Kleik kukurydziany – jak go zrobić, żeby wyszedł dobry?
Jak przygotować kleik kukurydziany? Jak zrobić go w najprostszy sposób i wykorzystać jako bazę do różnych potraw? Przygotowanie kleiku trwa dosłownie kilka chwil.
Kleik kukurydziany – jak zrobić?
Pierwszym krokiem podczas przygotowywania kleiku jest moczenie kaszki kukurydzianej w wodzie przez ok. 30 minut. Następnie należy przełożyć ją do rondelka i zalać mlekiem. Na 150 g kaszki najlepiej użyć 1 l mleka i gotować całość na małym ogniu, przez cały czas mieszając. Po kilku minutach kaszka zacznie pęcznieć, a po całkowitym zgęstnieniu będzie gotowa do spożycia.
Gotowanie kleiku ryżowego do zagęszczania zup
Kleik kukurydziany można gotować nie tylko na mleku, ale też na wodzie, a po przyrządzeniu urozmaicić dodatkowymi składnikami. Jak przyprawić kleik kukurydziany? Jak zrobić go w wersji na słodko i wytrawnie? Do gotujących się płatków kukurydzianych możecie dodać cukier, stewię, miód, erytrytol, ulubiony sok lub syrop owocowy. W trakcie gotowania kleik trzeba przez cały czas mieszać, bo słodkie składniki mogą ulec karmelizacji i szybkiemu przypaleniu.
Jeśli gotowy kleik ma mieć wyrazisty smak, możecie go doprawić granulowanym czosnkiem, wędzoną mieloną papryką lub ulubionymi ziołami. Tak przygotowany wykorzystacie jako składnik gorących potraw, np. zup, ale też na zimno. Kleik z kaszki kukurydzianej sprawdzi się również jako podstawa zupek dla najmłodszych. W dziecięcym menu wykorzystacie go do przygotowania zup warzywnych z marchewką i jabłkiem lub z mięsem indyka albo kurczaka.
Komentarze (0)