Cielęcina z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cielęcina z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
215 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

317 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

100 gramów

1 łyżka

3 łyżki

300 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki oraz cebulę pokrój w plastry, podsmaż na patelni i dopraw do smaku majerankiem, odrobiną soli i czarnego pieprzu. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Cielęcinę umyj i osusz. Podziel na mniejsze kotlety i rozbij delikatnie tłuczkiem. Zamarynuj je w Przyprawie do mięs Knorr, po czym obsmaż równomiernie na patelni.

Krok 3

Na powierzchni kotletów ułóż pieczarki i cebulę. Posyp je żółtym serem.

Krok 4

Na koniec w 300 mililitrach zimnej wody wymieszaj Sos grzybowy Knorr i zalej nim mięso. Całość zagotuj, następnie przykryj patelnię tak, aby ser z powierzchni kotletów się rozpuścił.

Krok 5

Przygotuj sałatkę: Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody.

Krok 6

Następnie posiekaj drobno kapustę, a ogórka kiszonego pokrój w plastry. Całość zalej przygotowanym sosem sałatkowym i wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cielęcina z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cielęcina z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cielęcina z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cielęcina z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cielęcina z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cielęcina z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cielęcina z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cielęcina z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cielęcina z grzybamiCielęcina z grzybami

Cielęcina z grzybami to niezwykle eleganckie danie, które podasz przy szczególnej okazji. Będzie stanowiła doskonały akcent kulinarny podczas uroczystej kolacji lub oficjalnego spotkania. To danie pięknie wygląda, aromatycznie pachnie i bardzo dobrze smakuje. Ta propozycja podania cielęciny łączy w sobie tradycyjną polską kuchnię ze współczesnymi akcentami. Zestawienie tego szlachetnego mięsa z grzybami to duet kulinarnie doskonały. Możesz wykorzystać grzyby suszone lub mrożone, jeśli akurat nie masz do dyspozycji dopiero co zebranych w lesie. Gęsty sos łączy mięso z kaszą w jedną całość. Warto eksperymentować z różnymi rodzajami kaszy do tego dania, jednakże na szczególną uwagę zasługuje drobna kasza jęczmienna. Cielęcina w sosie doskonale nadaje się też do grubszej kaszy, na przykład pęczak lub gryczanej. Do takiego zestawu pasuje sałatka z kapusty pekińskiej polanej sosem koperkowym.