Paella z kurczakiem

Autor: anemone_

ratingratingratingratingrating

2

18 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

400 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki. Kurczaka dokładnie usmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa: cukinię, paprykę oraz pomidora. Posolić i smażyć ok 8 minut.

Krok 2

W między czasie zagotować 4 szklanki wody. Następnie wrzucić do nich dwie sztuki Bulionetki i dokładnie wymieszać, aż do ich rozpuszczenia.

Krok 3

Do kurczaka i warzyw dodać przecier pomidorowy, papryki w proszku, Przyprawę w Mini kostkach Czosnek Knorr oraz ryż. Smażyć przez chwilę, a następnie zalać bulionem. Gotować bez mieszania przez połowę czasu wyznaczonego na opakowaniu. Następnie przykryć i dusić na małym ogniu przez pozostały wyznaczony czas.

Krok 4

Przed podaniem dodać osączoną fasolę z puszki i wymieszać.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paella z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paella z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paella z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paella z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paella z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paella z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paella z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Chińskie pierożki Dim Sum
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

trudne

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paella z kurczakiemPaella z kurczakiem

Jeśli szukasz propozycji na kolorowy, bogaty w składniki obiad, przygotuj paellę z kurczakiem. Wywodząca się z kuchni hiszpańskiej potrawa z ryżem, warzywami i smażonym mięsem drobiowym to sposób na pyszne i apetycznie wyglądające danie. Sprawdzi się  również podczas przyjęcia, jako główny punkt Twojego menu. Paellę przygotowuje się w dużym metalowym naczyniu, w którym smaży się, a potem gotuje razem wszystkie składniki. W ten sposób nabierają intensywnego smaku, który można wzmocnić dodatkiem świeżych ziół, np. rozmarynu, tymianku lub oregano. Pamiętaj, by do tego dania wykorzystywać ryż średnioziarnisty. Wchłonie odpowiednią ilość powstałego w trakcie smażenia warzywno-mięsnego wywaru, ale nie będzie rozgotowany. Potrawę serwuj udekorowaną ćwiartkami lub plastrami cytryny. Podawaj ją z chrupiącą sałatą lub innymi świeżymi warzywami. Składniki warzywne paelli z kurczakiem można zmodyfikować, dodając, np. groszek, kukurydzę lub fasolkę szparagową zamiast czerwonej fasoli z puszki. Przygotuj to hiszpańskie danie według poniższego przepisu!