
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 opakowanie
1 sztuka
200 gramów
80 mililitrów
3 łyżki
2 łyżki
120 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w paski. Następnie wymieszaj z olejem i przyprawą Knorr.
Krok 2
Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w plastry.
Krok 3
Na patelni rozgrzej olej i usmaż warzywa oraz mięso. Smaż tak długo aż cały płyn wyparuje i wszystkie składniki będą miękkie.
Krok 4
Przygotuj sos do shoarmy: wymieszaj przeciśnięty ząbek czosnku z majonezem, jogurtem i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 5
Shoarme przesyp na talerz i posyp startym serem. Podawaj z sosem oddzielnie oraz dowolnymi dodatkami chlebkiem pita, ryżem lub frytkami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do gyrosa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuŚwieże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Shoarma z kurczakiem i serem
Shoarma to bliskowschodnie danie, które z pewnością znacie – jeśli nie z podróży, to z polskich barów typu street food. Jest poniekąd odpowiednikiem tureckiego kebaba. Pewnie zastanawiacie się, jak zrobić tę potrawę, aby shoarma z kurczaka i serem smakowała dokładnie tak, jak na Bliskim Wchodzie? Wystarczy, że skorzystacie z naszego przepisu, który opisuje przygotowanie dania krok po kroku. Od razu uspokajamy – do zrobienia shoarmy zapiekanej z serem nie potrzebujecie pionowego rożna – wystarczy patelnia!
Dla kogo? Shoarma z kurczaka to przepis dla miłośników bliskowschodnich dań, o wyrazistym smaku i bogatym aromacie. Przypadnie do gustu także osobom szukającym pomysłów na szybkie, proste i oryginalne potrawy.
Na jaką okazję? Jedynie od was zależy, kiedy zaserwujecie danie, ponieważ shoarma to przepis, który wykorzystacie zawsze – zarówno w porze obiadowej, jak i podczas domowej imprezy.
Czy wiesz, że? Shoarma w klasycznej, bliskowschodniej wersji, podawana jest w chlebku typu pita. Nieodłącznym dodatkiem do mięsa są warzywa oraz sosy.
Dla urozmaicenia: Shoarma z kurczakiem i serem świetnie smakuje z dodatkiem domowych frytek, które podajcie na osobnym talerzu.