Tarta serowa - na słodko, z twarogiem sernikowym | Przepisy.pl pixel

Tarta serowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

432 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

290 osób wydrukowało

Pobierz pdf

791 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

250 gramów

120 gramów

2 łyżki

masa serowa:

500 gramów

4 łyżki

3 łyżeczki

3 łyżki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło oraz cukier puder. Zagniatamy na gładkie ciasto.

Tarta serowa - Krok 1

Krok 2

Formujemy z niego kulę, owijamy folię i wkładamy na 30 min do lodówki.

Tarta serowa - Krok 2

Krok 3

Dno formy na tartę smarujemy masłem. Wykładamy ciastem spód, dziurkujemy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok 25-30 min, aż się zrumieni.

Tarta serowa - Krok 3

Krok 4

Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Twaróg miksujemy z dodatkiem śmietanki i cukru pudru. Powoli wlewamy rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę, cały czas mieszając.

Tarta serowa - Krok 4

Krok 5

Masę przelewamy na podpieczony spód. Wkładamy na 30 min do lodówki.

Tarta serowa - Krok 5

Krok 6

Przed podaniem posypujemy surowym kakao.

Tarta serowa - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta serowaTarta serowa

Smakowitych kombinacji nigdy za wiele. Z połączenia tradycyjnego sernika oraz tarty, czyli przeboju modnych kawiarenek, powstaje oryginalny deser jakim jest tarta serowa, który znika z talerzy w tempie ekspresowym. Zajadają się nim smakosze w każdym wieku, a pasuje do dowolnej okazji.

Dla kogo?

Lubicie przeglądać nowinki z kulinarnego świata i zastanawiacie się, ile z nich bylibyście w stanie wykonać samodzielnie? Od myśli przejdźcie do czynów, bo tarta serowa na słodko czeka na degustację.

Na jaką okazję?

Możecie poczuć się jak cukiernicy z prawdziwego zdarzenia. Macie ochotę na spędzenie popołudnia inaczej niż przy kolejnym odcinku serialu? Wyjmijcie dekoracyjną zastawę i kolorowe serwetki. Z tartą serową niewiele trzeba, by wprowadzić niepowtarzalną atmosferę w czasie podwieczorku.

Czy wiesz, że?

Kremówka do przepisu na tartę sernikową ubija się najlepiej, gdy jest mocno schłodzona.

Dla urozmaicenia:

Do ukoronowana tarty z masą serową wykorzystajcie pokrojone na pół truskawki, pestki granatu, borówki oraz listki mięty.