
Składniki
24 sztuki
8 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki obierz, zostaw ogonki, usuń jelito, umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Na patelni rozpuść masło, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie krewetki, smaż około 3 minuty z każdej strony. Gotowe krewetki przełóż do miseczki, ostudź. Obierz ogonki, 4 szt zostaw z ogonkami do dekoracji. Krewetki pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2
Sałatę lodową opłucz, porwij na mniejsze kawałki, przełóż do kieliszka w którym będzie koktajl. Ogórka umyj, wytnij pestki, pokrój w kostkę. Nektarynkę umyj, pokrój na 12 części.

Krok 3
W miseczce wymieszaj składniki sosu koktajlowego. Do kieliszka w którym jest sałata lodowa dodaj ogórka zielonego pokrojonego, następnie polej wszystko sosem koktajlowym, na sos dodaj pokrojone krewetki, następnie 3 kawałki nektarynki. Udekoruj wszystko ulubionymi ziołami, kiełkami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej