Cielęcina z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cielęcina z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

211 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

172 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

100 gramów

1 łyżka

3 łyżki

300 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki oraz cebulę pokrój w plastry, podsmaż na patelni i dopraw do smaku majerankiem, odrobiną soli i czarnego pieprzu. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Cielęcinę umyj i osusz. Podziel na mniejsze kotlety i rozbij delikatnie tłuczkiem. Zamarynuj je w Przyprawie do mięs Knorr, po czym obsmaż równomiernie na patelni.

Krok 3

Na powierzchni kotletów ułóż pieczarki i cebulę. Posyp je żółtym serem.

Krok 4

Na koniec w 300 mililitrach zimnej wody wymieszaj Sos grzybowy Knorr i zalej nim mięso. Całość zagotuj, następnie przykryj patelnię tak, aby ser z powierzchni kotletów się rozpuścił.

Krok 5

Przygotuj sałatkę: Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody.

Krok 6

Następnie posiekaj drobno kapustę, a ogórka kiszonego pokrój w plastry. Całość zalej przygotowanym sosem sałatkowym i wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cielęcina z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cielęcina z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cielęcina z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cielęcina z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cielęcina z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cielęcina z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cielęcina z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cielęcina z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cielęcina z grzybamiCielęcina z grzybami

Cielęcina z grzybami to niezwykle eleganckie danie, które podasz przy szczególnej okazji. Będzie stanowiła doskonały akcent kulinarny podczas uroczystej kolacji lub oficjalnego spotkania. To danie pięknie wygląda, aromatycznie pachnie i bardzo dobrze smakuje. Ta propozycja podania cielęciny łączy w sobie tradycyjną polską kuchnię ze współczesnymi akcentami. Zestawienie tego szlachetnego mięsa z grzybami to duet kulinarnie doskonały. Możesz wykorzystać grzyby suszone lub mrożone, jeśli akurat nie masz do dyspozycji dopiero co zebranych w lesie. Gęsty sos łączy mięso z kaszą w jedną całość. Warto eksperymentować z różnymi rodzajami kaszy do tego dania, jednakże na szczególną uwagę zasługuje drobna kasza jęczmienna. Cielęcina w sosie doskonale nadaje się też do grubszej kaszy, na przykład pęczak lub gryczanej. Do takiego zestawu pasuje sałatka z kapusty pekińskiej polanej sosem koperkowym.