Jak zrobić puree z zielonego groszku z puszki?

Wspaniałe puree może powstać nie tylko z ziemniaków, dyni czy kalafiora, ale też z zielonego groszku. Jak zrobić puree z groszku z puszki w kilku krokach? Przepis jest naprawdę prosty.

Jak zrobić puree z groszku konserwowanego?

Do przygotowania groszkowego puree będziecie potrzebowali puszki groszku konserwowego (odsączonego z zalewy), masła, śmietanki oraz przypraw do smaku. Groszek należy wsypać do roztopionego w rondelku masła, dodać 1-2 łyżki słodkiej śmietanki 18% i dusić przez kilka minut na średnim ogniu. Po zmięknięciu składniki zmiksować na gładką masę lub przetrzeć przez sito i doprawić według uznania. Do puree z groszku możecie dodać też posiekany koperek lub natkę pietruszki. Wielbiciele kremowych smaków polubią puree z dodatkową porcją masła klarowanego. Z jednej puszki groszku konserwowego uzyskacie 2-3 porcje puree.

Warto też wspomnieć, jak zrobić puree z zielonego groszku świeżego. Groszek należy wcześniej podgotować, a następnie dusić tak samo, jak ten z puszki. Do przygotowania puree użyjcie miękkiego groszku od razu po wyłuskaniu go ze strączków.

Jak podawać puree z groszku?

Groszkowe puree świetnie smakuje z rybami i daniami mięsnymi, a także w formie pasty na kanapki czy dodatku do zimnych przekąsek. Jeśli szukacie kreatywnych sposobów na wykorzystanie tego zielonego specjału, polecamy pulpety z bakłażana z puree z groszku z pomidorkami i bobem. Groszkowe puree będzie się też dobrze komponowało z potrawami wegeprzekąskami z mięsa.