Kurczak z warzywami w czerwonym curry po tajsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z warzywami w czerwonym curry po tajsku

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

20

67 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

157 osób wydrukowało

Pobierz pdf

327 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

5 sztuk

1 pęczek

1 pęczek

3 sztuki

2 cm

3 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Limonkę otrzyj ze skóry, wyciśnij z niej sok. Udka kurczaka bez kości i skóry pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, natrzyj skórką z limonki i papryką. Odstaw mięso na bok. Paprykę pokrój na kawałki o wielkości ok. 2 cm, cukinię przekrój wzdłuż na cztery części, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój w plastry o grubości 1 cm. Obierz marchew, pokrój ją w grube plastry. Brokuł pokrój na małe różyczki. Szalotkę pokrój w ćwiartki, posiekaj czosnek, natkę kolendry i bazylię. Imbir i dwa średniej wielkości dojrzałe pomidory zetrzyj na tarce. Rozbij tłuczkiem zgrubiałe części trawy cytrynowej.

Kurczak z warzywami w czerwonym curry po tajsku - Krok 1

Krok 2

Zamarynowanego kurczaka delikatnie oprósz mąką ziemniaczaną i obsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Odłóż usmażone mięso na bok. Na tej samej patelni zeszklij szalotkę, przełóż ją na bok, a potem dodaj marchew i paprykę. Smaż warzywa przez ok. 2–3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodaj starte pomidory, trawę cytrynową i liście limonki. Gotuj przez kolejne 2 minuty, aż pomidory zaczną delikatnie przywierać do patelni. W tym czasie dodaj szalotkę, usmażone mięso, brokuły, wlej mleko kokosowe i sok z limonki. Następnie wsyp przyprawę Czerwone Curry Knorr, dodaj sosy rybny i sojowy. Całość gotuj pod przykryciem przez ok. 5 minut, mieszając danie co jakiś czas.

Kurczak z warzywami w czerwonym curry po tajsku - Krok 2

Krok 3

Gotowego kurczaka dopraw do smaku cukrem oraz świeżymi ziołami – natką kolendry i bazylią.

Kurczak z warzywami w czerwonym curry po tajsku - Krok 3
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Idealnym dodatkiem do tak przygotowanego kurczaka będą uprażone wcześniej orzechy nerkowca.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z warzywami w czerwonym curry po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z warzywami w czerwonym curry po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z warzywami w czerwonym curry po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z warzywami w czerwonym curry po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z warzywami w czerwonym curry po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z warzywami w czerwonym curry po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z warzywami w czerwonym curry po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z warzywami w czerwonym curry po tajsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z warzywami w czerwonym curry po tajskuKurczak z warzywami w czerwonym curry po tajsku

Kuchnia tajska to jedna z najbardziej różnorodnych kuchni świata, którą łatwo zmodyfikować do własnego gustu. Najlepszym tego przykładem jest curry, które można podać ze wszystkim, a żaden przepis nie sprawia, że trzeba wyrzec się mięsa lub ulubionych warzyw bądź owoców. Tym razem zdradzimy ci, jak przygotować kurczaka z warzywami w pikantnym, czerwonym curry.

Dla kogo?

Dla osób chwilowo niemających pomysłu na obiad, a u których w kuchennych szafkach i lodówce pełno jest rzeczy, które trzeba zjeść już teraz. Miłośnicy pysznych oraz aromatycznych dań również znajdą powody do zachwytów! 

Na jaką okazję?

Czerwone curry jest świetną opcją na obiad, kolację lub późne śniadanie. Może być także perfekcyjnym “wstępem do egzotyki” dla osób, które preferują tradycjonalną, polską kuchnię.

Czy wiesz, że?

Curry w różnych rejonach Azji oznacza coś innego. Inne przepisy oraz definicje curry znaleźć można w Pakistanie, Indonezji, Japonii, Wietnamie i Tajlandii. Z kolei w Europie utrwaliło się, że curry to przede wszystkim mieszanka przypraw przywieziona przez brytyjskich podróżników.

Dla urozmaicenia:

Dla większego wydobycia smaków można użyć młynka lub moździerza, by ręcznie zmielić lub zmiażdżyć czosnek, kolendrę albo chili.