Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
To danie na wyjątkową okazję. Jeśli do tej pory przyjaciele nie wierzyli w Twoje talenty kulinarne, zaproś ich na KALMARY NADZIEWANE BAKALIAMI I ZIOŁAMI W SOSIE POMIDOROWYM. Danie jest łatwe - tego nie musisz im mówić - ale za to niesłychanie efektowne. Sam chciałbym zobaczyć ich miny...
Krok 2
Zrób farsz: tosty zalej mlekiem. Wyjmij i odłóż pestki z 2 pomidorów, a miąższ pokrój w kostkę. Posiekaj 2/3 orzechów i rodzynek, dodaj pokrojone pomidory, cebulę, szynkę, boczek i odciśnięte tosty oraz szałwię. Przypraw, dokładnie wymieszaj. Kalmary wypłucz i osusz, nafaszeruj przygotowaną masą przez rękaw cukierniczy lub lejek z pergaminu (ostatecznie można to robić łyżeczką, ale to zadanie dla cierpliwych). Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj masło. Pozostałe pomidory pokrój na kawałki, wrzuć na patelnię razem z odłożonymi pestkami. Podsmaż, wlej 1/2 szklanki wody, duś jeszcze przez chwilę, a potem zmiksuj „żyrafą". Dodaj resztę posiekanych orzechów, pozostałe całe rodzynki i majeranek. Sos przypraw do smaku, Gotuj 10-15 minut na maleńkim ogniu. Kalmary oprósz pieprzem, włóż do sosu i przez chwilę tak poruszaj patelnią, aby całe pokryły się sosem. Gotuj na wolnym ogniu około 25 minut. Pamiętaj, że zbyt długo gotowane kalmary nie stają się bardziej miękkie, a przeciwnie - twarde i gumowate.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej