Risotto bolognese z sosem bolońskim: przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekane bolońskie risotto z ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
135 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

300 gramów

400 gramów

3 łyżki

100 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso usmaż na rozgrzanej patelni. Smaż do momentu, gdy woda odparuje.

Krok 2

Na patelnię dodaj pomidory, ryż, 100 ml wody oraz żeby danie nabrało ziołowego smaku i idelanej konsystencji Fix Knorr. Zagotuj.

Krok 3

Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp parmezanem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj w temp. 180 °C przez 15 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do potrawy posiekaną papryczkę chilli a risotto nabierze ostrego smaku.

2

Opinie o przepisie

  • Karolina Szewczyk

    Karolina Szewczyk , 20.10.2017

    ugotowanego raczej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Gigiel

    Izabela Gigiel , 28.02.2016

    Czy do zapiekanki należy użyć surowego ryżu czy wpierw go jednak ugotować?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane bolońskie risotto z ziołamiZapiekane bolońskie risotto z ziołami

Mięso usmaż na rozgrzanej patelni. Smaż do momentu, gdy woda odparuje.