Pączki z dziurką

z ciepłym dżemem morelowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

243 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

284 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

560 gramów

750 mililitrów

75 gramów

250 gramów

2 łyżeczki

pączki:

500 gramów

75 gramów

14 gramów

2 sztuki

55 gramów

90 mililitrów

90 mililitrów

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgrzać mleko i wodę do temperatury ok. 36 stopni, zdjąć z ognia. Wszystkie składniki na pączki umieścić w misce miksera z końcówką do mieszania ciasta, miksować na średnich lub wysokich obrotach przez około 8 minut aż ciasto stanie się błyszczące, gładkie i elastyczne.

Krok 2

Miskę z ciastem przykryć i wstawić do lodówki na godzinę, następnie wyjąć i odstawić ciasto do dalszego wyrastania na dwie godziny lub tak długo, aż podwoi swoją objętość.

Krok 3

Wyjąć ciasto, rozwałkować je na placek o grubości 1 ½, umieszczając między dwiema warstwami papieru do pieczenia i posypując minimalną ilością mąki. Z ciasta wycinać kółka o średnicy 6 cm, w każdym z nich wyciąć otwór na środku za pomocą przyrządu do wydrążania jabłek, który następnie poszerzyć palcami do średnicy 2-2 ½ cm. Porcje ciasta umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej niewielką ilością mąki. Resztki ciasta zebrać, połączyć i ponownie rozwałkować, nie zagniatając zbyt intensywnie, tak aby otrzymać 16-20 pączków.

Krok 4

Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut aż podwoją swoją wielkość. Olej rozgrzać do temperatury 180 stopni i smażyć na nim po 3-4 pączki przez około 30 sekund z każdej strony lub do uzyskania złoto-brązowego koloru. Odsączyć pączki na papierze kuchennym, następnie obtoczyć je w cukrze.

Krok 5

Podgrzać dżem morelowy wymieszany z sokiem z cytryny.

Krok 6

Podawać porcje deseru składające się z dwóch pączków, kulki lodów i sosu z dżemu morelowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki z dziurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciastka z jagodami
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

trudne

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pączki z dziurkąPączki z dziurką

Masz ochotę na smaczny deser idealny na popołudniowy podwieczorek lub szybką słodką przekąskę? Pączki z ciepłym dżemem morelowym i lodami będą dobrym rozwiązaniem. Najpierw przygotuj ciasto na pączki – w tym celu podgrzej mleko i wodę. Następnie wszystkie pozostałe składniki (mąkę, cukier, drożdże, jajka i kostkę do pieczenia) miksuj na średnich obrotach przez około osiem minut, do momentu, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Odłóż ciasto do lodówki na około godzinę, a po tym czasie wyjmij je i przykryte trzymaj w temperaturze pokojowej przez kolejne dwie godziny. Teraz wystarczy uformować kształt oponek – podziel ciasto na kółka i w każdym z nich wydrąż dziurkę. Tak przygotowane pączki smaż w głębokim tłuszczu do czasu uzyskania złoto-brązowego koloru. Ostatnim krokiem jest przygotowanie słodkiego sosu – podgrzej dżem morelowy i wymieszaj z sokiem z cytryny – gotowe! Pączki serwuj polane dżemem, z gałkami lodów ozdobionych listkami świeżej mięty. Zainspiruj się naszym przepisem.