Sznycel cielęcy z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

47 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 łyżka

4 sztuki

1 pęczek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Knorr rozetrzyj z połową oliwy, w miseczce, na pastę.

Sznycel cielęcy z grilla    - Krok 1

Krok 2

Z udźca wytnij mniejsze kawałki, po 6-8 dekagramów każdy i rozbij delikatnie tłuczkiem.

Sznycel cielęcy z grilla    - Krok 2

Krok 3

Następnie natrzyj mięso pastą z kostki Knorr i odstaw na 30 minut.

Sznycel cielęcy z grilla    - Krok 3

Krok 4

Chleb skrop pozostałą oliwą i posyp ziołami prowansalskimi.

Sznycel cielęcy z grilla    - Krok 4

Krok 5

Sznycle oraz chleb grilluj kilka minut z obu stron. Mięso powinno być soczyste, a chleb mocno rumiany i chrupiący.

Sznycel cielęcy z grilla    - Krok 5

Krok 6

Po grillowaniu przełóż mięso na talerz. Chleb pokrusz palcami na małe kawałki i wymieszaj go z posiekaną natką pietruszki. Sznycle podawaj posypane chrupiącą chlebową kruszonką.

Sznycel cielęcy z grilla    - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sznycel cielęcy z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sznycel cielęcy z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sznycel cielęcy z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sznycel cielęcy z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sznycel cielęcy z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sznycel cielęcy z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sznycel cielęcy z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Burgery z kurczaka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sznycel cielęcy z grilla   Sznycel cielęcy z grilla

Tym razem zamiast popularnej karkówki lub kiełbasy, przygotuj na grillu udziec cielęcy. Sznycel to nic innego jak kotlet z rozbitych tłuczkiem i zazwyczaj także panierowanych plastrów mięsa. Przy zakupie zwróć uwagę na wygląd oraz zapach cielęciny – powinna być intensywnie różowa, poprzecinana białym tłuszczem i lekko wilgotna. Pamiętaj, by nie wykładać jej bezpośrednio z lodówki na rozgrzaną patelnię. Wyjmij mięso chwilę wcześniej, by nabrało temperatury pokojowej. Do cielęciny pasować będzie chleb pszenny z chrupiącą skórką – skrop go oliwą i posyp ziołami prowansalskimi. Sznycle i chleb grilluj z obu stron tak, aby mięso było soczyste, a pieczywo rumiane. Gotowe danie udekoruj listkami świeżej bazylii lub posyp posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcesz je wzbogacić, serwuj razem z grillowanymi warzywami, np. kolorowymi paprykami, cukinią czy bakłażanem. Dobrym dodatkiem do cielęciny będzie również prosta sałatka przygotowana na bazie sezonowych warzyw lub domowa gremolata, czyli posiekana natka pietruszki wymieszana z czosnkiem oraz skórką cytrynową.