Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym
łatwe
92 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
100 mililitrów
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka opłucz i posyp Przyprawą do kurczaka Knorr.
Krok 2
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40 minut w temp. 170 stopni.
Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plastry. W rondelku przesmaż na oliwie pieczarki wraz z cebulą. Następnie wlej wino i gotując zredukuj jego objętość.
Krok 4
Gdy wino odparuje, wlej do rondelka śmietanę, zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut. Dopraw do smaku.
Krok 5
Upieczone udka wyjmij ostrożnie z woreczka. Podawaj polane pieczarkowym sosem z ryżem i sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej