Aromatyczne bułeczki z pesto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczne bułeczki z pesto

Autor: Martyna Opara

ratingratingratingratingrating

1

heart
24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 mililitrów

25 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

0.5 opakowania

100 gramów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W misce przygotowujemy składniki na ciasto, dodajemy drożdże, całość zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto przykrywamy, odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Krok 2

Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki. Spłaszczamy szklanką tworząc zagłębienie- poszerzamy je palcami

Krok 3

W zagłębienie nakładamy pesto oraz ser. Rozsypujemy pestki dyni. Przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na 20 minut do napuszenia.

Krok 4

Wyrośnięte bułeczki pieczemy 20-25 minut w temperaturze 20 stopni termoobieg- aż będą rumiane. Podajemy z ulubionymi sosem bądź oliwą z oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne bułeczki z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne bułeczki z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne bułeczki z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne bułeczki z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne bułeczki z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne bułeczki z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne bułeczki z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczne bułeczki z pesto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej