
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Będzie bardzo ładnie wyglądała np. na wigilijnym stole. No bo kto powiedział, że wtedy można jeść tylko śledzia i karpia? Łosoś to przecież też ryba!
Krok 2
Świeżego łososia skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z koperkiem, oliwą i pokruszoną mini kostką pieprzową. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Podłużną ceramiczną lub szklaną foremkę (albo zwykłą keksówkę) lekko skrop wodą. Ułóż w niej duży kawałek przezroczystej folii kuchennej, a na niej drugi kawałek „na krzyż”. Z każdej strony formy powinno zwisać po 10 cm folii. W formie ułóż plastry wędzonego łososia, tak aby lekko zachodziły na siebie i wystawały 5-10 cm ponad foremkę. Na dnie formy rozłóż trochę surowego łososia z koperkiem, przykryj mozzarellą i oprósz pieprzem. W ten sposób układaj kolejne warstwy, aż forma się wypełni i nie będzie już łososia ani mozzarelli. Mocno dociśnij warstwy i przykryj je zwisającymi plastrami łososia i folią. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Bezpośrednio przed podaniem przygotuj sos: ubij śmietanę, wymieszaj ją z koperkiem, przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zastudzoną terinę wyłóż na talerz i pokrój na porcje. Podawaj z sosem koperkowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej