Lukier z białek i cukru pudru - przepis cytrynowy | Przepisy.pl pixel

Lukier z białkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

111

heart
375 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

770 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1452 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1.5 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier puder przesiej przez sito aby nie miał żadnych grudek.

Lukier z białkiem - Krok 1

Krok 2

Białko ubij delikatnie rózgą aby się lekko spieniło.

Lukier z białkiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj cukier puder i ucieraj tak długo, aż masa będzie gładka i lśniąca.

Lukier z białkiem - Krok 3

Krok 4

Lukier powinien być biały i gęsty. Gęstość można regulować dodając albo kilka kropli wody, albo trochę cukru pudru.

Lukier z białkiem - Krok 4

Krok 5

Biały lukier wymieszaj z odrobiną barwnika spożywczego najlepiej w proszku lub w żelu. Lukier możesz zabarwić również naturalnymi barwnikami np. sokiem z buraka, sokiem ze szpinaku lub szafranem ale pamiętaj, że barwnik w płynie rozrzedzi lukier.

Lukier z białkiem - Krok 5

Krok 6

Gęsty lukier przełóż do szprycy z maleńkim otworem lub do papierowej tutki i wyciskaj wzory na ciastach lub ciasteczkach. (Możesz go również wykorzystać do polewania dużych płaskich powierzchni i wykonywania napisów). Odstaw do zastygnięcia.

Lukier z białkiem - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Milena

    Milena , 01.12.2022

    TAK Prosty i efektowny sposób na dekorację ciasteczek. Często korzystam z przepisu, szczególnie gdy chcę, by lukier był śnieżnobiały. Goście zawsze są pod wielkim wrażeniem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina

    Paulina , 04.12.2020

    TAK. Najszybszy i najprostszy sposób na dekoracje ciasteczek i pierników. Korzystam z niego od wielu lat.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Cynamonki
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lukier z białkiemLukier z białkiem

Przepis na lukier z białek jest od wielu lat niezmienny. Potrzebujecie jedynie białek, cukru pudru oraz barwników spożywczych, jeśli chcecie desery ozdabiać kolorowymi polewami. Lukier z białka i cukru pudru wymaga dłuższego ucierania, które sprawia, że jego konsystencja staje się gęsta, a kolor zmienia się na biały. Warto jednak poświęcić kilka minut na kuchenny fitness, aby polać przygotowany deser słodkim lukrem. Pewnie nie wyobrażacie sobie pączków bez lukrowej polewy, która dodaje im dodatkowej nuty słodyczy. Jeśli zastanawialiście się, jak zrobić lukier z białek, odpowiedź znajdziecie w naszym przepisie.

Dla kogo?

Lukier z białek to propozycja dla każdego domowego cukiernika, który chce wzbogacić swoje desery o słodką polewę.

Na jaką okazję?

Trudno wskazać okazję, podczas której lukier z białka by się nie sprawdził! Wykorzystajcie go zawsze, gdy chcecie zaserwować wyjątkowe desery!

Czy wiesz, że?

Istnieje co najmniej kilka przepisów na biały lukier. W zależności od jego zastosowania spotkacie między innymi lukier cukierniczy, przygotowywany z cukru pudru, soku z cytryny oraz mleka, a także lukier plastyczny, wykorzystywany do dekoracji ciast i tortów. Nasza propozycja to tradycyjny lukier królewski, najpopularniejszy w domowej kuchni.

Dla urozmaicenia:

Lukier do ciasta możecie dowolnie kolorować, z wykorzystaniem naturalnych barwników spożywczych.