Zapiekane bolońskie risotto z ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane bolońskie risotto z ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

116 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

300 gramów

400 gramów

3 łyżki

100 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso usmaż na rozgrzanej patelni. Smaż do momentu, gdy woda odparuje.

Krok 2

Na patelnię dodaj pomidory, ryż, 100 ml wody oraz żeby danie nabrało ziołowego smaku i idelanej konsystencji Fix Knorr. Zagotuj.

Krok 3

Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp parmezanem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj w temp. 180 °C przez 15 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do potrawy posiekaną papryczkę chilli a risotto nabierze ostrego smaku.

2

Opinie o przepisie

  • Karolina Szewczyk

    Karolina Szewczyk , 20.10.2017

    ugotowanego raczej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Gigiel

    Izabela Gigiel , 28.02.2016

    Czy do zapiekanki należy użyć surowego ryżu czy wpierw go jednak ugotować?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane bolońskie risotto z ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej