Quiche z szparagami, grzybami i serem kozim
NOWY PRZEPIS
łatwe
43 osoby zapisały

Składniki
składniki na ciasto:
500 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
250 mililitrów
składniki na nadzienie:
500 gramów
250 gramów
1 łyżka
100 gramów
3 sztuki
30 gramów
3 sztuki
100 mililitrów
4 sztuki
50 gramów
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włącz piekarnik na 170 stopni. Przygotuj naczynie do pieczenie tarty o średnicy ok 20cm. Przygotuj ciasto. Margarynę pokrój w kostkę. W dużej misce połącz mąkę z margaryną, wodą i przyprawą Knorr. Wyrabiaj aż powstanie gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 1h.
Krok 2
W między czasie zacznij przygotowywać nadzienie. Orzechy posiekaj. Szparagi obierz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na 1cm kawałki. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Dymkę pokrój na plastry. Wszystko usmaż na dużej i dobrze rozgrzanej patelni przez ok 4 minuty.
Krok 3
Zmniejsz ogień i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz listki tymianku. Wymieszaj i zdejmij patelnie z ognia.
Krok 4
W misce rozkłóć jaja. Dodaj śmietanę. Dodaj orzechy, przyprawę Knorr, ser kozi i ponownie wymieszaj. Na końcu dodaj usmażone składniki. Mogą być letnie, lecz nie gorące. Wymieszaj delikatnie jeszcze raz.
Krok 5
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok 5mm. Dno naczynia do pieczenia wyłóż pergaminem. Przenieś ciasto do naczynia, dokładnie wyłóż dno wraz z brzegami. Nadmiar ciasto obetnij nożyczkami. Na wierzchu ciasta połóż drugi kawałek pergaminu i wysyp np. stare ziarna suchej fasoli lub ryżu. Piecz przez 25 minut. Następnie zdejmij ostrożnie pergamin z ziarnami i piecz ciasto kolejne 5 minut. (ziarna zachowaj na kolejne wypieki) .
Krok 6
Teraz wylej nadzienie na upieczone ciasto. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz kolejne 20-25 minut aż masa jajeczna się zetnie. Podawaj na zimno lub na ciepło.

Dobra rada:
Quiche możesz dodatkowo posypać kawałkami sera koziego lub np. parmezanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Quiche z szparagami, grzybami i serem kozim
Podczas codziennego gotowania można bazować na ekspresowych w przyrządzeniu daniach, składających się z dosłownie kilku podstawowych produktów. Przychodzą jednak takie momenty i okazje, które wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nie warto jednak panikować i nerwowo szukać odpowiednich przepisów. Quiche ze szparagami, grzybami, serem kozim i orzechami to stylowa potrawa, które idealnie sprawdzi się podczas ważnych uroczystości.
Dla kogo?
Quiche ze szparagami, czyli wytrawna tarta inspirowana kuchnią francuską przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zgłębiania sekretów europejskich kulinariów.
Na jaką okazję?
Świętujesz długo wyczekiwany awans, zdany egzamin albo zaręczyny? Może planujesz spotkanie z dawno niewdzianymi przyjaciółmi? To idealne preteksty do tego, by przyrządzić wykwintną tartę quiche z serem kozim i szparagami.
Czy wiesz, że?
Co prawda quiche zaliczany jest powszechnie do potraw francuskich, lecz pierwowzór dania powstał w średniowiecznych Niemczech.
Dla urozmaicenia:
Po wyjęciu z piekarnika, tartę quiche ze szparagami, grzybami i serem kozim posyp świeżym szczypiorkiem.