
Składniki
1 sztuka
1.5 szklanki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukier puder przesiej przez sito aby nie miał żadnych grudek.

Krok 2
Białko ubij delikatnie rózgą aby się lekko spieniło.

Krok 3
Dodaj cukier puder i ucieraj tak długo, aż masa będzie gładka i lśniąca.

Krok 4
Lukier powinien być biały i gęsty. Gęstość można regulować dodając albo kilka kropli wody, albo trochę cukru pudru.

Krok 5
Biały lukier wymieszaj z odrobiną barwnika spożywczego najlepiej w proszku lub w żelu. Lukier możesz zabarwić również naturalnymi barwnikami np. sokiem z buraka, sokiem ze szpinaku lub szafranem ale pamiętaj, że barwnik w płynie rozrzedzi lukier.

Krok 6
Gęsty lukier przełóż do szprycy z maleńkim otworem lub do papierowej tutki i wyciskaj wzory na ciastach lub ciasteczkach. (Możesz go również wykorzystać do polewania dużych płaskich powierzchni i wykonywania napisów). Odstaw do zastygnięcia.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Lukier z białkiem
Przepis na lukier z białek jest od wielu lat niezmienny. Potrzebujecie jedynie białek, cukru pudru oraz barwników spożywczych, jeśli chcecie desery ozdabiać kolorowymi polewami. Lukier z białka i cukru pudru wymaga dłuższego ucierania, które sprawia, że jego konsystencja staje się gęsta, a kolor zmienia się na biały. Warto jednak poświęcić kilka minut na kuchenny fitness, aby polać przygotowany deser słodkim lukrem. Pewnie nie wyobrażacie sobie pączków bez lukrowej polewy, która dodaje im dodatkowej nuty słodyczy. Jeśli zastanawialiście się, jak zrobić lukier z białek, odpowiedź znajdziecie w naszym przepisie.
Dla kogo?
Lukier z białek to propozycja dla każdego domowego cukiernika, który chce wzbogacić swoje desery o słodką polewę.
Na jaką okazję?
Trudno wskazać okazję, podczas której lukier z białka by się nie sprawdził! Wykorzystajcie go zawsze, gdy chcecie zaserwować wyjątkowe desery!
Czy wiesz, że?
Istnieje co najmniej kilka przepisów na biały lukier. W zależności od jego zastosowania spotkacie między innymi lukier cukierniczy, przygotowywany z cukru pudru, soku z cytryny oraz mleka, a także lukier plastyczny, wykorzystywany do dekoracji ciast i tortów. Nasza propozycja to tradycyjny lukier królewski, najpopularniejszy w domowej kuchni.
Dla urozmaicenia:
Lukier do ciasta możecie dowolnie kolorować, z wykorzystaniem naturalnych barwników spożywczych.