
Składniki
24 sztuki
8 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki obierz, zostaw ogonki, usuń jelito, umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Na patelni rozpuść masło, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie krewetki, smaż około 3 minuty z każdej strony. Gotowe krewetki przełóż do miseczki, ostudź. Obierz ogonki, 4 szt zostaw z ogonkami do dekoracji. Krewetki pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2
Sałatę lodową opłucz, porwij na mniejsze kawałki, przełóż do kieliszka w którym będzie koktajl. Ogórka umyj, wytnij pestki, pokrój w kostkę. Nektarynkę umyj, pokrój na 12 części.

Krok 3
W miseczce wymieszaj składniki sosu koktajlowego. Do kieliszka w którym jest sałata lodowa dodaj ogórka zielonego pokrojonego, następnie polej wszystko sosem koktajlowym, na sos dodaj pokrojone krewetki, następnie 3 kawałki nektarynki. Udekoruj wszystko ulubionymi ziołami, kiełkami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej