Pijany kokos przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pijany kokos

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

284

1139 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3037 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6798 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

140 gramów

2 łyżki

120 gramów

120 mililitrów

120 mililitrów

masa:

500 mililitrów

400 gramów

4 łyżki

0.5 szklanki

4 łyżki

80 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na puszystą pianę pod koniec dodając cukier. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Następnie wlewamy żółtka i nadal mieszamy.

Pijany kokos - Krok 1

Krok 2

Mąkę z budyniem przesiewamy do miski. Dodajmy do masy. Mieszamy do połączenia się składników.

Pijany kokos - Krok 2

Krok 3

Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w temperaturze 160 C. Po wystudzeniu tniemy na dwa blaty. Dolny blat nasączamy likierem połączonym z wodą.

Pijany kokos - Krok 3

Krok 4

Schłodzoną kremówkę łączymy z serkiem mascarpone, cukrem pudrem oraz likierem kokosowym. Miksujemy, aż powstanie gładki krem. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe.

Pijany kokos - Krok 4

Krok 5

3/4 powstałego kremu rozsmarowujemy na dolnej części biszkoptu. Nakładamy drugi i smarujemy pozostałym kremem.

Pijany kokos - Krok 5

Krok 6

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią ciasto i posypujemy wiórkami kokosa. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 h.

Pijany kokos - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Olga

    Olga , 02.12.2021

    Uwielbiam ciasta kokosowe. To ciasto często piekę i zawsze się udaje. Gotowy wypiek dekoruję rozpuszczoną czekoladą.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pijany kokosPijany kokos

Sam zapach wiórków kokosowych potrafi wprawić kucharzy w dobry humor. Tym razem wykorzystasz je w dużo bardziej finezyjny sposób niż tylko do zrobienia klasycznych kokosanek. Pijany kokos to ciasto idealne na przyjęcia, choć musisz zachować czujność, ponieważ… bardzo szybko znika z talerzy!

Dla kogo?

Wiórki i likier kokosowy nadają ciastu niepowtarzalny aromat. Jeśli lubisz egzotyczne akcenty w deserach, pijany kokos na pewno cię nie rozczaruje.

Na jaką okazję?

Urządzasz sylwestra, bal karnawałowy albo przyjęcie andrzejkowe? Niezależnie od okazji, na stole nie powinno zabraknąć słodkiego poczęstunku. Kto wie, może przepis na ciasto pijany kokos zainspiruje cię do organizacji imprezy tematycznej w wakacyjnym klimacie?

Czy wiesz, że?

Należy być bardzo uważnym podczas oddzielania białek od żółtek. Nawet najmniejsza ilość żółtka uniemożliwia ubicie sztywnej piany białkowej. Zwróuwagę, by jajka miksować w suchej misce.

Dla urozmaicenia:

Polewę przygotujesz także z ciemnej czekolady – do ciasta pijany kokos polecamy zwłaszcza deserową o dużej zawartości kakao. Nie tylko przełamie słodycz kremu, ale też dekoracja z wiórków kokosowych będzie bardziej rzucała się w oczy.