Canederlini pomidorowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Canederlini pomidorowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

null

1 szklanka

null

1 łyżka

0.5 szklanki

5 łyżek

2 łyżki

25 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

60 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój miąższ chleba w kostkę i wrzuć do miksera.

Krok 2

Dodaj mleko, masło i całość zmiksuj na jednolitą masę.

Krok 3

Zagotuj 1 litr wody i rozpuść 2 kostki bulionu Knorr.

Krok 4

Posiekaj listki szałwii Pokrój szynkę w cieniutkie paseczki, przekrój je jeszcze na pół. Rozbij i roztrzep jajko.

Krok 5

Do masy chlebowej dodaj szałwię, szynkę, jajko, szczyptę startej gałki, sól i pieprz. Zagnieć ciasto, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Podczas wyrabiania dodaj mąkę.

Krok 6

Uformuj kulki o średnicy 3 cm. Wrzuć je do wrzącego bulionu Knorr i gotuj 15 minut. Przelej przecier pomidorowy do rondelka. Podgrzej i dodaj 1 chochlę bulionu Knorr z garnka, w którym gotują się canederlini.

Krok 7

Trzymaj sos na ogniu, do momentu gdy zgęstnieje. Posiekaj drobno listki pietruszki. Sos przypraw czosnkiem, solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Odstaw z ognia i dodaj pietruszkę. Odcedź canederlini i podawaj polane sosem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Canederlini pomidorowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Canederlini pomidorowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Canederlini pomidorowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Canederlini pomidorowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Canederlini pomidorowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Canederlini pomidorowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Canederlini pomidorowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Canederlini pomidorowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej