Tarta serowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta serowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

155 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

331 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

250 gramów

120 gramów

2 łyżki

masa serowa:

500 gramów

4 łyżki

3 łyżeczki

3 łyżki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło oraz cukier puder. Zagniatamy na gładkie ciasto.

Tarta serowa - Krok 1

Krok 2

Formujemy z niego kulę, owijamy folię i wkładamy na 30 min do lodówki.

Tarta serowa - Krok 2

Krok 3

Dno formy na tartę smarujemy masłem. Wykładamy ciastem spód, dziurkujemy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok 25-30 min, aż się zrumieni.

Tarta serowa - Krok 3

Krok 4

Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Twaróg miksujemy z dodatkiem śmietanki i cukru pudru. Powoli wlewamy rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę, cały czas mieszając.

Tarta serowa - Krok 4

Krok 5

Masę przelewamy na podpieczony spód. Wkładamy na 30 min do lodówki.

Tarta serowa - Krok 5

Krok 6

Przed podaniem posypujemy surowym kakao.

Tarta serowa - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta serowaTarta serowa

Smakowitych kombinacji nigdy za wiele. Z połączenia tradycyjnego sernika oraz tarty, czyli przeboju modnych kawiarenek, powstaje oryginalny deser jakim jest tarta serowa, który znika z talerzy w tempie ekspresowym. Zajadają się nim smakosze w każdym wieku, a pasuje do dowolnej okazji.

Dla kogo?

Lubicie przeglądać nowinki z kulinarnego świata i zastanawiacie się, ile z nich bylibyście w stanie wykonać samodzielnie? Od myśli przejdźcie do czynów, bo tarta serowa na słodko czeka na degustację.

Na jaką okazję?

Możecie poczuć się jak cukiernicy z prawdziwego zdarzenia. Macie ochotę na spędzenie popołudnia inaczej niż przy kolejnym odcinku serialu? Wyjmijcie dekoracyjną zastawę i kolorowe serwetki. Z tartą serową niewiele trzeba, by wprowadzić niepowtarzalną atmosferę w czasie podwieczorku.

Czy wiesz, że?

Kremówka do przepisu na tartę sernikową ubija się najlepiej, gdy jest mocno schłodzona.

Dla urozmaicenia:

Do ukoronowana tarty z masą serową wykorzystajcie pokrojone na pół truskawki, pestki granatu, borówki oraz listki mięty.