Pijany kokos

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

274

824 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

2862 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6447 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

krem:

1 szklanka

1 szklanka

1 szklanka

1 szklanka

ciasto:

400 gramów

125 gramów

1 łyżeczka

4 sztuki

300 gramów

dodatkowo:

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj krem. Do miski wsyp kaszę, 1 szklankę wiórków kokosowych, cukier, wlej wódkę i wymieszaj. Całość przykryj i odstaw na noc do lodówki.

Pijany kokos - Krok 1

Krok 2

Następnego dnia utrzyj Kasię na krem, dodając po łyżce masę kokosową.

Pijany kokos - Krok 2

Krok 3

Przygotuj ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj. Dodaj żółtka i Kasię. Całość wymieszaj mikserem i odstaw na 20 minut do lodówki, by ciasto stężało.

Pijany kokos - Krok 3

Krok 4

Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej cienko ciastem i posmaruj dżemem.

Pijany kokos - Krok 4

Krok 5

Obie foremki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut w 180 st.C. Wystudzone ciasto przełóż kremem i lekko dociśnij. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi.

Pijany kokos - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Natalia Kosobucka

    Natalia Kosobucka

    Kaszka manna ma być ugotowana czy w proszku?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Adriana Nac

    Adriana Nac

    czy kasza ma byc ugotowana?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marzanna GK

    Marzanna GK

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zaneta Bilska

    Zaneta Bilska

    zamiast kaszy marny czego mogę użyć i ile

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej