
Składniki
ciasto:
5 sztuk
140 gramów
2 łyżki
120 gramów
120 mililitrów
120 mililitrów
masa:
500 mililitrów
400 gramów
4 łyżki
0.5 szklanki
4 łyżki
80 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na puszystą pianę pod koniec dodając cukier. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Następnie wlewamy żółtka i nadal mieszamy.

Krok 2
Mąkę z budyniem przesiewamy do miski. Dodajmy do masy. Mieszamy do połączenia się składników.

Krok 3
Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w temperaturze 160 C. Po wystudzeniu tniemy na dwa blaty. Dolny blat nasączamy likierem połączonym z wodą.

Krok 4
Schłodzoną kremówkę łączymy z serkiem mascarpone, cukrem pudrem oraz likierem kokosowym. Miksujemy, aż powstanie gładki krem. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe.

Krok 5
3/4 powstałego kremu rozsmarowujemy na dolnej części biszkoptu. Nakładamy drugi i smarujemy pozostałym kremem.

Krok 6
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią ciasto i posypujemy wiórkami kokosa. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 h.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pijany kokos
Sam zapach wiórków kokosowych potrafi wprawić kucharzy w dobry humor. Tym razem wykorzystasz je w dużo bardziej finezyjny sposób niż tylko do zrobienia klasycznych kokosanek. Pijany kokos to ciasto idealne na przyjęcia, choć musisz zachować czujność, ponieważ… bardzo szybko znika z talerzy!
Dla kogo?
Wiórki i likier kokosowy nadają ciastu niepowtarzalny aromat. Jeśli lubisz egzotyczne akcenty w deserach, pijany kokos na pewno cię nie rozczaruje.
Na jaką okazję?
Urządzasz sylwestra, bal karnawałowy albo przyjęcie andrzejkowe? Niezależnie od okazji, na stole nie powinno zabraknąć słodkiego poczęstunku. Kto wie, może przepis na ciasto pijany kokos zainspiruje cię do organizacji imprezy tematycznej w wakacyjnym klimacie?
Czy wiesz, że?
Należy być bardzo uważnym podczas oddzielania białek od żółtek. Nawet najmniejsza ilość żółtka uniemożliwia ubicie sztywnej piany białkowej. Zwróuwagę, by jajka miksować w suchej misce.
Dla urozmaicenia:
Polewę przygotujesz także z ciemnej czekolady – do ciasta pijany kokos polecamy zwłaszcza deserową o dużej zawartości kakao. Nie tylko przełamie słodycz kremu, ale też dekoracja z wiórków kokosowych będzie bardziej rzucała się w oczy.