Faworki pieczone w piekarniku to fantastyczna alternatywa dla tradycyjnego przysmaku w wersji smażonej. Dlaczego warto kombinować ze sprawdzonymi recepturami? Przede wszystkim faworki z piekarnika są zdecydowanie mniej kaloryczne niż te, które pływały w głębokim oleju. Mało wprawieni kucharze, przygotowujący faworki bez smażenia, nie będą musieli również obawiać się ryzyka związanego z poparzeniem rozgrzanym tłuszczem. Brzmi przekonująco? Doskonale! Zatem dowiedz się, jak upiec faworki.

Faworki bez smażenia – przepis krok po kroku

Receptura samych faworków wcale nie musi ulegać zmianie. Masz swój sprawdzony patent? Doskonale się składa! Jeśli nie, skorzystaj z naszego przepisu na faworki z piekarnika.

Do przygotowania faworków pieczonych potrzebujesz:

- 570 g mąki pszennej,

- 40 g cukru,

- 30 gramów cukru waniliowego,

- 70 g masła,

- 120 ml mleka,

- 8 żółtek,

- 1 łyżki spirytusu.

Wykonanie pieczonych faworków:

  1. Składniki wyjmij z lodówki tuż przed rozpoczęciem pracy w kuchni.
  2. Żółtka oddziel od białek. Nie wyrzucaj tych drugich! Z białek możesz przyrządzić efektowną bezę.
  3. Żółtka przełóż do misy robota kuchennego, dodaj resztę składników i mieszaj na wolnych obrotach do momentu, aż masa będzie gładka.
  4. Odstaw ciasto pod przykryciem na 30 minut.
  5. Ciasto zbij wałkiem kilkoma mocnymi uderzeniami. Rozwałkuj na grubość 1-2 mm, następnie pokrój na paski o szerokości około 4 cm.
  6. Paski potnij na prostokąty lub romby o równej długości 10 cm. Każdy z nich natnij na środku i przez powstały otwór przeciągnij jeden koniec, by uzyskać charakterystyczny kształt faworków.
  7. Rozłóż faworki pieczone na blasze tak, by nie stykały się ze sobą i nie posklejały.
  8. Rozgrzej piec do 180°C. Faworki w piekarniku powinny spędzić 8-10 minut. Jeśli używasz termoobiegu, sprawdzaj często ich stan, ponieważ zarumienią się bardzo szybko.
  9. Wyjęte faworki z piekarnika podawaj posypane z cukrem pudrem. Smacznego!

Faworki drożdżowe pieczone w piekarniku

Decydując się na zrobienie faworków bez smażenia, możesz pójść o krok dalej i nieco zmodyfikować recepturę. W końcu w kuchni można się naprawdę dobrze bawić! I to nie tylko przy okazji karnawału, z którym ten deser kojarzy się jednoznacznie. Nasz sprawdzony sposób na to, jak upiec faworki, przyda się każdemu, kto twierdzi, że faworki pieczone na blasze wychodzą bardziej suche niż smażone.

Do zrobienia faworków z drożdżami użyj swojego sprawdzonego pomysłu na pączki. Zamiast jednak zamieniać go w okrągłe smakołyki, ciasto rozwałkuj cienko i podziel na plastry jak wcześniej. Przed wstawieniem faworków do piekarnika można posmarować je białkiem, by nabrały jeszcze bardziej apetycznego wyglądu.

Słodkie inspiracje

Przygody kulinarne polecamy rozpocząć od klasycznego wydania faworków (chrustu). Przepis pozwoli utrwalić najważniejsze informacje związane z potrzebnymi składnikami i wszystkimi etapami pracy – wiedza ta może okazać się przydatna również podczas przygotowywania faworków bez smażenia. W karnawale nie warto ograniczać się do tylko jednego deseru, dlatego od razu prezentujemy domowe pączki z marmoladą, byś wszystko miał pod ręką. Na nich nie poprzestawaj, bo pączki serowe też smakują wyśmienicie. Zwieńczeniem domowych słodkości musi być polewa lukrowa do pączków własnej roboty. Masz ochotę na skosztowanie frykasów zza oceanu? Makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku na pewno cię nie rozczarują.