Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
163 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

100 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka opłucz i posyp Przyprawą do kurczaka Knorr.

Krok 2

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40 minut w temp. 170 stopni.

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plastry. W rondelku przesmaż na oliwie pieczarki wraz z cebulą. Następnie wlej wino i gotując zredukuj jego objętość.

Krok 4

Gdy wino odparuje, wlej do rondelka śmietanę, zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut. Dopraw do smaku.

Krok 5

Upieczone udka wyjmij ostrożnie z woreczka. Podawaj polane pieczarkowym sosem z ryżem i sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej