Jak zrobić oponki? Co zrobić, żeby nie były twarde i nie piły tłuszczu?
Oponki albo pączki z dziurką – niezależnie od tego, jaką nazwę będziemy stosować, zawsze chodzi o deser, która sprawdza się kapitalnie nie tylko w karnawale. Może być pyszną alternatywą dla popularnych faworków oraz klasycznych pączków. Oponki serowe staną się wyśmienitą przekąską na każdą okazję: zarówno na huczną imprezę w gronie znajomych, jak i na spokojne posiedzenie w domowym zaciszu w pojedynkę. Wystarczy wiedzieć, jak upiec oponki bądź usmażyć je tak, by zniknęły w oka mgnieniu. Jak się robi oponki? Wszystkie praktyczne porady znajdziecie w jednym miejscu – poznajcie przepis na oponki serowe.
Jak zrobić oponki serowe – deser dla początkujących
Zgadza się, w zrobieniu oponek serowych nie ma nic skomplikowanego. W przeciwieństwie do klasycznych pączków, użycie drożdży nie jest konieczne – poznajcie nasz sposób na to, jak zrobić oponki ekspresowe. Omija was wtedy proces żmudnego wyrabiania ciasta oraz oczekiwanie na moment, aż będzie odpowiednio wyrośnięte.
Do zrobienia oponek potrzeba:
- 500 gramów mąki pszennej,
- 500 gramów twarogu,
- 3 jajek,
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 szczypty soli,
- oleju do smażenia.
Przepis na oponki – jak zrobić je krok po kroku?
- Wszystkie składniki na oponki serowe należy wymieszać i krótko wyrabiać, aż do momentu uzyskania elastycznego ciasta.
- Rozwałkujcie je na grubość około 1 centymetra.
- Szklanką wytnijcie koła. Do zrobienia charakterystycznych dziurek na środku oponek użyjcie małego kieliszka albo zakrętki.
- W głębokim garnku rozgrzejcie olej.
- Oponki serowe smażcie z obu stron.
- Gdy będą rumiane, wyjmijcie je i przełóżcie na ręcznik papierowy, by odciekły z nadmiaru tłuszczu.
Co zrobić, żeby oponki nie były twarde?
Jak zrobić idealne oponki, które są miękkie i puszyste? Przede wszystkim nie można przesadzić z ilością mąki. Należy bardzo uważać, by do podsypywania ciasta używać jej minimalnej ilości. Zawsze korzystajcie z proporcji podanych w przepisie, dzięki temu wyjdą wam piękne puszyste oponki serowe.
Co zrobić, żeby oponki nie piły tłuszczu?
- Podstawą jest smażenie na dobrze rozgrzanym tłuszczu (np. oleju rzepakowym). Jak rozpoznać bez użycia fachowego termometru, że nadszedł odpowiedni moment? Wrzućcie do garnka niewielki kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie, możecie działać dalej.
- Nie smażcie zbyt wielu porcji oponek serowych w tym samym czasie – to częsty błąd popełniany przez początkujących kucharzy, którzy nie wiedzą jeszcze, jak zrobić oponki idealnie wysmażone. Każda powinna swobodnie unosić się na gorącym tłuszczu.
- Odrobina spirytusu lub octu dodana do ciasta na oponki serowe również ograniczy pochłanianie tłuszczu przez oponki.
Jak upiec oponki?
Wiecie, już jak zrobić oponki, żeby nie były zbyt twarde. Przejdźmy zatem do pieczenia. Jeśli nie jesteście fanami smażenia, oponki serowe z powodzeniem możecie przygotować w piekarniku. Sam przepis na oponki serowe nie wymaga modyfikacji. Jeśli zastanawiacie się, jak upiec oponki, które ładnie wyrosną, pamiętajcie, by wkładać je do rozgrzanego pieca. Optymalna temperatura to 200°C. Pieczenie potrwa 8-10 minut. Warto zerkać na oponki co jakiś czas, by sprawdzić, czy nie zarumieniły się zbyt mocno.
Jak zrobić oponki – kulinarne wariacje na temat pączków z dziurką
Posypane obficie cukrem pudrem albo polane gęstym lukrem wyglądają nad wyraz apetycznie. Można udekorować je polewą czekoladową albo kolorową posypką… Oponki serowe nikomu szybko się nie znudzą! Możecie przygotować je w wersji klasycznej, według podanego przez nas przepisu, jak zrobić oponki.
Nie jesteście fanami twarogu i zastanawiacie się, jak zrobić oponki bez sera? Delikatne i chrupiące oponki ptysiowe skradną wasze serca. Mimo że nazwa brzmi bardziej światowo, donaty bez drożdży to kolejne wcielenie tego smacznego deseru.
Dla urozmaicenia podwieczorku możecie przygotować również pączki serowe, które smakują jeszcze lepiej niż te z cukierni. Jeśli chcecie zaszaleć z dekoracją swoich słodkości, a wiecie już, jak się robi oponki, wypróbujcie lukier z białkiem. Oponki serowe świetnie prezentują się także z polewą lukrową do pączków – przecież nikt nie powiedział, że sprawdzonych receptur nie można mieszać!
Komentarze (0)