Terrina warzywna I przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Terrina warzywna I

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

12 plastrów

50 gramów

1 szklanka

0.5 szklanki

1.5

1 szklanka

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z bulionu odlej 0.5 szklanki, namocz w nim żelatynę. Resztę bulionu zagotuj w rondlu.

Krok 2

Gdy żelatyna napęcznieje i rozpuści się, wlej ją do gorącego bulionu. Kilka łyżek wylej na dno keksowej foremki, odstaw do zastygnięcia.

Krok 3

Groszek i brokuły blanszuj kilka minut w osolonym wrzątku. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Jajka ugotuj na twardo, po czym pokrój w grube plastry.

Krok 4

Na zastygniętej warstwie galarety ułóż gałązki natki pietruszki oraz plastry jaj, polej tężejącą galaretą.

Krok 5

Szparagi zroluj w plastrach szynki, ułóż je na jajkach. Całość posyp groszkiem i polej kolejną warstwą tężejącej galarety.

Krok 6

Kolejną warstwę stanowią paski papryki, na następnej ułóż pozostałe roladki ze szparagami, kukurydzę i brokuły, każda z tych warstw poprzedzona jest galaretką.

Krok 7

Gdy wszystkie warstwy będą ułożone włóż terrinę na 6 godzin do lodówki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej