Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

164 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

100 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka opłucz i posyp Przyprawą do kurczaka Knorr.

Krok 2

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40 minut w temp. 170 stopni.

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plastry. W rondelku przesmaż na oliwie pieczarki wraz z cebulą. Następnie wlej wino i gotując zredukuj jego objętość.

Krok 4

Gdy wino odparuje, wlej do rondelka śmietanę, zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut. Dopraw do smaku.

Krok 5

Upieczone udka wyjmij ostrożnie z woreczka. Podawaj polane pieczarkowym sosem z ryżem i sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej