Jak smażyć kalmary, żeby nie były gumowe? Jak je przyrządzić?

Naszła Was ochota na owoce morza? Nie wiecie, czego spróbować, a ostrygi, małże i krewetki już Wam się przejadły? Czas na kalmary. Ale jak je przygotować? W tym artykule dowiecie się, jak smażyć kalmary, żeby nie były gumowe.

Jak smażyć kalmary, żeby nie były gumowe?

Smażone kalmary to świetna przekąska dla fanów owoców morza ze względu na coraz większą dostępność w sklepach oraz swój unikatowy smak. Warto jednak podkreślić, że w Polsce najprędzej znajdziemy je w postaci mrożonek dostępnych w supermarketach, co niektórym utrudnia sprawę z ich przygotowaniem. Na szczęście nie ma się czego obawiać, bo to bardzo proste. Warto jednak wiedzieć, że kluczem do sukcesu przy smażeniu kalmarów jest pilnowanie czasu przyrządzania. Zbyt długie smażenie sprawi, że kalmary staną się gumowate, przez co mało apetyczne, a tego na pewno chcecie uniknąć.

Jak długo smażyć kalmary?

Jeśli chcecie by kalmary nie były gumowate, to czas smażenia nie powinien przekraczać 1,5-2 min z każdej strony. Warto również podkreślić, że wpływ na długość i efektywność smażenia ma forma kalmarów oraz to, w czym będziecie je smażyć.

Poniżej znajdziecie kilka wskazówek, które pomogą Wam przyrządzić pyszne kalmary:

  • Kalmary świeże (bez panierki) należy dokładnie umyć i osuszyć, by panierka nie nasiąkła.
  • W przypadku kalmarów w panierce po rozmrożeniu, należy je dokładnie osuszyć.
  • W naczyniu do smażenia należy umieścić tylko kilka krążków kalmara, by ich duża ilość gwałtownie nie zmniejszyła temperatury rozgrzanego tłuszczu, co również wpłynie na długość ich smażenia.

Jak przyrządzić kalmary mrożone?

Sposób przygotowania kalmarów mrożonych nie różni się od tego, co zostało napisane powyżej. Oczywiście ważne jest to, aby produkt rozmrozić i dokładnie osuszyć przed smażeniem. Zatem przepis ten jest niemalże uniwersalny. Warto jednak byście przed smażeniem spojrzeli na etykietę określonego produktu. Możliwe, że zalecenia producenta są nieco inne i wtedy warto je uwzględnić, ponieważ produkt produktowi nierówny.

Smażenie kalmarów – jak wybrać tłuszcz?

Długość długością, ale równie ważny jest sam tłuszcz, na którym będą smażone. Ze względu na fakt, że do smażenia kalmarów niezbędne jest uzyskanie wysokiej temperatury tłuszczu, to najlepiej, jeśli wybierzecie do tego olej o wysokim punkcie dymienia i neutralnym smaku. To sprawi, że ich subtelny smak nie zniknie, co przełoży się na większą przyjemność z jedzenia.

Jak przyrządzić kalmary? Kilka kuchennych inspiracji

Smażone kalmary można podawać z cząstkami cytryny do skropienia, która podkreśli ich smak, z domowym sosem lub frytkami. Kalmary w panierce to bowiem bardzo praktyczny produkt, który może pełnić w daniu rolę składnika głównego lub dodatku, np. do zielonej sałatki.

Warto również podkreślić, że kalmary można przygotowywać nie tylko w formie smażonej. Równie dobrze smakują przyrządzane na grillu czy w piekarniku. Oczywiście to od Was zależy, jaką formę przyrządzenia zastosujecie. Jeśli jednak szukacie ciekawych inspiracji, to doskonałym pomysłem na to, jak je wykorzystać są przepisy na kalmary nadziewane, kalmary w sosie własnym, grillowane kalmary, pikantne kalmary w sosie słodko-kwaśnym czy chrupiące kalmary z ryżem.