Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

heart
248 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

172 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

271 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Knorr rozetrzyj dokładnie z oliwą, a następnie posmaruj marynatą piersi z kurczaka. Smaż je na lekko rozgrzanej patelni po 4 minuty z każdej strony. Mięso pokrój w plastry.

Krok 2

Kromki pieczywa pokrój w kostkę, skrop oliwą i rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 °C.

Krok 3

Sałaty rozłóż na talerze lub do salaterki. Majonez Babuni Hellmann's połącz z jogurtem, miodem i posiekanym czosnkiem i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Sałatę polej przygotowanym dressingiem, na wierzchu ułóż pokrojone mięso kurczaka i całość posyp grzankami. Do sałatki możesz dodać również ser pleśniowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiemChrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem

Sałatki dają ogromne pole do popisu w kuchni. Są nieodłącznym elementem obiadu, kolacji, lunchu czy przyjęcia, są też uniwersalną przekąską. W zależności od dobranych składników mogą być zarówno łagodne, jak pikantne, mięsne lub jarskie, orzeźwiające lub treściwe. Wszystko zależy od ochoty i inwencji kucharza. W naszym przepisie proponujemy ci przyrządzenie sałatki z soczystym kurczakiem i grzankami na chrupiących liściach rozmaitych sałat. Wszystko polane dressingiem z miodem, oliwą, czosnkiem i jogurtem, który będzie jeszcze pyszniejszy, gdy dodasz do niego aromatyczny Rosół z Kury Knorr. By zrobić tę sałatkę wystarczy jedynie podsmażyć kurczaka i chleb a następnie wymieszać je z innymi składnikami. Tak przyrządzona sałatka z pewnością zasmakuje twoim domownikom lub gościom. Wedle uznania możesz do niej dorzucić także kawałeczki sera pleśniowego, pomidorki koktajlowe, winogrona lub ulubione orzechy. Smacznego!