
Składniki
1 szczypta
4 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1 sztuka
12 plastrów
50 gramów
1 szklanka
0.5 szklanki
1.5
1 szklanka
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z bulionu odlej 0.5 szklanki, namocz w nim żelatynę. Resztę bulionu zagotuj w rondlu.
Krok 2
Gdy żelatyna napęcznieje i rozpuści się, wlej ją do gorącego bulionu. Kilka łyżek wylej na dno keksowej foremki, odstaw do zastygnięcia.
Krok 3
Groszek i brokuły blanszuj kilka minut w osolonym wrzątku. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Jajka ugotuj na twardo, po czym pokrój w grube plastry.
Krok 4
Na zastygniętej warstwie galarety ułóż gałązki natki pietruszki oraz plastry jaj, polej tężejącą galaretą.
Krok 5
Szparagi zroluj w plastrach szynki, ułóż je na jajkach. Całość posyp groszkiem i polej kolejną warstwą tężejącej galarety.
Krok 6
Kolejną warstwę stanowią paski papryki, na następnej ułóż pozostałe roladki ze szparagami, kukurydzę i brokuły, każda z tych warstw poprzedzona jest galaretką.
Krok 7
Gdy wszystkie warstwy będą ułożone włóż terrinę na 6 godzin do lodówki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej