Kalmary z bakaliami i ziołami w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalmary z bakaliami i ziołami w sosie pomidorowym

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

To danie na wyjątkową okazję. Jeśli do tej pory przyjaciele nie wierzyli w Twoje talenty kulinarne, zaproś ich na KALMARY NADZIEWANE BAKALIAMI I ZIOŁAMI W SOSIE POMIDOROWYM. Danie jest łatwe - tego nie musisz im mówić - ale za to niesłychanie efektowne. Sam chciałbym zobaczyć ich miny...

Krok 2

Zrób farsz: tosty zalej mlekiem. Wyjmij i odłóż pestki z 2 pomidorów, a miąższ pokrój w kostkę. Posiekaj 2/3 orzechów i rodzynek, dodaj pokrojone pomidory, cebulę, szynkę, boczek i odciśnięte tosty oraz szałwię. Przypraw, dokładnie wymieszaj. Kalmary wypłucz i osusz, nafaszeruj przygotowaną masą przez rękaw cukierniczy lub lejek z pergaminu (ostatecznie można to robić łyżeczką, ale to zadanie dla cierpliwych). Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj masło. Pozostałe pomidory pokrój na kawałki, wrzuć na patelnię razem z odłożonymi pestkami. Podsmaż, wlej 1/2 szklanki wody, duś jeszcze przez chwilę, a potem zmiksuj „żyrafą". Dodaj resztę posiekanych orzechów, pozostałe całe rodzynki i majeranek. Sos przypraw do smaku, Gotuj 10-15 minut na maleńkim ogniu. Kalmary oprósz pieprzem, włóż do sosu i przez chwilę tak poruszaj patelnią, aby całe pokryły się sosem. Gotuj na wolnym ogniu około 25 minut. Pamiętaj, że zbyt długo gotowane kalmary nie stają się bardziej miękkie, a przeciwnie - twarde i gumowate.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalmary z bakaliami i ziołami w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalmary z bakaliami i ziołami w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalmary z bakaliami i ziołami w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalmary z bakaliami i ziołami w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalmary z bakaliami i ziołami w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalmary z bakaliami i ziołami w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalmary z bakaliami i ziołami w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalmary z bakaliami i ziołami w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej