
Składniki
180 gramów
250 gramów
30 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
20 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 250ml wody z kostkę Knorr i odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
W dużej misce od miksera rozkrusz drożdże, dodaj cukier i poczekaj aż się rozpuszczą. Następnie dodaj jajka i wymieszaj.
Krok 3
Teraz wsyp obie mąki, kurkumę Knorr i zacznij mieszać ciasto wlewając bulion. Gotowe powinno być gładkie i nie odrywać się od ścianek miksera. Gotowe ciasto przykryj i odstaw w ciepłym miejscu na 2h.
Krok 4
Naszykuj prostokątne naczynie do wypiekania. Posmaruj je olejem i wysyp mąką. Otrzep nadmiar mąki.
Krok 5
Zagnieć ciasto ponownie, uformuj w dłoniach kształt foremki do wypiekania i umieść ciasto w środku. Posmaruj wierzch olejem i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok 30 minut. Następnie piecz przez 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Krok 6
Po upieczeniu sprawdź chlebek za pomocą drewnianej wykałaczki czy jest odpowiednio wypieczony. Gotowy odstaw. Gdy lekko ostygnie wyjmij z foremki.

Dobra rada:
Chlebek możesz posypać ziarnami siemienia lnianego
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chleb kukurydziany
Chleb kukurydziany to doskonały sposób na zmniejszenie częstotliwości wizyt w pobliskiej piekarni. Do jego przygotowania wystarczy najzwyklejszy piekarnik i kilka naszych wskazówek. Poradzi sobie z nim każdy! Dlaczego warto? Chleb kukurydziany zachwyca słonecznym kolorem, ale przede wszystkim nic nie może równać się ze smakiem domowego pieczywa.
Dla kogo?
Płatki kukurydziane są dla Was nieodłącznym elementem śniadania? Dla odmiany spróbujcie chleba kukurydzianego, który świetnie smakuje zarówno solo, jak i z dodatkami.
Na jaką okazję?
Zwarta konsystencja chleba kukurydzianego sprawia, że śmiało możecie zabrać go w charakterze przekąski do pracy lub na piknik.
Czy wiesz, że?
Kukurydza należy do grona najczęściej spożywanych produktów na świecie. Wraz z ryżem i pszenicą dostarczają prawie 60% kalorii pochodzenia roślinnego w diecie ludzkości.
Dla urozmaicenia:
Do ciasta na chleb kukurydziany można dodać 2 łyżki startego sera żółtego. Wierzch wypieku posypcie łuskanym słonecznikiem, pestkami dyni lub czarnuszką.