
Składniki
150 gramów
null
1 szklanka
null
1 łyżka
0.5 szklanki
5 łyżek
2 łyżki
25 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
60 gramów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój miąższ chleba w kostkę i wrzuć do miksera.
Krok 2
Dodaj mleko, masło i całość zmiksuj na jednolitą masę.
Krok 3
Zagotuj 1 litr wody i rozpuść 2 kostki bulionu Knorr.
Krok 4
Posiekaj listki szałwii Pokrój szynkę w cieniutkie paseczki, przekrój je jeszcze na pół. Rozbij i roztrzep jajko.
Krok 5
Do masy chlebowej dodaj szałwię, szynkę, jajko, szczyptę startej gałki, sól i pieprz. Zagnieć ciasto, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Podczas wyrabiania dodaj mąkę.
Krok 6
Uformuj kulki o średnicy 3 cm. Wrzuć je do wrzącego bulionu Knorr i gotuj 15 minut. Przelej przecier pomidorowy do rondelka. Podgrzej i dodaj 1 chochlę bulionu Knorr z garnka, w którym gotują się canederlini.
Krok 7
Trzymaj sos na ogniu, do momentu gdy zgęstnieje. Posiekaj drobno listki pietruszki. Sos przypraw czosnkiem, solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Odstaw z ognia i dodaj pietruszkę. Odcedź canederlini i podawaj polane sosem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej