Terrina warzywna I przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Terrina warzywna I

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

12 plastrów

50 gramów

1 szklanka

0.5 szklanki

1.5

1 szklanka

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z bulionu odlej 0.5 szklanki, namocz w nim żelatynę. Resztę bulionu zagotuj w rondlu.

Krok 2

Gdy żelatyna napęcznieje i rozpuści się, wlej ją do gorącego bulionu. Kilka łyżek wylej na dno keksowej foremki, odstaw do zastygnięcia.

Krok 3

Groszek i brokuły blanszuj kilka minut w osolonym wrzątku. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Jajka ugotuj na twardo, po czym pokrój w grube plastry.

Krok 4

Na zastygniętej warstwie galarety ułóż gałązki natki pietruszki oraz plastry jaj, polej tężejącą galaretą.

Krok 5

Szparagi zroluj w plastrach szynki, ułóż je na jajkach. Całość posyp groszkiem i polej kolejną warstwą tężejącej galarety.

Krok 6

Kolejną warstwę stanowią paski papryki, na następnej ułóż pozostałe roladki ze szparagami, kukurydzę i brokuły, każda z tych warstw poprzedzona jest galaretką.

Krok 7

Gdy wszystkie warstwy będą ułożone włóż terrinę na 6 godzin do lodówki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej