Canederlini pomidorowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Canederlini pomidorowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

null

1 szklanka

null

1 łyżka

0.5 szklanki

5 łyżek

2 łyżki

25 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

60 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój miąższ chleba w kostkę i wrzuć do miksera.

Krok 2

Dodaj mleko, masło i całość zmiksuj na jednolitą masę.

Krok 3

Zagotuj 1 litr wody i rozpuść 2 kostki bulionu Knorr.

Krok 4

Posiekaj listki szałwii Pokrój szynkę w cieniutkie paseczki, przekrój je jeszcze na pół. Rozbij i roztrzep jajko.

Krok 5

Do masy chlebowej dodaj szałwię, szynkę, jajko, szczyptę startej gałki, sól i pieprz. Zagnieć ciasto, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Podczas wyrabiania dodaj mąkę.

Krok 6

Uformuj kulki o średnicy 3 cm. Wrzuć je do wrzącego bulionu Knorr i gotuj 15 minut. Przelej przecier pomidorowy do rondelka. Podgrzej i dodaj 1 chochlę bulionu Knorr z garnka, w którym gotują się canederlini.

Krok 7

Trzymaj sos na ogniu, do momentu gdy zgęstnieje. Posiekaj drobno listki pietruszki. Sos przypraw czosnkiem, solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Odstaw z ognia i dodaj pietruszkę. Odcedź canederlini i podawaj polane sosem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Canederlini pomidorowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Canederlini pomidorowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Canederlini pomidorowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Canederlini pomidorowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Canederlini pomidorowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Canederlini pomidorowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Canederlini pomidorowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Canederlini pomidorowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Smażony makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej