Quiche z szparagami, grzybami i serem kozim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quiche z szparagami, grzybami i serem kozim

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

41 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

składniki na ciasto:

500 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

250 mililitrów

składniki na nadzienie:

500 gramów

250 gramów

1 łyżka

100 gramów

3 sztuki

30 gramów

3 sztuki

100 mililitrów

4 sztuki

50 gramów

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włącz piekarnik na 170 stopni. Przygotuj naczynie do pieczenie tarty o średnicy ok 20cm. Przygotuj ciasto. Margarynę pokrój w kostkę. W dużej misce połącz mąkę z margaryną, wodą i przyprawą Knorr. Wyrabiaj aż powstanie gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 1h.

Krok 2

W między czasie zacznij przygotowywać nadzienie. Orzechy posiekaj. Szparagi obierz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na 1cm kawałki. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Dymkę pokrój na plastry. Wszystko usmaż na dużej i dobrze rozgrzanej patelni przez ok 4 minuty.

Krok 3

Zmniejsz ogień i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz listki tymianku. Wymieszaj i zdejmij patelnie z ognia.

Krok 4

W misce rozkłóć jaja. Dodaj śmietanę. Dodaj orzechy, przyprawę Knorr, ser kozi i ponownie wymieszaj. Na końcu dodaj usmażone składniki. Mogą być letnie, lecz nie gorące. Wymieszaj delikatnie jeszcze raz.

Krok 5

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok 5mm. Dno naczynia do pieczenia wyłóż pergaminem. Przenieś ciasto do naczynia, dokładnie wyłóż dno wraz z brzegami. Nadmiar ciasto obetnij nożyczkami. Na wierzchu ciasta połóż drugi kawałek pergaminu i wysyp np. stare ziarna suchej fasoli lub ryżu. Piecz przez 25 minut. Następnie zdejmij ostrożnie pergamin z ziarnami i piecz ciasto kolejne 5 minut. (ziarna zachowaj na kolejne wypieki) .

Krok 6

Teraz wylej nadzienie na upieczone ciasto. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz kolejne 20-25 minut aż masa jajeczna się zetnie. Podawaj na zimno lub na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Quiche możesz dodatkowo posypać kawałkami sera koziego lub np. parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche z szparagami, grzybami i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche z szparagami, grzybami i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche z szparagami, grzybami i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche z szparagami, grzybami i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche z szparagami, grzybami i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche z szparagami, grzybami i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche z szparagami, grzybami i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quiche z szparagami, grzybami i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quiche z szparagami, grzybami i serem kozimQuiche z szparagami, grzybami i serem kozim

Podczas codziennego gotowania można bazować na ekspresowych w przyrządzeniu daniach, składających się z dosłownie kilku podstawowych produktów. Przychodzą jednak takie momenty i okazje, które wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nie warto jednak panikować i nerwowo szukać odpowiednich przepisów. Quiche ze szparagami, grzybami, serem kozim i orzechami to stylowa potrawa, które idealnie sprawdzi się podczas ważnych uroczystości.

Dla kogo?

Quiche ze szparagami, czyli wytrawna tarta inspirowana kuchnią francuską przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zgłębiania sekretów europejskich kulinariów.

Na jaką okazję?

Świętujesz długo wyczekiwany awans, zdany egzamin albo zaręczyny? Może planujesz spotkanie z dawno niewdzianymi przyjaciółmi? To idealne preteksty do tego, by przyrządzić wykwintną tartę quiche z serem kozim i szparagami.

Czy wiesz, że?

Co prawda quiche zaliczany jest powszechnie do potraw francuskich, lecz pierwowzór dania powstał w średniowiecznych Niemczech.

Dla urozmaicenia:

Po wyjęciu z piekarnika, tartę quiche ze szparagami, grzybami i serem kozim posyp świeżym szczypiorkiem.