Kalmary nadziewane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalmary nadziewane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
108 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

farsz:

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie.

Kalmary nadziewane - Krok 1

Krok 2

Kabaczka i pieczarki pokrój na małe kawałki, dodaj do cebuli i chwilę podsmaż.

Kalmary nadziewane - Krok 2

Krok 3

Dodaj przyprawę Delikat, pieprz i lekko podduś. Ostudź.

Kalmary nadziewane - Krok 3

Krok 4

Farsz nałóż do środka kalmarów, posyp przyprawę Delikat i pieprzem. Zepnij wykałaczkami.

Kalmary nadziewane - Krok 4

Krok 5

Włóż kalmary do naczynia żaroodpornego, polej oliwą z oliwek.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 30 minut. Podawaj pokrojone.

Kalmary nadziewane - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 01.06.2018

    Fajne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalmary nadziewaneKalmary nadziewane

Kalmary – popularne owoce morza – mają bardzo delikatne w smaku mięso, które można przygotować na różne sposoby: grillować, piec, smażyć lub dusić. Sprawdzą się jako dodatek do sałatki lub jako smażone, panierowane krążki. Wypróbuj, jak dobrze komponują się z warzywnym nadzieniem sporządzonym z kabaczka, cebuli oraz pieczarek. Wszystkie składniki farszu pokrój w drobną kostkę i podsmaż przez chwilę na patelni. Dopraw według uznania przyprawą uniwersalną oraz pieprzem, i poczekaj, aż ostygną. Dzięki kształtowi kalmarów, bez problemu nałożysz do nich warzywny farsz. Tak przygotowane porcje zepnij wykałaczkami, dzięki czemu zachowają swój owalny kształt podczas pieczenia. Gotowe nadziewane kalmary pokrój w plasterki i ułóż na dużym talerzu, ozdabiając natką pietruszki. Podawaj z cząstkami cytryny – sok z cytrusów podkreśli smak owoców morza. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tym daniu.