Składniki
spód:
250 gramów
120 gramów
2 łyżki
masa serowa:
500 gramów
4 łyżki
3 łyżeczki
3 łyżki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło oraz cukier puder. Zagniatamy na gładkie ciasto.
Krok 2
Formujemy z niego kulę, owijamy folię i wkładamy na 30 min do lodówki.
Krok 3
Dno formy na tartę smarujemy masłem. Wykładamy ciastem spód, dziurkujemy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok 25-30 min, aż się zrumieni.
Krok 4
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Twaróg miksujemy z dodatkiem śmietanki i cukru pudru. Powoli wlewamy rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę, cały czas mieszając.
Krok 5
Masę przelewamy na podpieczony spód. Wkładamy na 30 min do lodówki.
Krok 6
Przed podaniem posypujemy surowym kakao.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta serowa
Smakowitych kombinacji nigdy za wiele. Z połączenia tradycyjnego sernika oraz tarty, czyli przeboju modnych kawiarenek, powstaje oryginalny deser jakim jest tarta serowa, który znika z talerzy w tempie ekspresowym. Zajadają się nim smakosze w każdym wieku, a pasuje do dowolnej okazji.
Dla kogo?
Lubicie przeglądać nowinki z kulinarnego świata i zastanawiacie się, ile z nich bylibyście w stanie wykonać samodzielnie? Od myśli przejdźcie do czynów, bo tarta serowa na słodko czeka na degustację.
Na jaką okazję?
Możecie poczuć się jak cukiernicy z prawdziwego zdarzenia. Macie ochotę na spędzenie popołudnia inaczej niż przy kolejnym odcinku serialu? Wyjmijcie dekoracyjną zastawę i kolorowe serwetki. Z tartą serową niewiele trzeba, by wprowadzić niepowtarzalną atmosferę w czasie podwieczorku.
Czy wiesz, że?
Kremówka do przepisu na tartę sernikową ubija się najlepiej, gdy jest mocno schłodzona.
Dla urozmaicenia:
Do ukoronowana tarty z masą serową wykorzystajcie pokrojone na pół truskawki, pestki granatu, borówki oraz listki mięty.