karmelizowaną cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Purée z karmelizowaną cebulkąPurée z karmelizowaną cebulką

Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w plastry szalotki, gdy zaczną się rumienić dodaj cukier i ocet balsamiczny. Smaż aż cukier się skarmelizuje a cebulki staną się złote.