Tarta serowa - na słodko, z twarogiem sernikowym | Przepisy.pl pixel

Tarta serowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

433 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

293 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

802 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

250 gramów

120 gramów

2 łyżki

masa serowa:

500 gramów

4 łyżki

3 łyżeczki

3 łyżki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło oraz cukier puder. Zagniatamy na gładkie ciasto.

Tarta serowa - Krok 1

Krok 2

Formujemy z niego kulę, owijamy folię i wkładamy na 30 min do lodówki.

Tarta serowa - Krok 2

Krok 3

Dno formy na tartę smarujemy masłem. Wykładamy ciastem spód, dziurkujemy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok 25-30 min, aż się zrumieni.

Tarta serowa - Krok 3

Krok 4

Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Twaróg miksujemy z dodatkiem śmietanki i cukru pudru. Powoli wlewamy rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę, cały czas mieszając.

Tarta serowa - Krok 4

Krok 5

Masę przelewamy na podpieczony spód. Wkładamy na 30 min do lodówki.

Tarta serowa - Krok 5

Krok 6

Przed podaniem posypujemy surowym kakao.

Tarta serowa - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Ania

    Ania , 30.03.2024

    Zapomniano o jajku ,a bez niego ciasto się nie skleja

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta serowaTarta serowa

Smakowitych kombinacji nigdy za wiele. Z połączenia tradycyjnego sernika oraz tarty, czyli przeboju modnych kawiarenek, powstaje oryginalny deser jakim jest tarta serowa, który znika z talerzy w tempie ekspresowym. Zajadają się nim smakosze w każdym wieku, a pasuje do dowolnej okazji.

Dla kogo?

Lubicie przeglądać nowinki z kulinarnego świata i zastanawiacie się, ile z nich bylibyście w stanie wykonać samodzielnie? Od myśli przejdźcie do czynów, bo tarta serowa na słodko czeka na degustację.

Na jaką okazję?

Możecie poczuć się jak cukiernicy z prawdziwego zdarzenia. Macie ochotę na spędzenie popołudnia inaczej niż przy kolejnym odcinku serialu? Wyjmijcie dekoracyjną zastawę i kolorowe serwetki. Z tartą serową niewiele trzeba, by wprowadzić niepowtarzalną atmosferę w czasie podwieczorku.

Czy wiesz, że?

Kremówka do przepisu na tartę sernikową ubija się najlepiej, gdy jest mocno schłodzona.

Dla urozmaicenia:

Do ukoronowana tarty z masą serową wykorzystajcie pokrojone na pół truskawki, pestki granatu, borówki oraz listki mięty.