"Marcinek"

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

13

25 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

357 osób wydrukowało

Pobierz pdf

255 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 kilogram

1 opakowanie

krem:

1.5 litra

0.75 szklanki

1 sztuka

wierzch:

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Cukier, Kasię, jajka i żółtka utrzeć, dodać cukier waniliowy, śmietanę , sodę i mąkę.

Krok 2

Zagnieść ciasto.

Krok 3

Podzielić na 12 części.

Krok 4

Każdą część rozwałkowywać bardzo cienko i piec osobno.

Krok 5

Można użyć do tego blachy prostokątnej lub do tortownicy.

Krok 6

Krem: Kremówkę ubić, dodać cukier i sok z cytryny.

Krok 7

Wystudzone placki przekładać ubitą śmietaną.

Krok 8

Posmarować również po wierzchu i starkować na to czekoladę.

Krok 9

Odstawić do lodówki na przynajmniej 24 godziny. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • "Marcinek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - "Marcinek""Marcinek"

Ciasto marcinek to wypiek pochodzący z Podlasia, z okolic Puszczy Białowieskiej, w niektórych miejscowościach obowiązkowy wręcz na weselnych stołach. Przypomina nieco popularny miodownik lub stefankę – wiele cienkich warstw ciasta przełożonych kremem. W klasycznym marcinku z Hajnówki znajduje się nawet 30 placków! Nasz przepis jest mniej pracochłonny, gdyż uzyskasz z niego ok. 12 warstw, ale i tak będzie pyszny. Składniki połącz i zagnieć z nich gładkie ciasto, a następnie podziel na części i rozwałkuj na bardzo cienkie blaty. Piecz je osobno i wystudź. Do przełożenia ciasta marcinek przygotuj bitą śmietanę, ubij ją z sokiem z cytryny oraz cukrem, dodać możesz też nieco startej skórki cytrynowej. Przekładaj kolejne warstwy, delikatnie je dociskając, a wierzch udekoruj startą deserową albo mleczną czekoladą. Odłóż ciasto do lodówki na przynajmniej dobę, żeby wszystkie blaty zmiękły pod wpływem nadzienia. Ciasto marcinek warte jest poświęconego czasu, upiecz je koniecznie przy najbliższej okazji!