Jak zrobić pączki? 3 kroki
Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcecie wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętajcie o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka. Przeczytajcie, jaka mąka na pączki jest najlepsza i kiedy nadziewać pączki – po smażeniu czy przed.
Jak zrobić ciasto na pączki?
Pączki smaży się z ciasta drożdżowego. Żeby wyrosło, wymaga odpowiedniego potraktowania. Na początek wszystkie składniki potrzebne do jego wyrobienia, powinny zostać ogrzane do temperatury pokojowej. Wyjmij je z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej, a najlepiej niech ogrzewają się nawet kilka godzin. Co jeszcze jest istotne, by zrobić dobre pączki?
- Mąka. Jaka mąka do pączków będzie dobra? Do ciasta na pączki należy użyć pszennej mąki tortowej. Im niższy jej numer, tym lepiej. Oznacza on, że mąka jest mocno oczyszczona, czyli delikatna.
- Drożdże. Wybierz świeże i zrób z nich rozczyn, używając ciepłego mleka. Zadbaj też o to, by nie wystygło ono zbytnio podczas wzrastania drożdży. Szklankę z rozczynem możesz włożyć do pojemnika z ciepłą (ale nie gorącą) wodą.
- Wyrabianie ciasta. Ciasto należy wyrabiać długo i dokładnie. Powinno być elastyczne i gładkie, ale jednocześnie dość luźne. Ma inną konsystencję niż ciasto na bułki czy placki. Nie podsypuj go dodatkowo mąką. Odłóż ciasto do wyrośnięcia, a następnie, kiedy podwoi swoją objętość, zagnieć je przez chwilę po raz kolejny.
- Smażenie. Temperatura powinna być optymalna, jak podana w przepisie. Zbyt niska spowoduje chłonięcie tłuszczu, a zbyt wysoka przypalenie pączków z zewnątrz.
Zobacz przykładowy przepis na pyszne pączki.
Jak nadziewać pączki? Kiedy nadziewać pączki – przed smażeniem czy po?
Pączki nadziewać można na dwa sposoby: przed smażeniem i po smażeniu. Pierwszy sposób jest nieco trudniejszy. Kawałek ciasta należy spłaszczyć, nałożyć nadzienie, a następnie skleić, podobnie jak pieróg. Potem wystarczy już tylko delikatnie nadać pączkowi kształt kuli i pozostawić do kolejnego wyrośnięcia. Bardzo ważne jest to, by nadzienie nie wydostało się na zewnątrz i nie wchodziło w łączenia ciasta. Kiedy nadziewać pączki? Łatwiej jest nadziewać je po usmażeniu. Użyj do tego cukierniczej szprycy lub dużej strzykawki. Pamiętaj, by nadziewać pączki jeszcze ciepłe. Smaczne będą także bez dodatków. Sprawdź, jak zrobić pączki z dziurką z ciepłym dżemem morelowym albo oponki z lukrem. Czym nadziewać pączki?
- Konfitury, dżemy. Konfitura różana to wręcz klasyk. Gdy używasz dżemów z kawałkami owoców, lepiej nadziej pączki przed smażeniem albo zmiksuj dżem na gładką masę.
- Czekolada. W różnej postaci: kremów, mas, a także kostek, które rozpuszczą się w trakcie smażenia.
- Budynie, kremy. Waniliowe, toffi, adwokatowe – pasować będą wszystkie, a najlepiej takie, które lubisz najbardziej.
- Bita śmietana. Można potraktować ją jako nadzienie samodzielne albo dodatek do np. dżemu.
Czym udekorować pączki?
Kiedy już wiecie, jaka mąka na pączki będzie najlepsza i kiedy nadziewać pączki, czas przyjrzeć się dekoracjom. Najbardziej znane sposoby dekoracji pączków to lukrowanie ich lub posypywanie cukrem pudrem. Jeśli decydujecie się na lukier, polejcie nim jeszcze ciepłe pączki. Cukrem pudrem posypcie przestudzone, by nie rozpuścił się on od ciepłego ciasta. Jak zrobić pączki nieco inaczej niż zwykle? Przygotuj do nich polewę toffi, czekoladową lub owocową glazurę. Do tego typu polew wykorzystaj także:
- skórkę pomarańczową;
- kandyzowane owoce np. wiśnie lub kawałki ananasa;
- posypkę cukierniczą;
- drobne cukierki.
Na pączkach możecie także robić wzorki z polewy – w tym celu użyjcie cienkiej cukierniczej szprycy albo specjalnych pisaków do dekoracji wypieków. Zobaczcie, jak łatwo zrobisz lukrową polewę do pączków.
Łapcie pączki na każdą okazję!
Pączki przygotujecie także w wielu innych wariantach. Mogą być pączki serowe, pieczone, w kształcie minikuleczek czy serduszek. Jeśli jednak wolicie pozostać przy klasyce, zobaczcie nasz przepis na domowe pączki z marmoladą. Z lukrem, polewą czekoladową, cukrem pudrem czy skórką pomarańczową? Podawaj je tak, jak lubisz najbardziej – nie tylko w czasie karnawału.
Komentarze (0)