Kalmary nadziewane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalmary nadziewane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
108 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

farsz:

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie.

Kalmary nadziewane - Krok 1

Krok 2

Kabaczka i pieczarki pokrój na małe kawałki, dodaj do cebuli i chwilę podsmaż.

Kalmary nadziewane - Krok 2

Krok 3

Dodaj przyprawę Delikat, pieprz i lekko podduś. Ostudź.

Kalmary nadziewane - Krok 3

Krok 4

Farsz nałóż do środka kalmarów, posyp przyprawę Delikat i pieprzem. Zepnij wykałaczkami.

Kalmary nadziewane - Krok 4

Krok 5

Włóż kalmary do naczynia żaroodpornego, polej oliwą z oliwek.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 30 minut. Podawaj pokrojone.

Kalmary nadziewane - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 01.06.2018

    Fajne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalmary nadziewane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalmary nadziewaneKalmary nadziewane

Kalmary – popularne owoce morza – mają bardzo delikatne w smaku mięso, które można przygotować na różne sposoby: grillować, piec, smażyć lub dusić. Sprawdzą się jako dodatek do sałatki lub jako smażone, panierowane krążki. Wypróbuj, jak dobrze komponują się z warzywnym nadzieniem sporządzonym z kabaczka, cebuli oraz pieczarek. Wszystkie składniki farszu pokrój w drobną kostkę i podsmaż przez chwilę na patelni. Dopraw według uznania przyprawą uniwersalną oraz pieprzem, i poczekaj, aż ostygną. Dzięki kształtowi kalmarów, bez problemu nałożysz do nich warzywny farsz. Tak przygotowane porcje zepnij wykałaczkami, dzięki czemu zachowają swój owalny kształt podczas pieczenia. Gotowe nadziewane kalmary pokrój w plasterki i ułóż na dużym talerzu, ozdabiając natką pietruszki. Podawaj z cząstkami cytryny – sok z cytrusów podkreśli smak owoców morza. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tym daniu.