
Składniki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
200 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki. Kurczaka dokładnie usmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa: cukinię, paprykę oraz pomidora. Posolić i smażyć ok 8 minut.
Krok 2
W między czasie zagotować 4 szklanki wody. Następnie wrzucić do nich dwie sztuki Bulionetki i dokładnie wymieszać, aż do ich rozpuszczenia.
Krok 3
Do kurczaka i warzyw dodać przecier pomidorowy, papryki w proszku, Przyprawę w Mini kostkach Czosnek Knorr oraz ryż. Smażyć przez chwilę, a następnie zalać bulionem. Gotować bez mieszania przez połowę czasu wyznaczonego na opakowaniu. Następnie przykryć i dusić na małym ogniu przez pozostały wyznaczony czas.
Krok 4
Przed podaniem dodać osączoną fasolę z puszki i wymieszać.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Paella z kurczakiem
Jeśli szukasz propozycji na kolorowy, bogaty w składniki obiad, przygotuj paellę z kurczakiem. Wywodząca się z kuchni hiszpańskiej potrawa z ryżem, warzywami i smażonym mięsem drobiowym to sposób na pyszne i apetycznie wyglądające danie. Sprawdzi się również podczas przyjęcia, jako główny punkt Twojego menu. Paellę przygotowuje się w dużym metalowym naczyniu, w którym smaży się, a potem gotuje razem wszystkie składniki. W ten sposób nabierają intensywnego smaku, który można wzmocnić dodatkiem świeżych ziół, np. rozmarynu, tymianku lub oregano. Pamiętaj, by do tego dania wykorzystywać ryż średnioziarnisty. Wchłonie odpowiednią ilość powstałego w trakcie smażenia warzywno-mięsnego wywaru, ale nie będzie rozgotowany. Potrawę serwuj udekorowaną ćwiartkami lub plastrami cytryny. Podawaj ją z chrupiącą sałatą lub innymi świeżymi warzywami. Składniki warzywne paelli z kurczakiem można zmodyfikować, dodając, np. groszek, kukurydzę lub fasolkę szparagową zamiast czerwonej fasoli z puszki. Przygotuj to hiszpańskie danie według poniższego przepisu!