
Składniki
180 gramów
250 gramów
30 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
20 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 250ml wody z kostkę Knorr i odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
W dużej misce od miksera rozkrusz drożdże, dodaj cukier i poczekaj aż się rozpuszczą. Następnie dodaj jajka i wymieszaj.
Krok 3
Teraz wsyp obie mąki, kurkumę Knorr i zacznij mieszać ciasto wlewając bulion. Gotowe powinno być gładkie i nie odrywać się od ścianek miksera. Gotowe ciasto przykryj i odstaw w ciepłym miejscu na 2h.
Krok 4
Naszykuj prostokątne naczynie do wypiekania. Posmaruj je olejem i wysyp mąką. Otrzep nadmiar mąki.
Krok 5
Zagnieć ciasto ponownie, uformuj w dłoniach kształt foremki do wypiekania i umieść ciasto w środku. Posmaruj wierzch olejem i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok 30 minut. Następnie piecz przez 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Krok 6
Po upieczeniu sprawdź chlebek za pomocą drewnianej wykałaczki czy jest odpowiednio wypieczony. Gotowy odstaw. Gdy lekko ostygnie wyjmij z foremki.

Dobra rada:
Chlebek możesz posypać ziarnami siemienia lnianego
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chleb kukurydziany
Chleb kukurydziany to doskonały sposób na zmniejszenie częstotliwości wizyt w pobliskiej piekarni. Do jego przygotowania wystarczy najzwyklejszy piekarnik i kilka naszych wskazówek. Poradzi sobie z nim każdy! Dlaczego warto? Chleb kukurydziany zachwyca słonecznym kolorem, ale przede wszystkim nic nie może równać się ze smakiem domowego pieczywa.
Dla kogo?
Płatki kukurydziane są dla Was nieodłącznym elementem śniadania? Dla odmiany spróbujcie chleba kukurydzianego, który świetnie smakuje zarówno solo, jak i z dodatkami.
Na jaką okazję?
Zwarta konsystencja chleba kukurydzianego sprawia, że śmiało możecie zabrać go w charakterze przekąski do pracy lub na piknik.
Czy wiesz, że?
Kukurydza należy do grona najczęściej spożywanych produktów na świecie. Wraz z ryżem i pszenicą dostarczają prawie 60% kalorii pochodzenia roślinnego w diecie ludzkości.
Dla urozmaicenia:
Do ciasta na chleb kukurydziany można dodać 2 łyżki startego sera żółtego. Wierzch wypieku posypcie łuskanym słonecznikiem, pestkami dyni lub czarnuszką.
























