
Składniki
4 szklanki
1 sztuka
1 łyżeczka
3 łyżki
10 dekagramów
6 łyżek
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyć ćwiartki z kurczaka - podzielić na pałeczki i górne ćwiartki. Obrać i umyć włoszczyznę .Włożyć mięso i warzywa do garnka. Dodać kostkę bulionową i doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować 20 minut . Wyjąć włoszczyznę .Papryki wypestkować i pokroić w drobna kostkę ( trochę zostawić do dekoracji ) i wrzucić do garnka. Gotować 20 minut. Ostudzić wywar ( jeśli się wygotował to uzupełnić zimną przegotowaną wodą ). Wyjąć mięso . Dodać masło- rozpuścić je w wywarze. Zagęścić zasmażką błyskawiczną . Doprawić wywar do smaku mieloną papryką , Delikatem , szczyptą cukru.
Krok 2
Podawać z ryżem na sypko posypane natka pietruszki drobno pokrojoną.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej