Chleb kukurydziany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chleb kukurydziany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

196 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
175 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

180 gramów

250 gramów

30 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

20 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 250ml wody z kostkę Knorr i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

W dużej misce od miksera rozkrusz drożdże, dodaj cukier i poczekaj aż się rozpuszczą. Następnie dodaj jajka i wymieszaj.

Krok 3

Teraz wsyp obie mąki, kurkumę Knorr i zacznij mieszać ciasto wlewając bulion. Gotowe powinno być gładkie i nie odrywać się od ścianek miksera. Gotowe ciasto przykryj i odstaw w ciepłym miejscu na 2h.

Krok 4

Naszykuj prostokątne naczynie do wypiekania. Posmaruj je olejem i wysyp mąką. Otrzep nadmiar mąki.

Krok 5

Zagnieć ciasto ponownie, uformuj w dłoniach kształt foremki do wypiekania i umieść ciasto w środku. Posmaruj wierzch olejem i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok 30 minut. Następnie piecz przez 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Krok 6

Po upieczeniu sprawdź chlebek za pomocą drewnianej wykałaczki czy jest odpowiednio wypieczony. Gotowy odstaw. Gdy lekko ostygnie wyjmij z foremki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Chlebek możesz posypać ziarnami siemienia lnianego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb kukurydziany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb kukurydziany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb kukurydziany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb kukurydziany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb kukurydziany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb kukurydziany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb kukurydziany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb kukurydziany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chleb kukurydzianyChleb kukurydziany

Chleb kukurydziany to doskonały sposób na zmniejszenie częstotliwości wizyt w pobliskiej piekarni. Do jego przygotowania wystarczy najzwyklejszy piekarnik i kilka naszych wskazówek. Poradzi sobie z nim każdy! Dlaczego warto? Chleb kukurydziany zachwyca słonecznym kolorem, ale przede wszystkim nic nie może równać się ze smakiem domowego pieczywa.

Dla kogo?

Płatki kukurydziane są dla Was nieodłącznym elementem śniadania? Dla odmiany spróbujcie chleba kukurydzianego, który świetnie smakuje zarówno solo, jak i z dodatkami.

Na jaką okazję?

Zwarta konsystencja chleba kukurydzianego sprawia, że śmiało możecie zabrać go w charakterze przekąski do pracy lub na piknik.

Czy wiesz, że?

Kukurydza należy do grona najczęściej spożywanych produktów na świecie. Wraz z ryżem i pszenicą dostarczają prawie 60% kalorii pochodzenia roślinnego w diecie ludzkości.

Dla urozmaicenia:

Do ciasta na chleb kukurydziany można dodać 2 łyżki startego sera żółtego. Wierzch wypieku posypcie łuskanym słonecznikiem, pestkami dyni lub czarnuszką.