Malinowy deser lodowy dla zakochanych
średnie
211 osób zapisało

Składniki
300 gramów
150 gramów
sos malinowy:
1.5 łyżki
1.5 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Potrzebne będą 2 formy w kształcie serca o wymiarach ok. 9x10 cm i 4 cm wysokości. Formy umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2
Napełnić każdą formę jedną czwartą ilości lodów. Na warstwie lodów ułożyć maliny (kilka najładniejszych odłożyć do dekoracji), na nie nałożyć pozostałą część lodów.
Krok 3
Za pomocą łyżki delikatnie ucisnąć deser, aby wypełnić puste przestrzenie – czynność wykonać szybko, by lody nie roztopiły się. Deser niezwłocznie umieścić w zamrażalniku i pozostawić do stężenia na ok. 4 godziny.
Krok 4
Aby przygotować sos malinowy, w małym rondlu zagotować wodę z cukrem, zdjąć z ognia. Po ostygnięciu syropu połączyć go z malinami za pomocą blendera, tak by uzyskać gładki sos. Sos przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki.
Krok 5
Przed podaniem wyjąć lodowo-malinowe serca z form, udekorować świeżymi malinami i polać sosem malinowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Malinowy deser lodowy dla zakochanych
Efektownie prezentujący się deser lodowy, którego nie powstydziłyby się najlepsze kawiarnie? Dzięki temu przepisowi to możliwe. Przepis na malinowy deser lodowy dla zakochanych to idealna inspiracja na walentynkowy poczęstunek lub wieczór we dwoje. Foremki w kształcie serc sprawią, że całość będzie prezentowała się niezwykle efektownie na talerzu. Jaki smak lodów wybrać? Świetnym wyborem będzie sugerowane tiramisu, którego słodycz idealnie przełamią kwaskowate maliny. Przy nakładaniu lodów do foremek, warto dodać do ich środka kawałki drobno pokruszonej białej czekolady. Sos malinowy do dekoracji możesz podawać zarówno na zimno, jak i ciepło. Lodowe serce udekoruj malinami pokrojonymi na połówki. Opcjonalnie całość posyp wiórkami białej lub ciemnej czekolady. Zmrożoną tabliczkę wystarczy zetrzeć na dużych oczkach tarki. Do ozdoby idealne będą też listki świeżej mięty. Jeśli chcesz zaserwować oryginalny lodowy deser, koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się swoimi wrażeniami w komentarzu.