Lukier z białkiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

102

316 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

696 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1279 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1.5 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier puder przesiej przez sito aby nie miał żadnych grudek.

Lukier z białkiem - Krok 1

Krok 2

Białko ubij delikatnie rózgą aby się lekko spieniło.

Lukier z białkiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj cukier puder i ucieraj tak długo, aż masa będzie gładka i lśniąca.

Lukier z białkiem - Krok 3

Krok 4

Lukier powinien być biały i gęsty. Gęstość można regulować dodając albo kilka kropli wody, albo trochę cukru pudru.

Lukier z białkiem - Krok 4

Krok 5

Biały lukier wymieszaj z odrobiną barwnika spożywczego najlepiej w proszku lub w żelu. Lukier możesz zabarwić również naturalnymi barwnikami np. sokiem z buraka, sokiem ze szpinaku lub szafranem ale pamiętaj, że barwnik w płynie rozrzedzi lukier.

Lukier z białkiem - Krok 5

Krok 6

Gęsty lukier przełóż do szprycy z maleńkim otworem lub do papierowej tutki i wyciskaj wzory na ciastach lub ciasteczkach. (Możesz go również wykorzystać do polewania dużych płaskich powierzchni i wykonywania napisów). Odstaw do zastygnięcia.

Lukier z białkiem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lukier z białkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lukier z białkiemLukier z białkiem

Przepis na lukier z białek jest od wielu lat niezmienny. Potrzebujecie jedynie białek, cukru pudru oraz barwników spożywczych, jeśli chcecie desery ozdabiać kolorowymi polewami. Lukier z białka i cukru pudru wymaga dłuższego ucierania, które sprawia, że jego konsystencja staje się gęsta, a kolor zmienia się na biały. Warto jednak poświęcić kilka minut na kuchenny fitness, aby polać przygotowany deser słodkim lukrem. Pewnie nie wyobrażacie sobie pączków bez lukrowej polewy, która dodaje im dodatkowej nuty słodyczy. Jeśli zastanawialiście się, jak zrobić lukier z białek, odpowiedź znajdziecie w naszym przepisie.

Dla kogo?

Lukier z białek to propozycja dla każdego domowego cukiernika, który chce wzbogacić swoje desery o słodką polewę.

Na jaką okazję?

Trudno wskazać okazję, podczas której lukier z białka by się nie sprawdził! Wykorzystajcie go zawsze, gdy chcecie zaserwować wyjątkowe desery!

Czy wiesz, że?

Istnieje co najmniej kilka przepisów na biały lukier. W zależności od jego zastosowania spotkacie między innymi lukier cukierniczy, przygotowywany z cukru pudru, soku z cytryny oraz mleka, a także lukier plastyczny, wykorzystywany do dekoracji ciast i tortów. Nasza propozycja to tradycyjny lukier królewski, najpopularniejszy w domowej kuchni.

Dla urozmaicenia:

Lukier do ciasta możecie dowolnie kolorować, z wykorzystaniem naturalnych barwników spożywczych.