Co zrobić, żeby pączki nie piły tłuszczu? Jak smażyć?

Jak przygotować idealne pączki? Co zrobić, żeby pączki nie piły tłuszczu? Kilka trików sprawi, że pączki będą puszyste i mniej kaloryczne.

Jak smażyć pączki, żeby nie były tłuste?

Pączki zawsze wchłoną jakąś ilość tłuszczu i to bez względu na przepis. Pewne zabiegi mogą jednak sprawić, że pączki nie będą aż tak tłuste. Co zrobić, żeby pączki nie piły tłuszczu? Przede wszystkim trzeba je smażyć w odpowiedniej temperaturze. Smalec, olej lub frytura powinny być mocno rozgrzane. Jeśli wrzucicie pączki na zbyt chłodny tłuszcz, od razu go wchłoną. Najlepszą temperaturą smażenia pączków jest około 175°C.

Skutecznym trikiem na usmażenie pączków jest dodanie do ciasta niewielkiej ilości spirytusu. Alkohol sprawia, że pączki zyskują objętość, nie chłoną tak bardzo tłuszczu i mają chrupiącą skórkę. Wystarczy, że do oleju wlejecie pół kieliszka alkoholu. Najlepiej sprawdzi się rektyfikowany spirytus 95%, ewentualnie podobna ilość czystej wódki lub rumu.

Ocet do oleju do smażenia pączków – jak go stosować?

Drugim sposobem na ograniczenie nadmiernej tłustości pączków jest dodatek do tłuszczu przeznaczonego do smażenia niewielkiej ilości octu. Ocet do oleju dodaje się w ilości 1-2 łyżeczek. Zamiennie można też zastosować taką samą ilość soku z cytryny. Kiedy dodać ocet do oleju? Najlepiej na etapie podgrzewania tłuszczu, by ocet dokładnie się z nim połączył. Jeśli dodacie do tłuszczu sok z cytryny, pączki staną się dodatkowo bardziej aromatyczne.