Paella z kurczakiem

Autor: anemone_ anemone_

ratingratingratingratingrating

2

18 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 szklanka

400 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki. Kurczaka dokładnie usmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa: cukinię, paprykę oraz pomidora. Posolić i smażyć ok 8 minut.

Krok 2

W między czasie zagotować 4 szklanki wody. Następnie wrzucić do nich dwie sztuki Bulionetki i dokładnie wymieszać, aż do ich rozpuszczenia.

Krok 3

Do kurczaka i warzyw dodać przecier pomidorowy, papryki w proszku, Przyprawę w Mini kostkach Czosnek Knorr oraz ryż. Smażyć przez chwilę, a następnie zalać bulionem. Gotować bez mieszania przez połowę czasu wyznaczonego na opakowaniu. Następnie przykryć i dusić na małym ogniu przez pozostały wyznaczony czas.

Krok 4

Przed podaniem dodać osączoną fasolę z puszki i wymieszać.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paella z kurczakiemPaella z kurczakiem

Jeśli szukasz propozycji na kolorowy, bogaty w składniki obiad, przygotuj paellę z kurczakiem. Wywodząca się z kuchni hiszpańskiej potrawa z ryżem, warzywami i smażonym mięsem drobiowym to sposób na pyszne i apetycznie wyglądające danie. Sprawdzi się  również podczas przyjęcia, jako główny punkt Twojego menu. Paellę przygotowuje się w dużym metalowym naczyniu, w którym smaży się, a potem gotuje razem wszystkie składniki. W ten sposób nabierają intensywnego smaku, który można wzmocnić dodatkiem świeżych ziół, np. rozmarynu, tymianku lub oregano. Pamiętaj, by do tego dania wykorzystywać ryż średnioziarnisty. Wchłonie odpowiednią ilość powstałego w trakcie smażenia warzywno-mięsnego wywaru, ale nie będzie rozgotowany. Potrawę serwuj udekorowaną ćwiartkami lub plastrami cytryny. Podawaj ją z chrupiącą sałatą lub innymi świeżymi warzywami. Składniki warzywne paelli z kurczakiem można zmodyfikować, dodając, np. groszek, kukurydzę lub fasolkę szparagową zamiast czerwonej fasoli z puszki. Przygotuj to hiszpańskie danie według poniższego przepisu!