Dużą popularnością na polskich stołach cieszą się takie przysmaki, jak kasza bulgur i komosa ryżowa. Mimo to istnieje sporo odmian kaszy, które funkcjonowały w tradycyjnych kulinariach już setki lat temu. Dziś wracają na talerze w wielkim stylu, a kasza jęczmienna jest tego najlepszym przykładem. Warto dodawać ją nie tylko do klasycznego krupniku. Wyśmienicie smakuje w gulaszach i z sosem grzybowym. Możemy wykorzystać ją do nadzienia gołąbków lub wariacji na temat włoskiego risotto. Zrobiło się apetycznie? Zanim wybierzemy do niej ulubione dodatki, sprawdźmy, jak ugotować kaszę jęczmienną.

Jedna kasza – różne warianty

Zanim przejdziemy do gotowania kaszy jęczmiennej, warto wspomnieć, że wyróżnia się jej kilka rodzajów. Podział ten zależy od grubości ziarna i stopnia jego obróbki.

  • Kasza pęczak to ziarno w całości, pozbawione jedynie łuski. Na pierwszy rzut oka widać, że jest najgrubszą odmianą.
  • Kasza perłowa to prawdopodobnie najchętniej używany w kuchniach rodzaj. Ziarno jest pozbawione łuski, a dodatkowo łamane na mniejsze cząstki i polerowane.
  • Kasza łamana powstaje w wyniku oczyszczania i obłuszczania ziarna, które następnie jest łamane.
  • Kasza perłowa prażona doceniana jest przez kucharzy, którym zależy na jak najkrótszym czasie gotowania.

Kasza jęczmienna – jak gotować?

  1. W pierwszej kolejności wybrany rodzaj kaszy należy wsypać na sito i dokładnie opłukać pod bieżącą, zimną wodą.
  2. Czas przygotować wodę. W jakiej ilości? Najlepiej przyjąć następujące proporcje: na 1 szklankę kaszy powinny przypadać 2 szklanki osolonej wody. To najprostszy sposób na to, jak ugotować kaszę jęczmienną na sypko.
  3. Ilość wody należy zmienić, jeśli zależy nam na innej konsystencji gotowego dania. Bardziej gęstą kaszę uzyskamy, dodając jeszcze pół szklanki wody. Kasza o konsystencji gęstego kleiku wymaga użycia 3,5 szklanki płynu.
  4. Kaszę wrzucamy do osolonego wrzątku. Będzie gotowa po 15-20 minutach od ponownego zagotowania wody. W tym czasie całość należy kilka razy przemieszać, by kasza nie przywarła do dna garnka. Ziarna powinny wchłonąć całą wodę.

Warto wiedzieć:

Dodanie do gotującej się wody niewielkiej ilości oleju roślinnego wspomoże ugotowanie kaszy jęczmiennej na sypko. Dla poprawy smaku warto dorzucić także ziele angielskie, liść laurowy lub kurkumę. Woda to nie wszystko! Kaszę jęczmienną można ugotować w bulionie drobiowym albo warzywnym.

Kaszy nigdy dość!

Nie można nie zgodzić się z tym stwierdzeniem. Kasza jęczmienna to znakomita alternatywa dla ziemniaków, makaronu i ryżu. Będzie interesującą innowacją dla tradycyjnych receptur. Wystarczy spróbować dania o nieco intrygującej nazwie, ponieważ chapcie lasowiackie gołąbki pozwolą odkryć tę lubianą potrawę na nowo. Kasza nadaje się tylko do krupniku? Dzięki zupie brokułowej szybko zmienimy zdanie na ten temat. Smakowitych eksperymentów ciąg dalszy: żurek z kaszą z mięsno-grzybowymi kulkami z dużą przyjemnością będziemy przygotowywać nie tylko z okazji Wielkanocy. Kasza jęczmienna z pulpecikami to pomysł na prosty, ale pyszny obiad dla całej rodziny. Jeszcze szybciej przygotujemy placki z kaszy jęczmiennej, które świetnie smakują z sosem czosnkowym, grzybowym lub ziołowym dipem. Zastanawiacie się, co kryje zapiekanka estońska? Same pyszności – przekonajcie się na własnym podniebieniu. Czy swojską kaszę można serwować w jeszcze mniej oczywistych kombinacjach? Egzotyczna sałatka z młodego szpinaku przekona do tego wszystkich niedowiarków już po pierwszym kęsie.