Risotto bolognese z sosem bolońskim: przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekane bolońskie risotto z ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
134 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

300 gramów

400 gramów

3 łyżki

100 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso usmaż na rozgrzanej patelni. Smaż do momentu, gdy woda odparuje.

Krok 2

Na patelnię dodaj pomidory, ryż, 100 ml wody oraz żeby danie nabrało ziołowego smaku i idelanej konsystencji Fix Knorr. Zagotuj.

Krok 3

Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp parmezanem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj w temp. 180 °C przez 15 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do potrawy posiekaną papryczkę chilli a risotto nabierze ostrego smaku.

2

Opinie o przepisie

  • Karolina Szewczyk

    Karolina Szewczyk , 20.10.2017

    ugotowanego raczej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Gigiel

    Izabela Gigiel , 28.02.2016

    Czy do zapiekanki należy użyć surowego ryżu czy wpierw go jednak ugotować?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane bolońskie risotto z ziołamiZapiekane bolońskie risotto z ziołami

Mięso usmaż na rozgrzanej patelni. Smaż do momentu, gdy woda odparuje.