Pączki - przepis z nadzieniem: ciasto oraz składniki | Przepisy.pl pixel

Pączki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

446

3943 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9580 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

60 gramów

30 gramów

90 mililitrów

4 sztuki

15 gramów

150 gramów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel żółtka od białka. Wszystkie składniki ciasta jak mąką, miękkie masło, cukier, mleko, żółtka oraz drożdże umieść w misie od robota kuchennego.

Pączki - Krok 1

Krok 2

Załóż końcówkę w formie haka i wyrabiaj na wolnych obrotach ok 4 minut. Następnie zwiększ obroty i wyrabiaj aż ciasto zrobi się gładkie i sprężyste. Odstaw pod przykryciem na ok 1h.

Pączki - Krok 2

Krok 3

Podziel ciasto na porcje ok 70g i formuj małe pączki. Odstaw ponownie do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Pączki - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej tłuszcz do ok 170 stopni C i smaż pączki z dwóch stron aż będą złociste i rumiane. Gotowe nadziewaj ulubioną konfiturą.

Pączki - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pączków możesz przygotować również różne polewy np. z słonego karmelu, kandyzowanych owoców oraz dżemy.

5

Opinie o przepisie

  • Ilonka

    Ilonka , 16.02.2022

    Przepis doskonały! Pączki wychodzą mięciutkie, puszyste, moja rodzinka była zachwycona i domagała się kolejnych sztuk. :) Pączusie nadziewałam konfiturą różaną. Uwielbiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kozłowska

    Kasia Kozłowska , 09.02.2021

    Czy można z tego przepisu zrobić oponki? Lub pączki "puste"? U mnie w domu nie lubią z dżemem.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Katarzyna Osik

    Katarzyna Osik , 24.12.2020

    super przepis tylko mam pytanko jak uformuję pączki to na ile minut mam je odłożyć do wyrośnięcia?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - PączkiPączki

Okrągłe, rumiane pączki ze słodkim nadzieniem – jak tu się nie skusić? Właśnie po ten przysmak w tłusty czwartek przed cukierniami ustawiają się długie kolejki. Zamiast stać i czekać, czas dużo lepiej spożytkować na wykorzystanie przepisu na domowe pączki, które zachwycą domowników i gości.

Dla kogo?

Dla kucharzy-indywidualistów. Własnoręcznie zrobione pączki będą miały dokładnie taki smak i rozmiar, jaki odpowiada Wam najbardziej.

Na jaką okazję?

Według starego przesądu zjedzenie pączka w tłusty czwartek ma zapewnić wszelką pomyślność. Na ten deser warto pozwalać sobie częściej, zwłaszcza gdy planujecie zaprosić na podwieczorek większą liczbę gości.

Czy wiesz, że?

Pączki ze słodkim nadzieniem pojawiły się na polskich stołach w XVII wieku. Wcześniej dodawano do nich mięso i słoninę.

Dla urozmaicenia:

Z konfiturą z róży, masą budyniową, kremem czekoladowym albo toffi – pączek niejedno ma imię!