Terina z łososia

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

18 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Będzie bardzo ładnie wyglądała np. na wigilijnym stole. No bo kto powiedział, że wtedy można jeść tylko śledzia i karpia? Łosoś to przecież też ryba!

Krok 2

Świeżego łososia skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z koperkiem, oliwą i pokruszoną mini kostką pieprzową. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Podłużną ceramiczną lub szklaną foremkę (albo zwykłą keksówkę) lekko skrop wodą. Ułóż w niej duży kawałek przezroczystej folii kuchennej, a na niej drugi kawałek „na krzyż”. Z każdej strony formy powinno zwisać po 10 cm folii. W formie ułóż plastry wędzonego łososia, tak aby lekko zachodziły na siebie i wystawały 5-10 cm ponad foremkę. Na dnie formy rozłóż trochę surowego łososia z koperkiem, przykryj mozzarellą i oprósz pieprzem. W ten sposób układaj kolejne warstwy, aż forma się wypełni i nie będzie już łososia ani mozzarelli. Mocno dociśnij warstwy i przykryj je zwisającymi plastrami łososia i folią. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Bezpośrednio przed podaniem przygotuj sos: ubij śmietanę, wymieszaj ją z koperkiem, przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zastudzoną terinę wyłóż na talerz i pokrój na porcje. Podawaj z sosem koperkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Terina z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Terina z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Terina z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Terina z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Terina z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Terina z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Terina z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej