Sznycel cielęcy z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

46 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 sztuki

1 pęczek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Knorr rozetrzyj z połową oliwy, w miseczce, na pastę.

Sznycel cielęcy z grilla    - Krok 1

Krok 2

Z udźca wytnij mniejsze kawałki, po 6-8 dekagramów każdy i rozbij delikatnie tłuczkiem.

Sznycel cielęcy z grilla    - Krok 2

Krok 3

Następnie natrzyj mięso pastą z kostki Knorr i odstaw na 30 minut.

Sznycel cielęcy z grilla    - Krok 3

Krok 4

Chleb skrop pozostałą oliwą i posyp ziołami prowansalskimi.

Sznycel cielęcy z grilla    - Krok 4

Krok 5

Sznycle oraz chleb grilluj kilka minut z obu stron. Mięso powinno być soczyste, a chleb mocno rumiany i chrupiący.

Sznycel cielęcy z grilla    - Krok 5

Krok 6

Po grillowaniu przełóż mięso na talerz. Chleb pokrusz palcami na małe kawałki i wymieszaj go z posiekaną natką pietruszki. Sznycle podawaj posypane chrupiącą chlebową kruszonką.

Sznycel cielęcy z grilla    - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sznycel cielęcy z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sznycel cielęcy z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sznycel cielęcy z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sznycel cielęcy z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sznycel cielęcy z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sznycel cielęcy z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sznycel cielęcy z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Mieszanka ziół i przypraw Zioła prowansalskie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Mieszanka ziół i przypraw Zioła prowansalskie Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sznycel cielęcy z grilla   Sznycel cielęcy z grilla

Tym razem zamiast popularnej karkówki lub kiełbasy, przygotuj na grillu udziec cielęcy. Sznycel to nic innego jak kotlet z rozbitych tłuczkiem i zazwyczaj także panierowanych plastrów mięsa. Przy zakupie zwróć uwagę na wygląd oraz zapach cielęciny – powinna być intensywnie różowa, poprzecinana białym tłuszczem i lekko wilgotna. Pamiętaj, by nie wykładać jej bezpośrednio z lodówki na rozgrzaną patelnię. Wyjmij mięso chwilę wcześniej, by nabrało temperatury pokojowej. Do cielęciny pasować będzie chleb pszenny z chrupiącą skórką – skrop go oliwą i posyp ziołami prowansalskimi. Sznycle i chleb grilluj z obu stron tak, aby mięso było soczyste, a pieczywo rumiane. Gotowe danie udekoruj listkami świeżej bazylii lub posyp posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcesz je wzbogacić, serwuj razem z grillowanymi warzywami, np. kolorowymi paprykami, cukinią czy bakłażanem. Dobrym dodatkiem do cielęciny będzie również prosta sałatka przygotowana na bazie sezonowych warzyw lub domowa gremolata, czyli posiekana natka pietruszki wymieszana z czosnkiem oraz skórką cytrynową.