
Składniki
3 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
4 łyżki
5 łyżek
100 mililitrów
2 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brukselkę ugotuj w osolonej wodzie, by była miękka.
Krok 2
Odcedź, przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny.
Krok 3
Przygotuj ciasto - wino wymieszaj z żółtkiem i olejem, dodaj mąkę, cukier i wyrób ciasto.
Krok 4
Z białek ubij pianę, dodaj do ciasta i wymieszaj.
Krok 5
W głębokim rondlu rozgrzej olej.
Krok 6
Brukselkę zanurzaj w cieście i wkładaj na rozgrzany olej. Smaż na złoto.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej