Kalmary nadziewane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

104 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

farsz:

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie.

Kalmary nadziewane - Krok 1

Krok 2

Kabaczka i pieczarki pokrój na małe kawałki, dodaj do cebuli i chwilę podsmaż.

Kalmary nadziewane - Krok 2

Krok 3

Dodaj przyprawę Delikat, pieprz i lekko podduś. Ostudź.

Kalmary nadziewane - Krok 3

Krok 4

Farsz nałóż do środka kalmarów, posyp przyprawę Delikat i pieprzem. Zepnij wykałaczkami.

Kalmary nadziewane - Krok 4

Krok 5

Włóż kalmary do naczynia żaroodpornego, polej oliwą z oliwek.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 30 minut. Podawaj pokrojone.

Kalmary nadziewane - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski

    Fajne

    Odpowiedz Odpowiedz

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalmary nadziewaneKalmary nadziewane

Kalmary – popularne owoce morza – mają bardzo delikatne w smaku mięso, które można przygotować na różne sposoby: grillować, piec, smażyć lub dusić. Sprawdzą się jako dodatek do sałatki lub jako smażone, panierowane krążki. Wypróbuj, jak dobrze komponują się z warzywnym nadzieniem sporządzonym z kabaczka, cebuli oraz pieczarek. Wszystkie składniki farszu pokrój w drobną kostkę i podsmaż przez chwilę na patelni. Dopraw według uznania przyprawą uniwersalną oraz pieprzem, i poczekaj, aż ostygną. Dzięki kształtowi kalmarów, bez problemu nałożysz do nich warzywny farsz. Tak przygotowane porcje zepnij wykałaczkami, dzięki czemu zachowają swój owalny kształt podczas pieczenia. Gotowe nadziewane kalmary pokrój w plasterki i ułóż na dużym talerzu, ozdabiając natką pietruszki. Podawaj z cząstkami cytryny – sok z cytrusów podkreśli smak owoców morza. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tym daniu.