Kalmary z bakaliami i ziołami w sosie pomidorowym
średnie
5 osób zapisało

Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
To danie na wyjątkową okazję. Jeśli do tej pory przyjaciele nie wierzyli w Twoje talenty kulinarne, zaproś ich na KALMARY NADZIEWANE BAKALIAMI I ZIOŁAMI W SOSIE POMIDOROWYM. Danie jest łatwe - tego nie musisz im mówić - ale za to niesłychanie efektowne. Sam chciałbym zobaczyć ich miny...
Krok 2
Zrób farsz: tosty zalej mlekiem. Wyjmij i odłóż pestki z 2 pomidorów, a miąższ pokrój w kostkę. Posiekaj 2/3 orzechów i rodzynek, dodaj pokrojone pomidory, cebulę, szynkę, boczek i odciśnięte tosty oraz szałwię. Przypraw, dokładnie wymieszaj. Kalmary wypłucz i osusz, nafaszeruj przygotowaną masą przez rękaw cukierniczy lub lejek z pergaminu (ostatecznie można to robić łyżeczką, ale to zadanie dla cierpliwych). Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj masło. Pozostałe pomidory pokrój na kawałki, wrzuć na patelnię razem z odłożonymi pestkami. Podsmaż, wlej 1/2 szklanki wody, duś jeszcze przez chwilę, a potem zmiksuj „żyrafą". Dodaj resztę posiekanych orzechów, pozostałe całe rodzynki i majeranek. Sos przypraw do smaku, Gotuj 10-15 minut na maleńkim ogniu. Kalmary oprósz pieprzem, włóż do sosu i przez chwilę tak poruszaj patelnią, aby całe pokryły się sosem. Gotuj na wolnym ogniu około 25 minut. Pamiętaj, że zbyt długo gotowane kalmary nie stają się bardziej miękkie, a przeciwnie - twarde i gumowate.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcej