Tarta serowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

12

144 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

125 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

masa serowa:

100 gramów

80 gramów

2 sztuki

1 sztuka

125 gramów

0.5 sztuki

1 łyżka

dodatki:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, żółtko i miękką Kasię.

Krok 2

Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie szybko zagnieć.

Krok 3

Rozwałkuj na posypanym mąką stole na grubość około 1/2 cm.

Krok 4

Ciasto wyłóż na wysmarowaną Kasią i posypaną mąką formę do tarty i nakłuwaj widelcem.

Krok 5

Masa serowa: Żółtka oddziel od białek.

Krok 6

Żółtka utrzyj z cukrem, wszystkie białka ubij na sztywną pianę.

Krok 7

Do masy żółtkowej dodaj ser, sok z cytryny i miękką Kasię, wymieszaj mikserem.

Krok 8

Pod koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i mąkę ziemniaczaną.

Krok 9

Wszystko delikatnie wymieszaj łyżką i przełóż do wyłożonej ciastem formy.

Krok 10

Całość piecz około 30 minut w 180 stopniach.

Krok 11

Po upieczeniu wyjmij tartę z formy i udekoruj cukrowymi dekoracjami.

0

Opinie o przepisie

  • Ryszard Cebula

    Ryszard Cebula, 08.02.2017

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta serowaTarta serowa

Zamiast klasycznego sernika, spróbuj przygotować serowy wypiek inaczej – w postaci tarty. Składa się ona z kruchego spodu oraz delikatnej, śmietankowej masy serowej. Ciasto na spód przyrządzisz z kostki do pieczenia, mąki, żółtek oraz cukru. Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą miksera, a następnie zagnieć na gładkie ciasto. Pamiętaj, aby nie wyrabiać go zbyt długo, gdyż stanie się twarde po upieczeniu. Rozwałkuj ciasto i wyklej nim dokładnie formę do tarty. Stwórz na powierzchni placka niewielkie otwory za pomocą widelca, a unikniesz nieestetycznych wybrzuszeń. Przygotowanie masy serowej zacznij od oddzielenia żółtek od białek i utarcia ich z cukrem. Te drugie ubij na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodaj twaróg, najlepiej zmielony, a także miękką kostkę do pieczenia i całość zmiksuj. Na koniec w masie serowej umieść pianę z białek i mąkę ziemniaczaną, dzięki której będzie miała odpowiednią konsystencję. Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż masę serową na przygotowany wcześniej spód i piecz tartę przez pół godziny. Podawaj lekko schłodzoną. Udanego pieczenia.