Pączki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

435

3615 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3987 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9252 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

60 gramów

30 gramów

90 mililitrów

4 sztuki

15 gramów

150 gramów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel żółtka od białka. Wszystkie składniki ciasta jak mąką, miękkie masło, cukier, mleko, żółtka oraz drożdże umieść w misie od robota kuchennego.

Pączki - Krok 1

Krok 2

Załóż końcówkę w formie haka i wyrabiaj na wolnych obrotach ok 4 minut. Następnie zwiększ obroty i wyrabiaj aż ciasto zrobi się gładkie i sprężyste. Odstaw pod przykryciem na ok 1h.

Pączki - Krok 2

Krok 3

Podziel ciasto na porcje ok 70g i formuj małe pączki. Odstaw ponownie do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Pączki - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej tłuszcz do ok 170 stopni C i smaż pączki z dwóch stron aż będą złociste i rumiane. Gotowe nadziewaj ulubioną konfiturą.

Pączki - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pączków możesz przygotować również różne polewy np. z słonego karmelu, kandyzowanych owoców oraz dżemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pleśniak z agrestem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PączkiPączki

Okrągłe, rumiane pączki ze słodkim nadzieniem – jak tu się nie skusić? Właśnie po ten przysmak w tłusty czwartek przed cukierniami ustawiają się długie kolejki. Zamiast stać i czekać, czas dużo lepiej spożytkować na wykorzystanie przepisu na domowe pączki, które zachwycą domowników i gości.

Dla kogo?

Dla kucharzy-indywidualistów. Własnoręcznie zrobione pączki będą miały dokładnie taki smak i rozmiar, jaki odpowiada Wam najbardziej.

Na jaką okazję?

Według starego przesądu zjedzenie pączka w tłusty czwartek ma zapewnić wszelką pomyślność. Na ten deser warto pozwalać sobie częściej, zwłaszcza gdy planujecie zaprosić na podwieczorek większą liczbę gości.

Czy wiesz, że?

Pączki ze słodkim nadzieniem pojawiły się na polskich stołach w XVII wieku. Wcześniej dodawano do nich mięso i słoninę.

Dla urozmaicenia:

Z konfiturą z róży, masą budyniową, kremem czekoladowym albo toffi – pączek niejedno ma imię!