
Składniki
ciasto:
5 sztuk
140 gramów
2 łyżki
120 gramów
120 mililitrów
120 mililitrów
masa:
500 mililitrów
400 gramów
4 łyżki
0.5 szklanki
4 łyżki
80 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na puszystą pianę pod koniec dodając cukier. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Następnie wlewamy żółtka i nadal mieszamy.

Krok 2
Mąkę z budyniem przesiewamy do miski. Dodajmy do masy. Mieszamy do połączenia się składników.

Krok 3
Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w temperaturze 160 C. Po wystudzeniu tniemy na dwa blaty. Dolny blat nasączamy likierem połączonym z wodą.

Krok 4
Schłodzoną kremówkę łączymy z serkiem mascarpone, cukrem pudrem oraz likierem kokosowym. Miksujemy, aż powstanie gładki krem. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe.

Krok 5
3/4 powstałego kremu rozsmarowujemy na dolnej części biszkoptu. Nakładamy drugi i smarujemy pozostałym kremem.

Krok 6
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią ciasto i posypujemy wiórkami kokosa. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 h.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pijany kokos
Sam zapach wiórków kokosowych potrafi wprawić kucharzy w dobry humor. Tym razem wykorzystasz je w dużo bardziej finezyjny sposób niż tylko do zrobienia klasycznych kokosanek. Pijany kokos to ciasto idealne na przyjęcia, choć musisz zachować czujność, ponieważ… bardzo szybko znika z talerzy!
Dla kogo?
Wiórki i likier kokosowy nadają ciastu niepowtarzalny aromat. Jeśli lubisz egzotyczne akcenty w deserach, pijany kokos na pewno cię nie rozczaruje.
Na jaką okazję?
Urządzasz sylwestra, bal karnawałowy albo przyjęcie andrzejkowe? Niezależnie od okazji, na stole nie powinno zabraknąć słodkiego poczęstunku. Kto wie, może przepis na ciasto pijany kokos zainspiruje cię do organizacji imprezy tematycznej w wakacyjnym klimacie?
Czy wiesz, że?
Należy być bardzo uważnym podczas oddzielania białek od żółtek. Nawet najmniejsza ilość żółtka uniemożliwia ubicie sztywnej piany białkowej. Zwróuwagę, by jajka miksować w suchej misce.
Dla urozmaicenia:
Polewę przygotujesz także z ciemnej czekolady – do ciasta pijany kokos polecamy zwłaszcza deserową o dużej zawartości kakao. Nie tylko przełamie słodycz kremu, ale też dekoracja z wiórków kokosowych będzie bardziej rzucała się w oczy.