Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Jak zrobić ciasto na faworki?

Udane faworki to przede wszystkim odpowiednie ciasto. Gotowe ciasteczka powinny być bardzo chrupiące. To właśnie dlatego na południu Polski nazywane są chrustem. Żeby były smaczne, należy zwrócić uwagę nie tylko na proporcje i jakość składników, ale także na cały proces przygotowywania ciasta. Jak zrobić faworki i na co zwracać uwagę? Poniżej kilka wskazówek:

- użyj gęstej i kwaśnej śmietany. Jeśli ciasto mocno się kruszy, wyrabiaj je dłużej lub dodaj do niego odrobinę wody;

- po wyrobieniu, odłóż ciasto – nawet na godzinę. Dzięki temu zmięknie i łatwiej będzie je rozwałkować;

- faworki są bardzo kruche, głównie dzięki zawartości powietrza w cieście. Żeby je napowietrzyć, przed rozwałkowaniem rozbijaj ciasto przez jakiś czas wałkiem. Kiedy będzie już płaskie, zwiń je w kulę i rozbijaj ponownie. Możesz także wielokrotnie je rozwałkować. Złóż ciasto na pół, a kiedy będzie już cienkie, powtórz czynność kilka razy;

- przed wycięciem faworków, rozwałkuj ciasto bardzo cienko. Im cieńsze, tym lepsze.

Proporcje składników bywają różne, sprawdź je np. w naszym przepisie na faworki.

Jak smażyć faworki?

Smażenie to także istotna część podczas przyrządzenia chrustu. Na jakim tłuszczu je smażyć i jak długo, by były smaczne? Dobre ciasto to połowa sukcesu, pozostaje jednak jeszcze odpowiednie usmażenie. Kilka krótkich rad pomoże odpowiedzieć na pytanie, jak zrobić faworki, by nie wchłaniały zbyt dużo tłuszczu i pozostały kruche:

- wybór tłuszczu do smażenia zależy od indywidualnych upodobań. Dobry będzie neutralny w smaku olej, np. słonecznikowy. Tłuszcz musi mieć jednak wysoką temperaturę spalania, ponieważ będzie podgrzany bardzo mocno;

- jak rozpoznać, że tłuszcz osiągnął właściwą temperaturę? Najłatwiej zmierzyć ją termometrem cukierniczym lub włożyć do garnka drewnianą łyżkę. Kiedy pojawią się w nim bąbelki – tłuszcz jest nagrzany;

- nie wrzucaj zbyt dużo faworków do garnka naraz. Mają pływać w nim swobodnie. Pamiętaj też o tym, że urosną pod wpływem temperatury;

- smaż na lekko złoty kolor i od razu obracaj na drugą stronę. Wyjmuj na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, by wchłonął on nadmiar tłuszczu;

- faworki po przestudzeniu posypuj cukrem pudrem.

Sprawdź nasz przepis na to, jak zrobić faworki (chrust).

Inne faworki – wytrawne i pieczone

Jak zrobić faworki inaczej niż zwykle? Jest na to kilka sposobów. Przede wszystkim, jeśli nie chcesz smażyć ich w głębokim tłuszczu, upiecz je. Wystarczy, że blachę wysmarujesz dokładnie tłuszczem i upieczesz ciastka na złocisty kolor. Pamiętaj również o tym, że chrust przyrządzisz nie tylko na słodko. Smażone, chrupiące faworki doskonale smakują również w wersji słonej. Ziemniaczany chrust to nie tylko świetna przekąska, która będzie alternatywą dla chipsów i paluszków. To także dobry dodatek do mięs i ryb. Jak go przygotować? Podpowiadamy:

- ziemniaki ugotuj w mundurkach, dzięki czemu szybciej i łatwiej je obierzesz;

- do ciasta dołącz ulubiony dodatek: pietruszkę, czosnek granulowany, cebulę;

- żeby ciasto było puszyste, ubij białka na sztywną pianę;

- chrust smaż tak, aby był całkowicie zanurzony w tłuszczu.

Faworki zazwyczaj podaje się z cukrem pudrem, spróbuj jednak, jak smakują z innymi dodatkami. Kwaśne powidła śliwkowe, wiśniowa konfitura albo gorąca, gęsta czekolada, w której zanurzysz chrupiące ciasteczka. Nie czekaj na Tłusty Czwartek ze smażeniem faworków!