Shoarma z kurczakiem, serem i pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Shoarma z kurczakiem i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

296 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

80 mililitrów

3 łyżki

2 łyżki

120 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso obierz z błon, podziel na mniejsze części i pokrój w paski. Następnie wrzuć do miski i wymieszaj z olejem oraz przyprawą do gyrosa Knorr.

Shoarma z kurczakiem i serem  - Krok 1

Krok 2

Cebulę obierz z suchych części i pokrój w piórka. Pieczarki oczyść z resztek ziemi, a następnie podziel na plastry o równej grubości.

Shoarma z kurczakiem i serem  - Krok 2

Krok 3

Na patelnię wlej trochę oleju i zacznij podgrzewać. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć najpierw mięso, a po chwili warzywa. Wszystkie składniki smaż, często mieszając tak długo, aż cały płyn wyparuje, a mięso stanie się złociste i miękkie.

Shoarma z kurczakiem i serem  - Krok 3

Krok 4

W osobnym naczyniu przygotuj sos do shoarmy: wymieszaj przeciśnięty ząbek czosnku z majonezem, jogurtem oraz sosem sałatkowym Knorr.

Shoarma z kurczakiem i serem  - Krok 4

Krok 5

Gotowe mięso z warzywami przesyp na talerz i od razu posyp startym serem. Podawaj oddzielnie z sosem czosnkowym oraz dowolnymi dodatkami np. chlebkiem pita, ryżem lub świeżo usmażonymi frytkami.

Shoarma z kurczakiem i serem  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym dodatkiem do dania będzie również prosta surówka z kapusty, pomidorków, ogórka oraz czerwonej cebuli polana przygotowanym do mięsa sosem czosnkowym.

1

Opinie o przepisie

  • ca7976f952d10e93d0a3aa9dd38e8c 12b7fe7364a8dbfae78e15ecd80e2c

    ca7976f952d10e93d0a3aa9dd38e8c 12b7fe7364a8dbfae78e15ecd80e2c , 16.02.2021

    BARDZO DOBRE!!!!! nie jadlem w zyciu lepszego ;* 10/10

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Shoarma z kurczakiem i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Shoarma z kurczakiem i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Shoarma z kurczakiem i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Shoarma z kurczakiem i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Shoarma z kurczakiem i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Shoarma z kurczakiem i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Shoarma z kurczakiem i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Shoarma z kurczakiem i serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Włoskie kotleciki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Shoarma z kurczakiem i serem Shoarma z kurczakiem i serem

Shoarma to bliskowschodnie danie, które z pewnością kojarzysz – jeśli nie z podróży, to z polskich barów typu street food. Jest poniekąd odpowiednikiem tureckiego kebaba. Pewnie zastanawiasz się, jak zrobić tę potrawę, by smakowała dokładnie tak, jak na Bliskim Wchodzie? Wystarczy, że skorzystasz z naszego przepisu, który dokładnie opisuje przygotowanie dania krok po kroku. Od razu uspokajamy – do zrobienia shoarmy zapiekanej z serem nie potrzebujesz pionowego rożna – wystarczy zwykła patelnia!

Dla kogo?

Shoarma z kurczaka to przepis dla miłośników bliskowschodnich dań ceniących sobie wyrazisty smak i bogaty aromat. Przypadnie do gustu także osobom szukającym pomysłów na szybkie, proste i oryginalne potrawy.

Na jaką okazję?

Trzeba przyznać, że shoarma to przepis, który można wykorzystać niemal zawsze – zarówno w porze obiadowej, na lunch, kolację, jak i podczas domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Shoarma w klasycznej, bliskowschodniej wersji, podawana jest w chlebku typu pita. Nieodłącznym dodatkiem do mięsa są świeże warzywa oraz pikantne lub łagodne sosy.

Dla urozmaicenia:

Klasyczna shoarma z kurczakiem i serem świetnie smakuje z dodatkiem ulubionej sałatki oraz domowych frytek, które warto podać na osobnym talerzu. Ależ to smaczne!