Gofry z szynką i serem - na słono: z papryką | Przepisy.pl pixel

Gofry z szynką i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
172 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

229 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

gofry:

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

100 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

100 gramów

farsz:

400 gramów

200 gramów

50 gramów

50 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubij na sztywną pianę.

Gofry z szynką i serem - Krok 1

Krok 2

Margarynę rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników. Na koniec dodaj ubitą pianę.

Gofry z szynką i serem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3 – 4 minuty aż będą rumiane.

Gofry z szynką i serem - Krok 3

Krok 4

Stwórz aromatyczny sos włoski łącząc sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami wody.

Gofry z szynką i serem - Krok 4

Krok 5

Paprykę natrzyj delikatnie oliwą i upiecz w nagrzanym do 200*C piekarniku , zdejmij z niej skórkę, usuń pestki, a następnie pokrój w paseczki.

Gofry z szynką i serem - Krok 5

Krok 6

Paski papryki pomieszaj z sałatą i oliwkami, skrop sosem sałatkowym. Garść sałaty połóż na gofra, na wierzch wywiń plastry szynki parmeńskiej. Gofra wykończ serem parmezan pokrojonym w cienkie płaty.

Gofry z szynką i serem - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Yngvar Lieberg

    Yngvar Lieberg , 30.09.2016

    Nie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gofry z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kalafior smażony
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gofry z szynką i seremGofry z szynką i serem

Gofry z szynką i serem to wyśmienita alternatywa dla klasycznych kanapek. Sprawdzą się na weekendowe śniadanie czy przekąskę serwowaną podczas spotkania z przyjaciółmi. Przygotowując podstawę dania, pamiętaj o ubiciu na sztywną pianę białek. Smaku nada jej szczypta ostrej papryki oraz przyprawa uniwersalna. Wierzch gofrów przykryj smaczną sałatką – do jej przygotowania użyj miksu warzyw: sałat, zielonych oliwek i czerwonej papryki. Tę ostatnią warto wcześniej delikatnie opiec, dzięki czemu wydobędziesz jej naturalną słodycz, a ponadto będzie łatwiejsza do obierania. Wśród składników powinna się też znaleźć szynka parmeńska, którą opcjonalnie możesz zastąpić pokrojonymi plastrami wędzonego łososia. Pamiętaj również o parmezanie, który będzie się prezentował efektownie, jeśli zetrzesz go na płatki. Wymienione składniki wymieszaj z aromatycznym włoskim sosem sałatkowym. Mamy nadzieję, że nasze przepisy będą dla Ciebie dobrą inspiracją do przygotowywania smacznych dań i apetycznych przekąsek.