
Składniki
1 szczypta
4 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1 sztuka
12 plastrów
50 gramów
1 szklanka
0.5 szklanki
1.5
1 szklanka
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z bulionu odlej 0.5 szklanki, namocz w nim żelatynę. Resztę bulionu zagotuj w rondlu.
Krok 2
Gdy żelatyna napęcznieje i rozpuści się, wlej ją do gorącego bulionu. Kilka łyżek wylej na dno keksowej foremki, odstaw do zastygnięcia.
Krok 3
Groszek i brokuły blanszuj kilka minut w osolonym wrzątku. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Jajka ugotuj na twardo, po czym pokrój w grube plastry.
Krok 4
Na zastygniętej warstwie galarety ułóż gałązki natki pietruszki oraz plastry jaj, polej tężejącą galaretą.
Krok 5
Szparagi zroluj w plastrach szynki, ułóż je na jajkach. Całość posyp groszkiem i polej kolejną warstwą tężejącej galarety.
Krok 6
Kolejną warstwę stanowią paski papryki, na następnej ułóż pozostałe roladki ze szparagami, kukurydzę i brokuły, każda z tych warstw poprzedzona jest galaretką.
Krok 7
Gdy wszystkie warstwy będą ułożone włóż terrinę na 6 godzin do lodówki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























