Tarta serowa - na słodko, z twarogiem sernikowym | Przepisy.pl pixel

Tarta serowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

51

heart
439 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

313 osób wydrukowało

Pobierz pdf

818 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

250 gramów

120 gramów

2 łyżki

masa serowa:

500 gramów

4 łyżki

3 łyżeczki

3 łyżki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło oraz cukier puder. Zagniatamy na gładkie ciasto.

Tarta serowa - Krok 1

Krok 2

Formujemy z niego kulę, owijamy folię i wkładamy na 30 min do lodówki.

Tarta serowa - Krok 2

Krok 3

Dno formy na tartę smarujemy masłem. Wykładamy ciastem spód, dziurkujemy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok 25-30 min, aż się zrumieni.

Tarta serowa - Krok 3

Krok 4

Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Twaróg miksujemy z dodatkiem śmietanki i cukru pudru. Powoli wlewamy rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę, cały czas mieszając.

Tarta serowa - Krok 4

Krok 5

Masę przelewamy na podpieczony spód. Wkładamy na 30 min do lodówki.

Tarta serowa - Krok 5

Krok 6

Przed podaniem posypujemy surowym kakao.

Tarta serowa - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Ania

    Ania , 30.03.2024

    Zapomniano o jajku ,a bez niego ciasto się nie skleja

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta serowaTarta serowa

Smakowitych kombinacji nigdy za wiele. Z połączenia tradycyjnego sernika oraz tarty, czyli przeboju modnych kawiarenek, powstaje oryginalny deser jakim jest tarta serowa, który znika z talerzy w tempie ekspresowym. Zajadają się nim smakosze w każdym wieku, a pasuje do dowolnej okazji.

Dla kogo?

Lubicie przeglądać nowinki z kulinarnego świata i zastanawiacie się, ile z nich bylibyście w stanie wykonać samodzielnie? Od myśli przejdźcie do czynów, bo tarta serowa na słodko czeka na degustację.

Na jaką okazję?

Możecie poczuć się jak cukiernicy z prawdziwego zdarzenia. Macie ochotę na spędzenie popołudnia inaczej niż przy kolejnym odcinku serialu? Wyjmijcie dekoracyjną zastawę i kolorowe serwetki. Z tartą serową niewiele trzeba, by wprowadzić niepowtarzalną atmosferę w czasie podwieczorku.

Czy wiesz, że?

Kremówka do przepisu na tartę sernikową ubija się najlepiej, gdy jest mocno schłodzona.

Dla urozmaicenia:

Do ukoronowana tarty z masą serową wykorzystajcie pokrojone na pół truskawki, pestki granatu, borówki oraz listki mięty.