Paprykowa potrawka z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paprykowa potrawka z kurczaka

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

10 dekagramów

6 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyć ćwiartki z kurczaka - podzielić na pałeczki i górne ćwiartki. Obrać i umyć włoszczyznę .Włożyć mięso i warzywa do garnka. Dodać kostkę bulionową i doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować 20 minut . Wyjąć włoszczyznę .Papryki wypestkować i pokroić w drobna kostkę ( trochę zostawić do dekoracji ) i wrzucić do garnka. Gotować 20 minut. Ostudzić wywar ( jeśli się wygotował to uzupełnić zimną przegotowaną wodą ). Wyjąć mięso . Dodać masło- rozpuścić je w wywarze. Zagęścić zasmażką błyskawiczną . Doprawić wywar do smaku mieloną papryką , Delikatem , szczyptą cukru.

Krok 2

Podawać z ryżem na sypko posypane natka pietruszki drobno pokrojoną.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paprykowa potrawka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paprykowa potrawka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paprykowa potrawka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paprykowa potrawka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paprykowa potrawka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paprykowa potrawka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paprykowa potrawka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paprykowa potrawka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej