
Składniki
150 gramów
null
1 szklanka
null
1 łyżka
0.5 szklanki
5 łyżek
2 łyżki
25 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
60 gramów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój miąższ chleba w kostkę i wrzuć do miksera.
Krok 2
Dodaj mleko, masło i całość zmiksuj na jednolitą masę.
Krok 3
Zagotuj 1 litr wody i rozpuść 2 kostki bulionu Knorr.
Krok 4
Posiekaj listki szałwii Pokrój szynkę w cieniutkie paseczki, przekrój je jeszcze na pół. Rozbij i roztrzep jajko.
Krok 5
Do masy chlebowej dodaj szałwię, szynkę, jajko, szczyptę startej gałki, sól i pieprz. Zagnieć ciasto, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Podczas wyrabiania dodaj mąkę.
Krok 6
Uformuj kulki o średnicy 3 cm. Wrzuć je do wrzącego bulionu Knorr i gotuj 15 minut. Przelej przecier pomidorowy do rondelka. Podgrzej i dodaj 1 chochlę bulionu Knorr z garnka, w którym gotują się canederlini.
Krok 7
Trzymaj sos na ogniu, do momentu gdy zgęstnieje. Posiekaj drobno listki pietruszki. Sos przypraw czosnkiem, solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Odstaw z ognia i dodaj pietruszkę. Odcedź canederlini i podawaj polane sosem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej