Chleb kukurydziany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chleb kukurydziany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
227 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
175 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

180 gramów

250 gramów

30 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

20 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 250ml wody z kostkę Knorr i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

W dużej misce od miksera rozkrusz drożdże, dodaj cukier i poczekaj aż się rozpuszczą. Następnie dodaj jajka i wymieszaj.

Krok 3

Teraz wsyp obie mąki, kurkumę Knorr i zacznij mieszać ciasto wlewając bulion. Gotowe powinno być gładkie i nie odrywać się od ścianek miksera. Gotowe ciasto przykryj i odstaw w ciepłym miejscu na 2h.

Krok 4

Naszykuj prostokątne naczynie do wypiekania. Posmaruj je olejem i wysyp mąką. Otrzep nadmiar mąki.

Krok 5

Zagnieć ciasto ponownie, uformuj w dłoniach kształt foremki do wypiekania i umieść ciasto w środku. Posmaruj wierzch olejem i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok 30 minut. Następnie piecz przez 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Krok 6

Po upieczeniu sprawdź chlebek za pomocą drewnianej wykałaczki czy jest odpowiednio wypieczony. Gotowy odstaw. Gdy lekko ostygnie wyjmij z foremki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Chlebek możesz posypać ziarnami siemienia lnianego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb kukurydziany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb kukurydziany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb kukurydziany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb kukurydziany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb kukurydziany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb kukurydziany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb kukurydziany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb kukurydziany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chleb kukurydzianyChleb kukurydziany

Chleb kukurydziany to doskonały sposób na zmniejszenie częstotliwości wizyt w pobliskiej piekarni. Do jego przygotowania wystarczy najzwyklejszy piekarnik i kilka naszych wskazówek. Poradzi sobie z nim każdy! Dlaczego warto? Chleb kukurydziany zachwyca słonecznym kolorem, ale przede wszystkim nic nie może równać się ze smakiem domowego pieczywa.

Dla kogo?

Płatki kukurydziane są dla Was nieodłącznym elementem śniadania? Dla odmiany spróbujcie chleba kukurydzianego, który świetnie smakuje zarówno solo, jak i z dodatkami.

Na jaką okazję?

Zwarta konsystencja chleba kukurydzianego sprawia, że śmiało możecie zabrać go w charakterze przekąski do pracy lub na piknik.

Czy wiesz, że?

Kukurydza należy do grona najczęściej spożywanych produktów na świecie. Wraz z ryżem i pszenicą dostarczają prawie 60% kalorii pochodzenia roślinnego w diecie ludzkości.

Dla urozmaicenia:

Do ciasta na chleb kukurydziany można dodać 2 łyżki startego sera żółtego. Wierzch wypieku posypcie łuskanym słonecznikiem, pestkami dyni lub czarnuszką.