Pulpety z kaszą jęczmienną - klopsiki: w sosie | Przepisy.pl pixel

Kasza jęczmienna z pulpecikami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

256 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

234 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

295 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

300 gramów

1 litr

1 sztuka

0.5 pęczka

500 mililitrów

0.5 łyżki

1 szczypta

5 łyżek

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę opłucz na sitku, następnie lekko osusz i podsmaż w rondlu na oleju.

Kasza jęczmienna z pulpecikami  - Krok 1

Krok 2

Po chwili wlej bulion tak, aby zakrył kaszę na ok. 1,5 cm. Gotuj powoli, aż kasza wchłonie większość płynu. Następnie przykryj rondel przykrywką i odstaw na 10 minut.

Kasza jęczmienna z pulpecikami  - Krok 2

Krok 3

Masę mieloną wymieszaj z odciśniętą bułką, jajkiem i dopraw solą i pieprzem. Następnie uformuj małe kulki – pulpeciki.

Kasza jęczmienna z pulpecikami  - Krok 3

Krok 4

Pulpeciki obtocz w mące i obsmaż na patelni, aż zrobią się rumiane.

Kasza jęczmienna z pulpecikami  - Krok 4

Krok 5

Na drugiej patelni podsmaż pieczarki pokrojone w cząstki oraz posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj szczyptę papryki, aby również się przesmażyła.

Kasza jęczmienna z pulpecikami  - Krok 5

Krok 6

Fix Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej na patelnię.

Kasza jęczmienna z pulpecikami  - Krok 6

Krok 7

Dodaj pulpeciki i całość duś ok. 10 minut. Gotowe pulpeciki z gęstym sosem podawaj z kaszą jęczmienną.

Kasza jęczmienna z pulpecikami  - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza jęczmienna z pulpecikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza jęczmienna z pulpecikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza jęczmienna z pulpecikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza jęczmienna z pulpecikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza jęczmienna z pulpecikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza jęczmienna z pulpecikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza jęczmienna z pulpecikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza jęczmienna z pulpecikami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza jęczmienna z pulpecikami Kasza jęczmienna z pulpecikami

Kasza jęczmienna to królowa polskich kasz. Jest najpopularniejszą ich odmianą, jedzoną niemal w każdym domu. Zastępuje ziemniaki, ryż, może być dodatkiem do zup i sałatek. Daniem głównym podawanym najczęściej z kaszą jęczmienną są pulpety z drobiowego mięsa mielonego. Aby kasza lepiej smakowała, warto podsmażyć ją chwilę na oleju. Po ugotowaniu kaszę należy odstawić, by mogła spęcznieć. Tak przygotowana kasza będzie świetnym uzupełnieniem dla pulpetów. Pulpety przygotowuj jak klasyczne mielone, z jajkiem i bułką tartą. Następnie zwilżoną dłonią formuj mięsne kulki, które później podsmażysz na złoto. Pulpety z kaszą będą się idealnie komponować z grillowanymi pieczarkami, duszonymi w sosie. Jeśli chcesz, możesz do niego dorzucić też wcześniej namoczone, suszone grzyby leśne np. borowiki lub podgrzybki. Pulpety dobrze jest podać z surówką z marchewki lub kiszoną kapustą.