Pijany kokos przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pijany kokos

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

284

heart
1149 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6854 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

140 gramów

2 łyżki

120 gramów

120 mililitrów

120 mililitrów

masa:

500 mililitrów

400 gramów

4 łyżki

0.5 szklanki

4 łyżki

80 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na puszystą pianę pod koniec dodając cukier. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Następnie wlewamy żółtka i nadal mieszamy.

Pijany kokos - Krok 1

Krok 2

Mąkę z budyniem przesiewamy do miski. Dodajmy do masy. Mieszamy do połączenia się składników.

Pijany kokos - Krok 2

Krok 3

Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w temperaturze 160 C. Po wystudzeniu tniemy na dwa blaty. Dolny blat nasączamy likierem połączonym z wodą.

Pijany kokos - Krok 3

Krok 4

Schłodzoną kremówkę łączymy z serkiem mascarpone, cukrem pudrem oraz likierem kokosowym. Miksujemy, aż powstanie gładki krem. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe.

Pijany kokos - Krok 4

Krok 5

3/4 powstałego kremu rozsmarowujemy na dolnej części biszkoptu. Nakładamy drugi i smarujemy pozostałym kremem.

Pijany kokos - Krok 5

Krok 6

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią ciasto i posypujemy wiórkami kokosa. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 h.

Pijany kokos - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Olga

    Olga , 02.12.2021

    Uwielbiam ciasta kokosowe. To ciasto często piekę i zawsze się udaje. Gotowy wypiek dekoruję rozpuszczoną czekoladą.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pijany kokos - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pijany kokosPijany kokos

Sam zapach wiórków kokosowych potrafi wprawić kucharzy w dobry humor. Tym razem wykorzystasz je w dużo bardziej finezyjny sposób niż tylko do zrobienia klasycznych kokosanek. Pijany kokos to ciasto idealne na przyjęcia, choć musisz zachować czujność, ponieważ… bardzo szybko znika z talerzy!

Dla kogo?

Wiórki i likier kokosowy nadają ciastu niepowtarzalny aromat. Jeśli lubisz egzotyczne akcenty w deserach, pijany kokos na pewno cię nie rozczaruje.

Na jaką okazję?

Urządzasz sylwestra, bal karnawałowy albo przyjęcie andrzejkowe? Niezależnie od okazji, na stole nie powinno zabraknąć słodkiego poczęstunku. Kto wie, może przepis na ciasto pijany kokos zainspiruje cię do organizacji imprezy tematycznej w wakacyjnym klimacie?

Czy wiesz, że?

Należy być bardzo uważnym podczas oddzielania białek od żółtek. Nawet najmniejsza ilość żółtka uniemożliwia ubicie sztywnej piany białkowej. Zwróuwagę, by jajka miksować w suchej misce.

Dla urozmaicenia:

Polewę przygotujesz także z ciemnej czekolady – do ciasta pijany kokos polecamy zwłaszcza deserową o dużej zawartości kakao. Nie tylko przełamie słodycz kremu, ale też dekoracja z wiórków kokosowych będzie bardziej rzucała się w oczy.