Składniki
4 szklanki
1 sztuka
1 łyżeczka
3 łyżki
10 dekagramów
6 łyżek
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyć ćwiartki z kurczaka - podzielić na pałeczki i górne ćwiartki. Obrać i umyć włoszczyznę .Włożyć mięso i warzywa do garnka. Dodać kostkę bulionową i doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować 20 minut . Wyjąć włoszczyznę .Papryki wypestkować i pokroić w drobna kostkę ( trochę zostawić do dekoracji ) i wrzucić do garnka. Gotować 20 minut. Ostudzić wywar ( jeśli się wygotował to uzupełnić zimną przegotowaną wodą ). Wyjąć mięso . Dodać masło- rozpuścić je w wywarze. Zagęścić zasmażką błyskawiczną . Doprawić wywar do smaku mieloną papryką , Delikatem , szczyptą cukru.
Krok 2
Podawać z ryżem na sypko posypane natka pietruszki drobno pokrojoną.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcej