
Składniki
300 gramów
60 gramów
30 gramów
90 mililitrów
4 sztuki
15 gramów
150 gramów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel żółtka od białka. Wszystkie składniki ciasta jak mąką, miękkie masło, cukier, mleko, żółtka oraz drożdże umieść w misie od robota kuchennego.

Krok 2
Załóż końcówkę w formie haka i wyrabiaj na wolnych obrotach ok 4 minut. Następnie zwiększ obroty i wyrabiaj aż ciasto zrobi się gładkie i sprężyste. Odstaw pod przykryciem na ok 1h.

Krok 3
Podziel ciasto na porcje ok 70g i formuj małe pączki. Odstaw ponownie do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Krok 4
Rozgrzej tłuszcz do ok 170 stopni C i smaż pączki z dwóch stron aż będą złociste i rumiane. Gotowe nadziewaj ulubioną konfiturą.


Dobra rada:
Do pączków możesz przygotować również różne polewy np. z słonego karmelu, kandyzowanych owoców oraz dżemy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pączki
Okrągłe, rumiane pączki ze słodkim nadzieniem – jak tu się nie skusić? Właśnie po ten przysmak w tłusty czwartek przed cukierniami ustawiają się długie kolejki. Zamiast stać i czekać, czas dużo lepiej spożytkować na wykorzystanie przepisu na domowe pączki, które zachwycą domowników i gości.
Dla kogo?
Dla kucharzy-indywidualistów. Własnoręcznie zrobione pączki będą miały dokładnie taki smak i rozmiar, jaki odpowiada Wam najbardziej.
Na jaką okazję?
Według starego przesądu zjedzenie pączka w tłusty czwartek ma zapewnić wszelką pomyślność. Na ten deser warto pozwalać sobie częściej, zwłaszcza gdy planujecie zaprosić na podwieczorek większą liczbę gości.
Czy wiesz, że?
Pączki ze słodkim nadzieniem pojawiły się na polskich stołach w XVII wieku. Wcześniej dodawano do nich mięso i słoninę.
Dla urozmaicenia:
Z konfiturą z róży, masą budyniową, kremem czekoladowym albo toffi – pączek niejedno ma imię!