Oponki albo pączki z dziurką – niezależnie od tego, jaką nazwę będziemy stosować, zawsze chodzi o deser, która sprawdza się kapitalnie nie tylko w karnawale. Może być pyszną alternatywą dla popularnych faworków oraz klasycznych pączków. Oponki staną się wyśmienitą przekąską na każdą okazję: zarówno na huczną imprezę w gronie znajomych, jak i na spokojne posiedzenie w domowym zaciszu w pojedynkę. Wystarczy wiedzieć, jak upiec oponki bądź usmażyć je tak, by zniknęły w oka mgnieniu. Co sprawia, że po skosztowaniu jednej sztuki mamy ochotę zajadać się nimi na okrągło? Jak się robi oponki? Wszystkie praktyczne porady znajdziecie w jednym miejscu.

Jak zrobić oponki – deser dla początkujących

Zgadza się, w zrobieniu oponek nie ma nic skomplikowanego. W przeciwieństwie do klasycznych pączków, użycie drożdży nie jest konieczne – poznajcie nasz sposób na to, jak zrobić oponki ekspresowe. Omija nas wtedy proces żmudnego wyrabiania ciasta oraz oczekiwanie na moment, aż będzie odpowiednio wyrośnięte.

Do zrobienia oponek potrzeba:

- 500 gramów mąki pszennej,

- 500 gramów twarogu,

- 3 jajek,

- 0,5 szklanki cukru,

- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,

- 1 szczypty soli,

- oleju do smażenia.

Przepis na oponki – jak zrobić je krok po kroku:

  1. Wszystkie składniki na oponki należy wymieszać i krótko wyrabiać, aż do momentu uzyskania elastycznego ciasta.
  2. Rozwałkujcie je na grubość około 1 centymetra.
  3. Szklanką wytnijcie koła. Do zrobienia charakterystycznych dziurek na środku oponek użyjcie małego kieliszka albo zakrętki.
  4. W głębokim garnku rozgrzejcie olej.
  5. Oponki smażcie z obu stron.
  6. Gdy będą rumiane, wyjmijcie je i przełóżcie na ręcznik papierowy, by odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Co zrobić, żeby oponki nie były twarde?

Idealne oponki są miękkie i puszyste, dlatego nie można przesadzić z ilością mąki. Należy bardzo uważać, by do podsypywania ciasta używać jej minimalnej ilości. Zawsze korzystajcie z proporcji podanych w przepisie.

Co zrobić, żeby oponki nie piły tłuszczu?

  • Podstawą jest smażenie na dobrze rozgrzanym tłuszczu (np. oleju rzepakowym). Jak rozpoznać bez użycia fachowego termometru, że nadszedł odpowiedni moment? Wrzućcie do garnka niewielki kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie, możecie działać dalej.
  • Nie smażcie zbyt wielu porcji w tym samym czasie – to częsty błąd popełniany przez początkujących kucharzy, którzy nie wiedzą jeszcze, jak zrobić oponki idealnie wysmażone. Każda powinna swobodnie unosić się na gorącym tłuszczu.
  • Odrobina spirytusu lub octu dodana do ciasta również ograniczy pochłanianie tłuszczu przez oponki.

Jak upiec oponki?

Jeśli nie jesteście fanami smażenia, oponki z powodzeniem możecie przygotować w piekarniku. Sam przepis na ciasto nie wymaga modyfikacji. Jeśli zastanawiacie się, jak upiec oponki, które ładnie wyrosną, pamiętajcie, by wkładać je do rozgrzanego pieca. Optymalna temperatura to 200°C. Pieczenie potrwa 8-10 minut. Warto zerkać na oponki co jakiś czas, by sprawdzić, czy nie zarumieniły się zbyt mocno.

Różne oblicza oponki

Posypane obficie cukrem pudrem albo polane gęstym lukrem wyglądają nad wyraz apetycznie. Można udekorować je polewą czekoladową albo kolorową posypką… Oponki nikomu szybko się nie znudzą! Możecie przygotować je w wersji klasycznej, według podanego przez nas przepisu, jak zrobić oponki. Nie jesteście fanami twarogu i zastanawiacie się, jak zrobić oponki bez sera? Delikatne i chrupiące oponki ptysiowe skradną wasze serca. Mimo że nazwa brzmi bardziej światowo, donaty bez drożdży to kolejne wcielenie tego smacznego deseru.

Dla urozmaicenia podwieczorku możecie przygotować również pączki serowe, które smakują jeszcze lepiej niż te z cukierni. Jeśli chcecie zaszaleć z dekoracją swoich słodkości, a wiecie już, jak się robi oponki, wypróbujcie lukier z białkiem. Oponki świetnie prezentują się także z polewą lukrową do pączków – przecież nikt nie powiedział, że sprawdzonych receptur nie można mieszać!