Pączki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

434

3565 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3987 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9252 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

70 gramów

200 gramów

5 sztuk

4 sztuki

1300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1250 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce rozmieszaj w ciepłym, niegorącym mleku drożdże z cukrem, solą oraz częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn powinien mieć gęstość śmietany – miskę przykryj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentację.

Pączki - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę mąki, jajka, rozpuszczoną ciepłą Kasię, żółtka, cukier waniliowy i olejek zapachowy. Ręką wyrób ciasto, powinno być dość stałej konsystencji, ale nie twarde.

Pączki - Krok 2

Krok 3

Ciasto ponownie nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Pączki - Krok 3

Krok 4

Kiedy już powiększy swoją objętość dwukrotnie, podziel je na małe kęsy, formując z nich małe kule. Wciskając kciuk w środek kuli utwórz po środku dziurę, do której nałóż konfiturę, zaklej otwór ściskając ciasto ze sobą.

Pączki - Krok 4

Krok 5

Z ciasta w dłoniach formujemy ponownie kształtną kulę.

Pączki - Krok 5

Krok 6

Uformowane pączki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i kolejny raz pozwalamy, aby ciasto urosło. Wielkość pączka powinna zwiększyć się dwukrotnie.

Pączki - Krok 6

Krok 7

W garnku rozgrzewamy tłuszcz do smażenie do temperatury 160-180 stopni. Smażymy pączki delikatnie wkładając je w gorący tłuszcz po 2-3 minuty z każdej strony lub, aż uzyskają złoto- brązową barwę.

Pączki - Krok 7

Krok 8

Przepis na lukrową polewę do pączków znajdziesz tutaj http://www.przepisy.pl/przepis/polewa-lukrowa-do-paczkow

Pączki - Krok 8
24

Opinie o przepisie

  • J.M.K

    J.M.K

    Najlepszy przepis na pączki ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Smigielski

    Edyta Smigielski

    Niestety nie mam dostępu do świeżych drożdży. Ile potrzebuje suszonych drożdży w tym przepisie i jak je użyć. Czy jest możliwe żeby dostać ten przepis jak robić maszyna i z przelicznikiem na szklanki/ oz? Dziękuję bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marta Spirydonow

    Marta Spirydonow

    Mi nie dosmazyly się w środku. Chyba za wcześnie wyjmowałam. Czy jest jakiś sposób by je jakoś "uratować"?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Gaja Sadowska

    Gaja Sadowska

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Kornacki

    Robert Kornacki

    Smaczne paczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał UK

    Michał UK

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Rodak

    Joanna Rodak

    Czy chodzi o olejek czy zapach migdałowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Essi

    Essi

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • urszula czerniga

    urszula czerniga

    właśnie zrobiłam ciasto myślę że za około 1,5h

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Kwiatkowska

    Regina Kwiatkowska

    Czy to ma być 5 całych jaj i 4 żółtka razem 9 szt ,?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Wiesław Tyc

    Hanna Wiesław Tyc

    alkocholu sie niedodaje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Smętek

    Anna Smętek

    CO DO SOLI dajemy ociupinke TAK do maki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Bucior

    Natalia Bucior

    Ile wychodzi pączków (szt.) z tego przepisu? I czy mogę dać zamiast konfitury toffi? Nie będzie to miało wpływu na konsystencje?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Głażewska

    Dorota Głażewska

    Super przepis Wiem bo pieklam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Głażewska

    Dorota Głażewska

    Super przepis to i pączki wyszły super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Walentyna Kapela

    Walentyna Kapela

    Nigdy nie dodaje się soli do robionego rozczynu, bo zabija drożdże. Soli się mąkę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Krol

    Sylwia Krol

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Kasprowicz

    Marta Kasprowicz

    super pączki! piekłam po raz pierwszy w życiu pączki i wyszły piękne: )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Greta Monika Kaczor

    Greta Monika Kaczor

    wow pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara Rudyszyn

    Sara Rudyszyn

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wójcik

    Agnieszka Wójcik

    są naprawde pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Wozniak

    Zosia Wozniak

    boskie polecam ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • BeniaiRomuald Krupowicz

    BeniaiRomuald Krupowicz

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna “Cevoi” Parulska

    Anna “Cevoi” Parulska

    boskie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romuald Ręczelewski

    Romuald Ręczelewski

    zajebiste...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PączkiPączki

Sprawdzona receptura na pączki z konfiturą jest sposobem na udany Tłusty Czwartek – i nie tylko. Pączki smakują przecież przez cały rok. Połowę sukcesu w ich smażeniu stanowi dobrze przyrządzone ciasto. Pamiętaj o tym, że musi ono wyrosnąć, więc jego przygotowanie należy zacząć odpowiednio wcześniej. Mleko do przygotowania rozczynu powinno być ciepłe, ale nie za bardzo. Kiedy ciasto urośnie, podziel je na części i nadziewaj. Czym nadziewać pączki? Możliwości jest bardzo dużo. Klasycznie, konfiturą z róży albo truskawkową, kremem toffi lub o smaku czekoladowym. Pączki nadziejesz również już po usmażeniu, za pomocą odpowiedniej cukierniczej szprycy. Dobrze ściśnij ciasto, by nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia, a następnie odłóż je do ponownego wyrośnięcia. Kiedy powiększą swoją objętość, czas na smażenie. Tłuszcz rozgrzej mocno, a następnie smaż pączki, aż z każdej strony będą złociste. Gotowe, przestudzone polej lukrem, posyp skórką pomarańczową, polej polewą czekoladową lub posyp cukrem pudrem. Wypróbuj nasz przepis!