Składniki
24 sztuki
8 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki obierz, zostaw ogonki, usuń jelito, umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Na patelni rozpuść masło, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie krewetki, smaż około 3 minuty z każdej strony. Gotowe krewetki przełóż do miseczki, ostudź. Obierz ogonki, 4 szt zostaw z ogonkami do dekoracji. Krewetki pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Sałatę lodową opłucz, porwij na mniejsze kawałki, przełóż do kieliszka w którym będzie koktajl. Ogórka umyj, wytnij pestki, pokrój w kostkę. Nektarynkę umyj, pokrój na 12 części.
Krok 3
W miseczce wymieszaj składniki sosu koktajlowego. Do kieliszka w którym jest sałata lodowa dodaj ogórka zielonego pokrojonego, następnie polej wszystko sosem koktajlowym, na sos dodaj pokrojone krewetki, następnie 3 kawałki nektarynki. Udekoruj wszystko ulubionymi ziołami, kiełkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej