Filety śledziowe po kaszubsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filety śledziowe po kaszubsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

517 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

572 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

649 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

0.5 kilograma

0.5 litra

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj ½ litra wody z octem, liściem laurowym i zielem angielskim. Namocz w zalewie śledzie przez 30 minut.

Krok 2

Rozpuść pół kostki rosołowej Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w szklance wrzątku. Pokrój cebulę i zalej ją wywarem. Dodaj majeranek , pieprz oraz sól.

Krok 3

Duś do momentu, gdy cebula będzie miękka. Dopraw cukrem i solą (jeśli uważasz, że jest to konieczne). Jeśli zachodzi taka potrzeba, dodaj koncentrat pomidorowy.

Krok 4

Nałóż farsz na śledzie, po czym zroluj je i zepnij. Wlej do reszty sosu cebulowego trochę zalewy.

Krok 5

Ułóż roladki w naczyniu, polej sosem cebulowym i odstaw na parę godzin do lodówki.

1

Opinie o przepisie

  • teresa kurosad

    teresa kurosad , 16.01.2016

    lubię ale wolę po cygansku

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety śledziowe po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety śledziowe po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety śledziowe po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety śledziowe po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety śledziowe po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety śledziowe po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety śledziowe po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filety śledziowe po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filety śledziowe po kaszubskuFilety śledziowe po kaszubsku

Filety śledziowe po kaszubsku to jeden z najpopularniejszych sposobów serwowania tej ryby. Do ich przygotowania potrzebujesz dobrych śledzi typu matias. Przy zakupie koniecznie zwróć szczególną uwagę na to, jak wyglądają. Staraj się wybierać sztuki najdorodniejsze i najbardziej tłuste, ich mięso powinno mieć jednolity kolor. Śledzie zyskują doskonały smak za sprawą sosu cebulowego, który przyrządzany jest na bazie bulionu, pietruszki oraz lubczyku. Dodaj także koncentrat pomidorowy, który nada całości lekko kwaskowatego posmaku oraz pomarańczowego koloru. Cebulę ostrożnie nakładaj na śledzie i ostrożnie zwijaj je w roladki, dość ciasno, by cebula dobrze się trzymała. Ułóż je na talerzu, polej resztą sosu cebulowego i zalewy, a na końcu włóż do lodówki na kilka godzin, by danie dobrze się schłodziło. Przepis na smaczne filety śledziowe po kaszubsku przyda Ci się nie tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia. Jako dodatek do niego wykorzystaj świeże pieczywo. Udekoruj natką pietruszki lub czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Szukasz sposobu na rybne koreczki? Wybierz śledzie po kaszubsku!