Tarta serowa

- Krok 1Ciasto: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, żółtko i miękką Kasię.
- Krok 2Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie szybko zagnieć.
- Krok 3Rozwałkuj na posypanym mąką stole na grubość około 1/2 cm.
- Krok 4Ciasto wyłóż na wysmarowaną Kasią i posypaną mąką formę do tarty i nakłuwaj widelcem.
- Krok 5Masa serowa: Żółtka oddziel od białek.
- Krok 6Żółtka utrzyj z cukrem, wszystkie białka ubij na sztywną pianę.
- Krok 7Do masy żółtkowej dodaj ser, sok z cytryny i miękką Kasię, wymieszaj mikserem.
- Krok 8Pod koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i mąkę ziemniaczaną.
- Krok 9Wszystko delikatnie wymieszaj łyżką i przełóż do wyłożonej ciastem formy.
- Krok 10Całość piecz około 30 minut w 180 stopniach.
- Krok 11Po upieczeniu wyjmij tartę z formy i udekoruj cukrowymi dekoracjami.

Zamiast klasycznego sernika, spróbuj przygotować serowy wypiek inaczej – w postaci tarty. Składa się ona z kruchego spodu oraz delikatnej, śmietankowej masy serowej. Ciasto na spód przyrządzisz z kostki do pieczenia, mąki, żółtek oraz cukru. Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą miksera, a następnie zagnieć na gładkie ciasto. Pamiętaj, aby nie wyrabiać go zbyt długo, gdyż stanie się twarde po upieczeniu. Rozwałkuj ciasto i wyklej nim dokładnie formę do tarty. Stwórz na powierzchni placka niewielkie otwory za pomocą widelca, a unikniesz nieestetycznych wybrzuszeń. Przygotowanie masy serowej zacznij od oddzielenia żółtek od białek i utarcia ich z cukrem. Te drugie ubij na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodaj twaróg, najlepiej zmielony, a także miękką kostkę do pieczenia i całość zmiksuj. Na koniec w masie serowej umieść pianę z białek i mąkę ziemniaczaną, dzięki której będzie miała odpowiednią konsystencję. Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż masę serową na przygotowany wcześniej spód i piecz tartę przez pół godziny. Podawaj lekko schłodzoną. Udanego pieczenia.