
Składniki
24 sztuki
8 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki obierz, zostaw ogonki, usuń jelito, umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Na patelni rozpuść masło, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie krewetki, smaż około 3 minuty z każdej strony. Gotowe krewetki przełóż do miseczki, ostudź. Obierz ogonki, 4 szt zostaw z ogonkami do dekoracji. Krewetki pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2
Sałatę lodową opłucz, porwij na mniejsze kawałki, przełóż do kieliszka w którym będzie koktajl. Ogórka umyj, wytnij pestki, pokrój w kostkę. Nektarynkę umyj, pokrój na 12 części.

Krok 3
W miseczce wymieszaj składniki sosu koktajlowego. Do kieliszka w którym jest sałata lodowa dodaj ogórka zielonego pokrojonego, następnie polej wszystko sosem koktajlowym, na sos dodaj pokrojone krewetki, następnie 3 kawałki nektarynki. Udekoruj wszystko ulubionymi ziołami, kiełkami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej