Malinowy deser lodowy dla zakochanych
średnie
211 osób zapisało

Składniki
300 gramów
150 gramów
sos malinowy:
1.5 łyżki
1.5 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Potrzebne będą 2 formy w kształcie serca o wymiarach ok. 9x10 cm i 4 cm wysokości. Formy umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2
Napełnić każdą formę jedną czwartą ilości lodów. Na warstwie lodów ułożyć maliny (kilka najładniejszych odłożyć do dekoracji), na nie nałożyć pozostałą część lodów.
Krok 3
Za pomocą łyżki delikatnie ucisnąć deser, aby wypełnić puste przestrzenie – czynność wykonać szybko, by lody nie roztopiły się. Deser niezwłocznie umieścić w zamrażalniku i pozostawić do stężenia na ok. 4 godziny.
Krok 4
Aby przygotować sos malinowy, w małym rondlu zagotować wodę z cukrem, zdjąć z ognia. Po ostygnięciu syropu połączyć go z malinami za pomocą blendera, tak by uzyskać gładki sos. Sos przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki.
Krok 5
Przed podaniem wyjąć lodowo-malinowe serca z form, udekorować świeżymi malinami i polać sosem malinowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Malinowy deser lodowy dla zakochanych
Efektownie prezentujący się deser lodowy, którego nie powstydziłyby się najlepsze kawiarnie? Dzięki temu przepisowi to możliwe. Przepis na malinowy deser lodowy dla zakochanych to idealna inspiracja na walentynkowy poczęstunek lub wieczór we dwoje. Foremki w kształcie serc sprawią, że całość będzie prezentowała się niezwykle efektownie na talerzu. Jaki smak lodów wybrać? Świetnym wyborem będzie sugerowane tiramisu, którego słodycz idealnie przełamią kwaskowate maliny. Przy nakładaniu lodów do foremek, warto dodać do ich środka kawałki drobno pokruszonej białej czekolady. Sos malinowy do dekoracji możesz podawać zarówno na zimno, jak i ciepło. Lodowe serce udekoruj malinami pokrojonymi na połówki. Opcjonalnie całość posyp wiórkami białej lub ciemnej czekolady. Zmrożoną tabliczkę wystarczy zetrzeć na dużych oczkach tarki. Do ozdoby idealne będą też listki świeżej mięty. Jeśli chcesz zaserwować oryginalny lodowy deser, koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się swoimi wrażeniami w komentarzu.