Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

heart
248 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

172 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

271 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Knorr rozetrzyj dokładnie z oliwą, a następnie posmaruj marynatą piersi z kurczaka. Smaż je na lekko rozgrzanej patelni po 4 minuty z każdej strony. Mięso pokrój w plastry.

Krok 2

Kromki pieczywa pokrój w kostkę, skrop oliwą i rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 °C.

Krok 3

Sałaty rozłóż na talerze lub do salaterki. Majonez Babuni Hellmann's połącz z jogurtem, miodem i posiekanym czosnkiem i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Sałatę polej przygotowanym dressingiem, na wierzchu ułóż pokrojone mięso kurczaka i całość posyp grzankami. Do sałatki możesz dodać również ser pleśniowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiemChrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem

Sałatki dają ogromne pole do popisu w kuchni. Są nieodłącznym elementem obiadu, kolacji, lunchu czy przyjęcia, są też uniwersalną przekąską. W zależności od dobranych składników mogą być zarówno łagodne, jak pikantne, mięsne lub jarskie, orzeźwiające lub treściwe. Wszystko zależy od ochoty i inwencji kucharza. W naszym przepisie proponujemy ci przyrządzenie sałatki z soczystym kurczakiem i grzankami na chrupiących liściach rozmaitych sałat. Wszystko polane dressingiem z miodem, oliwą, czosnkiem i jogurtem, który będzie jeszcze pyszniejszy, gdy dodasz do niego aromatyczny Rosół z Kury Knorr. By zrobić tę sałatkę wystarczy jedynie podsmażyć kurczaka i chleb a następnie wymieszać je z innymi składnikami. Tak przyrządzona sałatka z pewnością zasmakuje twoim domownikom lub gościom. Wedle uznania możesz do niej dorzucić także kawałeczki sera pleśniowego, pomidorki koktajlowe, winogrona lub ulubione orzechy. Smacznego!