
Składniki
spód:
250 gramów
120 gramów
2 łyżki
masa serowa:
500 gramów
4 łyżki
3 łyżeczki
3 łyżki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło oraz cukier puder. Zagniatamy na gładkie ciasto.

Krok 2
Formujemy z niego kulę, owijamy folię i wkładamy na 30 min do lodówki.

Krok 3
Dno formy na tartę smarujemy masłem. Wykładamy ciastem spód, dziurkujemy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok 25-30 min, aż się zrumieni.

Krok 4
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Twaróg miksujemy z dodatkiem śmietanki i cukru pudru. Powoli wlewamy rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę, cały czas mieszając.

Krok 5
Masę przelewamy na podpieczony spód. Wkładamy na 30 min do lodówki.

Krok 6
Przed podaniem posypujemy surowym kakao.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta serowa
Smakowitych kombinacji nigdy za wiele. Z połączenia tradycyjnego sernika oraz tarty, czyli przeboju modnych kawiarenek, powstaje oryginalny deser jakim jest tarta serowa, który znika z talerzy w tempie ekspresowym. Zajadają się nim smakosze w każdym wieku, a pasuje do dowolnej okazji.
Dla kogo?
Lubicie przeglądać nowinki z kulinarnego świata i zastanawiacie się, ile z nich bylibyście w stanie wykonać samodzielnie? Od myśli przejdźcie do czynów, bo tarta serowa na słodko czeka na degustację.
Na jaką okazję?
Możecie poczuć się jak cukiernicy z prawdziwego zdarzenia. Macie ochotę na spędzenie popołudnia inaczej niż przy kolejnym odcinku serialu? Wyjmijcie dekoracyjną zastawę i kolorowe serwetki. Z tartą serową niewiele trzeba, by wprowadzić niepowtarzalną atmosferę w czasie podwieczorku.
Czy wiesz, że?
Kremówka do przepisu na tartę sernikową ubija się najlepiej, gdy jest mocno schłodzona.
Dla urozmaicenia:
Do ukoronowana tarty z masą serową wykorzystajcie pokrojone na pół truskawki, pestki granatu, borówki oraz listki mięty.































