Brukselka w winnym cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brukselka w winnym cieście

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

5 łyżek

100 mililitrów

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brukselkę ugotuj w osolonej wodzie, by była miękka.

Krok 2

Odcedź, przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny.

Krok 3

Przygotuj ciasto - wino wymieszaj z żółtkiem i olejem, dodaj mąkę, cukier i wyrób ciasto.

Krok 4

Z białek ubij pianę, dodaj do ciasta i wymieszaj.

Krok 5

W głębokim rondlu rozgrzej olej.

Krok 6

Brukselkę zanurzaj w cieście i wkładaj na rozgrzany olej. Smaż na złoto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brukselka w winnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brukselka w winnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brukselka w winnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brukselka w winnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brukselka w winnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brukselka w winnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brukselka w winnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej