Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Jak zrobić ciasto na pączki?

Pączki smaży się z ciasta drożdżowego. Żeby wyrosło, wymaga odpowiedniego potraktowania. Na początek wszystkie składniki potrzebne do jego wyrobienia, powinny zostać ogrzane do temperatury pokojowej. Wyjmij je z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej, a najlepiej niech ogrzewają się nawet kilka godzin. Co jeszcze jest istotne, by zrobić dobre pączki?

- Mąka. Do ciasta na pączki należy użyć pszennej mąki tortowej. Im niższy jej numer, tym lepiej. Oznacza on, że mąka jest mocno oczyszczona, czyli delikatna.

- Drożdże. Wybierz świeże i zrób z nich rozczyn, używając ciepłego mleka. Zadbaj też o to, by nie wystygło ono zbytnio podczas wzrastania drożdży. Szklankę z rozczynem możesz włożyć do pojemnika z ciepłą (ale nie gorącą) wodą.

- Wyrabianie ciasta. Ciasto należy wyrabiać długo i dokładnie. Powinno być elastyczne i gładkie, ale jednocześnie dość luźne. Ma inną konsystencję niż ciasto na bułki czy placki. Nie podsypuj go dodatkowo mąką. Odłóż ciasto do wyrośnięcia, a następnie, kiedy podwoi swoją objętość, zagnieć je przez chwilę po raz kolejny.

- Smażenie. Temperatura powinna być optymalna, jak podana w przepisie. Zbyt niska spowoduje chłonięcie tłuszczu, a zbyt wysoka przypalenie pączków z zewnątrz.

Zobacz przykładowy przepis na pyszne pączki.

Jak nadziewać pączki?

Pączki nadziewać można na dwa sposoby: przed smażeniem i po smażeniu. Pierwszy sposób jest nieco trudniejszy. Kawałek ciasta należy spłaszczyć, nałożyć nadzienie, a następnie skleić, podobnie jak pieróg. Potem wystarczy już tylko delikatnie nadać pączkowi kształt kuli i pozostawić do kolejnego wyrośnięcia. Bardzo ważne jest to, by nadzienie nie wydostało się na zewnątrz i by nie wchodziło w łączenia ciasta. Łatwiej jest nadziewać pączki po usmażeniu. Użyj do tego cukierniczej szprycy lub dużej strzykawki. Pamiętaj, by nadziewać pączki jeszcze ciepłe. Smaczne będą także bez dodatków. Sprawdź, jak zrobić pączki z dziurką z ciepłym dżemem morelowym albo oponki z lukrem. Czym nadziewać pączki?

- Konfitury, dżemy. Konfitura różana to wręcz klasyk. Gdy używasz dżemów z kawałkami owoców, lepiej nadziej pączki przed smażeniem albo zmiksuj dżem na gładką masę.

- Czekolada. W różnej postaci: kremów, mas, a także kostek, które rozpuszczą się w trakcie smażenia.

- Budynie, kremy. Waniliowe, toffi, adwokatowe – pasować będą wszystkie, a najlepiej takie, które lubisz najbardziej.

- Bita śmietana. Można potraktować ją jako nadzienie samodzielne albo dodatek do np. dżemu.

Czym udekorować pączki?

Najbardziej znane sposoby dekoracji pączków to lukrowanie ich lub posypywanie cukrem pudrem. Jeśli decydujesz się na lukier, polej nim jeszcze ciepłe pączki. Cukrem pudrem posyp przestudzone, by nie rozpuścił się on od ciepłego ciasta. Jak zrobić pączki nieco inaczej niż zwykle? Przygotuj do nich polewę toffi, czekoladową lub owocową glazurę. Do tego typu polew wykorzystaj także:

- Skórkę pomarańczową;

- Kandyzowane owoce np. wiśnie lub kawałki ananasa;

- Posypkę cukierniczą;

- Drobne cukierki.

Na pączkach możesz także robić wzorki z polewy – w tym celu użyj cienkiej cukierniczej szprycy albo specjalnych pisaków do dekoracji wypieków. Zobacz, jak łatwo zrobisz lukrową polewę do pączków.

Pączki przygotujesz także w wielu innych wariantach. Mogą być serowe, pieczone, w kształcie mini-kuleczek czy serduszek. Jeśli jednak wolisz pozostać przy klasyce, zobacz nasz przepis video na pączki. Z lukrem, polewą czekoladową, cukrem pudrem czy skórką pomarańczową? Podawaj je tak, jak lubisz najbardziej – nie tylko w czasie karnawału.